Naslovnica
19.4.2025.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
ADHD u odraslih

Poremećaj s nedostatkom pažnje i hiperaktivnošću (ADHD) svrstan je u razvojne poremećaje, premda se sve više smatra... Više...
Slika
Organ transplantations change personality

Scientists have found that organ transplants can have unexpected consequences, including profound changes to one's personality... Više...
Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Hrana za zdravlje crijeva

"Vi ste ono što jedete" nije samo drska fraza koju koriste liječnici i zdravstveni stručnjaci kako bi nas prevarili da se... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro
Gastro
Omega-3-masne kiseline i vid PDF Ispis E-mail
Gastro
Ponedjeljak, 06 Prosinac 2010 12:09

omegaNova studija sugerira kako povećani unos omega-3 masnih kiselina može smanjiti izglede za razvoj senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida u razvijenim zemljama. Američki znanstvenici s Johns Hopkins University su tijekom jedne godine pratili unos hrane kod 2391 ispitanika u dobi od 65 do 84 godine.

-->
 
Martinje-praznik vina PDF Ispis E-mail
Gastro
Utorak, 09 Studeni 2010 00:00

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja)marinje mošta u mlado vino na dan sv. Martina (11. studenog), koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske i u susjednim vinogorjima Slovenije. Za tu se zgodu pripremaju posebna jela (martinjska guska s mlincima), i peče martinjski kruh ili posebna pogača (u Boki kotorskoj, Dobroti, Prčnju, Stolivu).

 

-->
 
Heljda-hrana i med PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 08 Studeni 2010 10:27

heljdaIako se gotovo uvijek heljda spominje uz žitarice, heljda (lat. Fagopyrum esculentum), eng. buckwheat, ajda, eljda, hajda, helda, jeljda; u biti, botanički gledano, spada među zeljasto povrće, porodica kupusnjača, kod kojeg se koristi nama poznate sjemenke. Međutim u kulinarstvu je nekako uvijek spominjemo pod žitarice, pa ćemo je i ovaj puta "prošvercati" u žitarice. Naime, zrno heljde je vrlo bogato hranjivim sastojcima, a po vitaminskom sastavu sliči žitaricama (dakle, bogato je vitaminima B skupine). 

-->
 
Zelje-izvor zdravlja PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Medikus   
Utorak, 02 Studeni 2010 09:08

zeljeOva namirnica, koja se uz dodatak soli priprema od tanko narezanih glavica, još je od davnih dana omiljeni dodatak uz jela od mesa, budući da dobro neutralizira prevelike količine masti. Također kupus (zelje, kiselo zelje) je nezamjenljiva namirnica u prehrani naših ljudi u svim krajevima, osobito u brdskim i hladnijim područjima (Lika, Kordun, Gorski kotar), gdje slabije uspijeva ostalo povrće, a u zimskim razdobljima gotovo je jedini prirodni izvor prijeko potrebnog vitamina C.

-->
 
Bundeva PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Coolinarika-com   
Ponedjeljak, 25 Listopad 2010 06:52

bundevaZrela jestiva bundeva, dinjastog, jabučastog, kruškastog oblika ima sočno meso izrazite narančaste boje. Okus zrele jestive bundeve je slatkast i bez naročite arome, osim tzv. mošusove bundeve. Prema podrijetlu razlikujemo bundeve Starog i Novog svijeta. Stari Egipćani i Rimljani poznavali su i pripremali tikvice (Lagenaria vulgaris) i veliku duguljastu buču glatke kore (Luffa cylindrica) koja je prikladna za prehranu čovjeka samo dok je mlada, nedozrela.

 

-->
 
Viva vino! PDF Ispis E-mail
Gastro
Nedjelja, 26 Rujan 2010 11:54

vinoRiječ vino je nastala iz latinske riječi vinum te se integrirala u mnoge europske jezike. Na pitanje što je vino, vinski zakon definira vino kao poljoprivredni prehrambeni proizvod, dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa. Konzumirano u malim količinama vino izaziva osjećaj veselja. Stanice živčanog sustava su podražene te postoji osjećaj sigurnosti i jačine, dok se refleksi lagano smanjuju.

 

-->
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 12 od 21
Copyright © 2025 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.