Naslovnica
20.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Kesten-jesenska poslastica
Kesten-jesenska poslastica PDF Ispis E-mail
Gastro
Nedjelja, 01 Studeni 2009 17:28

kesteniPriroda nam u prohladne jesenske dane nudi kesten - jedan od simbola jeseni. Hranjive tvari i aktivni sastojci kestena povoljno utječu na cirkulaciju i pomažu u prijelaznom razdoblju kada se organizam treba prilagoditi na sve hladnije dane. Pečeni kesteni neodoljivo privlače svojim mirisom i daju poseban šarm gradskim ulicama u jesen. Kesten je hranjiv međuobrok slatkastog okusom posebno omiljen među djecom.

 

Pitomi kesten (Castanea sativa)

Pitomi kesten je kultivirana sredozemna biljka vrlo raširena u Hrvatskoj. U nas ga najviše ima u Istri, u okolici Lovrana i Opatije te na Medvednici. Velike oplemenjene vrste kestena (maruni) zaštitni su znak Lovrana (uz lovor i trešnje) gdje se tradicionalno svake godine održavaju "marunijade" na kojima se prezentira široka paleta jela i slastica od kestena te obogaćuje turistička ponuda kraja.

Vrijeme sazrijevanja plodova je rujan i listopad, a plod je karakteristične smeđe boje, bez mirisa, sjajan, poluokruglog ili zaobljeno plosnatog oblika smještenog u bodljikavom tobolcu. Tobolac sa svojim bodljikavim, zelenim omotačem najčešće sadrži 1-3 smeđa ploda. Kesteni su bogati ugljikohidratima i siromašni mastima. Sto grama ploda ima 213 Kcal. Glavni sastavni dio kestena je škrob kojeg u sirovom plodu ima oko 44%. Osim toga u kestenu ima šećera, te 4% bjelančevina i 2% masti. Plod je bogat vitaminima B skupine osobito B1, B2 i B6 te mineralima: kalijem, kalcijem, magnezijem i fosforom.

Od kestena se zbog visokog sadržaja škroba može dobiti i brašno koje se samo ili pomiješano sa brašnom drugih žitarica koristi za izradu peciva i kruha. Kesten se najčešće koristi u obliku kesten pirea, te kao dodatak jelima i juhama. Nezaobilazne su i slastice od kestena u obliku kesten kocki do raznih vrsta torti pa čak i sladoleda. U smrznutom obliku dostupan je cijelu zimu pa se koristi i za pripremu božićnih i novogodišnjih kolača. Prednost kestena je što se može kombinirati i uz slana i uz slatka jela.

Divlji kesten (Aessculus hippocastaneum)

kesteniU Europu je došao iz Indije i unutrašnjosti Azije i omiljeno je drvo u parkovima i drvoredima koje može doseći i 30 m visine. Divlji kesten poznatiji je kao ukrasno drvo zahvalno za sadnju jer podnosi i ekstremne uvjete, brzo raste i dugovječno je te doseže starost i preko 200 godina.

Ima karakteristične cvjetove, bijele ili ružičaste čunjastog oblika koji stoje u uspravnom položaju i vrlo su dekorativni. Neki europski gradovi, primjerice Kijev iskoristili su aleje divljeg kestena kao zeleni pojas i prirodnu barijeru koja dijeli industrijsku od stambene zone. Bogate i raskošne krošnje visokih stabala imaju na neki način ulogu "zračnog filtra", a uz to su jako dekorativne zbog intenzivno ružičastog cvata pa su na neki način simbol tog grada.

Divlji kesten je inače rasprostranjen u parkovima i vrtovima širom Europe. Plod je bodljikava čahura u kojoj su smještena 2-3 sjemena. Kad je dozreo bodljikava košuljica se otvara po šavovima i puca, dajući zaobljeno smeđe crveno sjeme.

