Naslovnica
25.9.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Terry Fox 2018.

U Zagrebu će se i ove godine, i to jubilarni 15. puta, održati humanitarna akcija Terry Fox Run, čija je svrha podizanje... Više...
Slika
Predavanje "Antibakterijsko i antiseptičko djelovanje propolisa"

Pozivamo vas na predavanje "Antibakterijsko i antiseptično djelovanje propolisa" mr. Jadranke Lukete Marković, apiterapeutkinje... Više...
Slika
Festival svjetske književnosti

Šesti po redu Festival svjetske književnosti održat će se od 2. do 8. rujna u Zagrebu (u Knjižnici Bogdan Ogrizović) i... Više...
Slika
Biciklijada "Mali Pariz-Dakar"

Biciklijada "Mali Pariz – Klakar" se održava u Slavonskom Brodu i ove godine, već tradicionalni 9. puta. Biciklijada će se... Više...
Slika
Škola bez muke

Početak vrtića i školske godine nosi svoja uzbuđenja i obaveze, a kako bi djeci i sebi olakšali početak dana, donosimo... Više...
Slika
"Tekstil nije otpad"

U srijedu, 5.9.2018. od 11 do 13h, u prostoru Udruge za kreativni socijalni rad, Lopatinečka ulica 17, Zagreb, održat će se... Više...
Slika
Masline za muškost

Erektilna disfunkcija pogađa oko 52% muškaraca između četrdesete i sedamdesete godine života, a otkad se lijekovi za mušku... Više...
Slika
Hanžekovićev memorijal 2018.

Memorijal Borisa Hanžekovića, našeg omiljenog "Hanžeka", održat će se u utorak 4. rujna 2018. na stadionu AK Mladost.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Predavanje "Bezglutenska prehrana" PDF Ispis E-mail
Novosti
Srijeda, 21 Rujan 2016 09:19

glutenPozivamo vas na predavanje "Principi bezglutenske prehrane" 14.11. (pon) u 19h u MZ Medveščak/Kazalište Mala scena koje će u organizaciji Udruge Medikus održati dr.spec. Tihomil Žiger i dr.med. Marin Miovski. Liječnicima, sudionicima predavanja dodjeljuju se bodovi sukladno pravilniku Hrvatske liječničke komore. Ulaz slobodan!

 

 

Celijakija - nepodnošljivost glutena

Celijakija je kronična autoimuna bolest probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja tankog crijeva, a uzrokuje je preosjetljivost na gluten u žitaricama (pšenici, raži, ječmu i zobi). Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola, može se javiti u ranom djetinjstvu ili u kasnijoj životnoj dobi, izazvana nekim "okidačem" iz okoliša. Bolest je nasljedna i prisutna je u 1% stanovništva, ali se teško prepoznaje, te se pretpostavlja da na 1 dijagnosticiranu osobu dolazi 10 neprepoznatih slučajeva.

Atipični simptomi

Simptomi celijakije javljaju se nerijetko u 1. godini života i razlikuju su od oboljelog do oboljeloga. Klinička slika je često atipična i latentna, te otežava dijagnosticiranje, a znaci bolest zahvaćaju različite organe i dijele se u nekoliko skupina:

•probavne poteškoće: dijareja (proljev), svjetla stolica, nadimanje (plinovi), bolovi u trbuhu, gubitak tjelesne mase

•malapsorpcija: umor, usporen rast, grčevi mišića, bolovi u kostima i zglobovima, osteoporoza

•neurološke poteškoće: epileptični napadi, psihičke poteškoće, intelektualno zaostajanje, promjene raspoloženja

•kožne promjene: kronični dermatitis (kožni mjehurići)

•opće tegobe: odgođen pubertet, zakašnjela prva menstruacija, slabokrvnost, srčane poteškoće, problemi s štitnjačom

U djece s celijakijom je karakterističan izgled "pauka" s napuhnutim trbuhom i tankim rukama i nogama. U odraslih osoba neprepoznata i neliječena celijakija nerijetko dovodi do razvoja malignih bolesti kao što su karcinom crijeva ili limfomi s tragičnim ishodom.

Dijagnoza biopsijom

Za postavljanje dijagnoze celijakije potrebno je učiniti krvne pretrage na specifična protutijela za celijakiju, a u slučaju pozitivnog nalaza protutijela, dijagnoza se potvrđuje biopsijom sluznice tankog crijeva koja ukazuje na atrofiju crijevnih resica.

Bezglutenska prehrana

Terapija se sastoji izbjegavanju glutena jer i male količine glutena mogu biti opasne za oboljele, pa je potrebna iznimna aktivna briga i edukacija kako bi se prepoznali svi vidljivi i skriveni izvori glutena. Gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ako se hrana procesira. Skriveni izvori glutena su aditivi, konzervansi i različiti stabilizatori koji se nalaze u prerađenoj hrani, lijekovima i drugim proizvodima. U većini zapadnih zemalja proizvodi namijenjeni osobama oboljelih od celijakije označeni su znakom prekrižene pšenice. (Wikipedia)

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.