Gastro
|
Srijeda, 08 Travanj 2009 16:41 |
Upravo u rano proljeće kada se ponovno uspostavlja ciklus rasta u prirodi, kada su se zimnice potrošile, sušare ispraznile, ljudi su znali iskoristiti sve što priroda u tom prijelaznom periodu nudi pa čak i samoniklo jestivo bilje kao što je: kopriva, maslačak, matovilac, šparoga i sl. U rano proljeće na tržnicama je u ponudi i šparoga koja svojim hranjivim tvarima pomaže organizmu u prilagodbi i detoksikaciji. |
--->
|
Gastro
|
Nedjelja, 22 Ožujak 2009 20:35 |

Sushi, tradicionalno japansko jelo popularno je i na zapadu gdje se otvara sve više sushi-barova. Osnovu čini riža koja se nadopunjuje najčešće ribom ili tofuom odn. seitanom u vegetarijanskoj varijanti. Iako djeluje komplicirano, sushi je jednostavno praviti i kod kuće. Dovoljno je par pokušaja kako biste postali sushi-majstor. |
--->
|
Gastro
|
Utorak, 24 Veljača 2009 22:25 |
Definiciju mediteranske dijete prvi je dao američki liječnik Ancel Keys 1945.g. koji je proveo polovicu životnog vijeka na prostorima Mediterana tražeći objašnjenje relativno niske učestalosti srčanih bolesti stanovnika ovog podneblja. Studija provedena u sedam zemalja (orig. Seven Countries Study) obuhvatila je Finsku, Grčku, Italiju, Japan, Nizozemsku, SAD i ex. Jugoslaviju.
|
--->
|
Gastro
|
Utorak, 16 Prosinac 2008 00:00 |
Vjerojatno i vaš ritam u ovo doba godine postaje sve gušći i gušći. Obitelj, posao, kupovina poklona i druge svakodnevne obaveze potiču nas da potražimo dodatne izvore energije. Izbjegavajte pad energije koji dolazi nakon ukljanjanja šećera iz prehrane, kao što su slatkiši, kolači, soda-pića. Smanjite namirnice kao što su mliječni proizvodi, meso, masnoće i alkohol. Ne preskačite doručak, i nastojte ne jesti iza 18h.
|
--->
|
Gastro
|
Subota, 22 Studeni 2008 16:26 |
Vegetarijanska prehrambena piramida sastavljena je od 5 skupina namirnica koje omogućavaju unos tvari potrebnih za normalno funkcioniranje. Žitarice predstavljaju bazu piramide. Voće zauzima važno mjesto piramide zbog bogatstva vitamina i minerala. Povrće je niskokalorično i lako probavljivo. Mlijeko je izvor kalcija koje gradi kosti, zube i krvne stanice. Mahunarke i orašari sadrže proteine i masnoće. Masti i ulja treba koristiti umjereno.
|
--->
|
Gastro
|
Srijeda, 19 Studeni 2008 00:00 |
Nekad se smatralo da postoje četiri glavna okusa, a onda se popisu pridružio umami – okus prisutan u soja sosu, parmezanu ili rajčici. Genetičari su kod miševa pronašli receptore za okus kalcija i vjeruju da istu sposobnost imaju i ljudi. Neke osobe navodno mogu prepoznati i okus kalcija. Znanstvenici smatraju da je evolucija opremila naše okusne pupoljke sofisticiranim sustavima za detekciju šest, sedam ili više različitih okusa. Bolje razlikovanje okusa je našim precima omogućavalo bolje rezultate u traženju prikladne hrane.
|
--->
|
|
|
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » > Kraj >>
|
Stranica 18 od 19 |