Primjena u farmaciji

kesteniLjekoviti dijelovi biljke su: cvjetovi koji se sabiru u svibnju, kora, te zreli plodovi koji se skupljaju u rujnu i listopadu. Plodovi divljeg kestena nisu jestivi. Ljekovite i djelotvorne tvari su: glikozid eskulin, saponini, tanin, smola, masna ulja, flavonoidi, kumarini. Upotrebljava se kao sirovina za izradu velikog broja galenskih i industrijskih farmaceutskih pripravaka za liječenje venoznih oboljenja.

U farmaceutskoj industriji se koristi samo jezgra ploda, dok se ljuska odbacuje. Iz kore se dobiva glikozid eskulin koji ima svojstvo da upija ultravioletne zrake sunca, pa se koristi u izradi masti koje se koriste protiv opekotina od sunca. Iz divljeg kestena izrađuje se tinktura koja pomaže kod hemoroida, kao i tekući ekstrakt i gel koji se koristi kod lišajeva i proširenih vena.

Najnovijim ispitivanjima eksperimentalno je dokazano da divlji kesten sadrži znatne količine vitamina P koji povećava otpornost kapilara, smanjuje njihovu propusnost te poboljšava mikro cirkulaciju. Neke od namirnica koje sadrže vitamin su: heljda, grejp, grožđe, šljive, višnje, šipak i crni ribiz, kao i cvjetni prah (pelud).

Vitamin P inače je odgovoran za dobro stanje vena i kapilara. Važan je za organizam jer pridonosi boljem učinku vitamina C. Pomaže pri stvaranju otpornosti prema infekcijama. Najčešći simptomi pomanjkanja su: sklonost krvarenju i modricama, pucanje kapilara, venozne bolesti. Tinktura koja se dobiva iz pupova i cvjetova divljeg kestena koristi se za masažu kod reumatizma, neuralgija i gihta.

Kesten se u tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM) preporuča kao hrana i lijek. Inače se po TKM odabire hrana koja odgovara stanju organizma. Isto tako se odabire hrana koja odgovara godišnjem dobu, pa u jesen prelazimo na onu koja ima zagrijavajući učinak za organizam. Po prirodi topao, a okusom sladak ima funkciju da jača želudac, slezenu i bubreg, organima koji su i inače tijekom jeseni (slezena, želudac) i zime (bubreg, mokraćni mjehur) po TKM "energetski slabiji".

Primjena u kozmetici

Zahvaljujući sastavu divlji kesten koji pored škroba sadrži saponine, tanine, proteine te vitamine: B1, C i K te provitamin A, našao je primjenu i u prirodnoj kozmetici.

Losion za kosu: Ogulite i usitnite 50 gr divljeg kestena, stavite u 1 litru vode i pustite da ključa 15 min. Procijedite kroz gazu i nanesite losion na vlažnu kosu odmah nakon pranja. Tanini iz divljeg kestena vratiti će čvrstoću kosi. Losion treba nanositi bar dva puta tjedno u trajanju od najmanje mjesec dana.

Maska za lice: Nekoliko kestena očistite od ljuske i sameljite. Pomiješajte sa žličicom meda i nanesite na lice. Poslije 10 minuta masku isperite mlakom vodom ili još bolje čajem od sljeza. Zbog velikog postotka škroba, ali i vitamina B skupine i vitamina P ova maska pogoduje masnom tipu kože.

Kesten torta

kesten-torta

Biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice mljevenih oraha
2 žlice mekog brašna
1 praška za pecivo

Krema:
5 žlica šećera
5 žumanjaka
4 žlice brašna
1 L mlijeka
200 g maslaca
150 g kesten pirea


Priprema:
Biskvit-zamijesiti jaja i šećer, dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo; peći 10 minuta na temperaturi od 180°C.
Krema-šećer i žumanjke pomiješati s brašnom; dodati u toplo mlijeko; kad prokuha maknuti s vatre i ohladiti; kada je krema hladna dodati maslac i kesten pire.

Biskvit premazati kremom od kestena, ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i staviti da se hladi. Poslužiti s naribanom čokoladom uz čašu toplog mlijeka.

Uppt.hr

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.