Naslovnica
19.4.2025.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
ADHD u odraslih

Poremećaj s nedostatkom pažnje i hiperaktivnošću (ADHD) svrstan je u razvojne poremećaje, premda se sve više smatra... Više...
Slika
Organ transplantations change personality

Scientists have found that organ transplants can have unexpected consequences, including profound changes to one's personality... Više...
Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Hrana za zdravlje crijeva

"Vi ste ono što jedete" nije samo drska fraza koju koriste liječnici i zdravstveni stručnjaci kako bi nas prevarili da se... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro
Gastro
Kravlje vs sojino mlijeko PDF Ispis E-mail
Gastro
Četvrtak, 18 Veljača 2010 20:11

soja-mlijekoU posljednje vrijeme velik je porast upotrebe mlijeka i mliječnih proizvoda jer mlijeko spada u skupinu lako dostupnih namirnica koja se brzo pripremaju, pa možemo reći da je ono tzv. "brza hrana". Također, prehramena industrija pronalazi nove načine obrade i obogaćivanja mlijeka, te je na tržištu prisutan sve veći broj funkcionalnih mliječnih proizvoda koji su, do unazad nekoliko godina, bili potpuno nepoznati.

-->
 
Soja poput piletine PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Biologija.com.hr   
Srijeda, 17 Veljača 2010 18:10

tofu-puraZnanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju stvorili su zamjenu za piletinu u obliku soje koja izgledom i okusom iznimno podsjeća na "pravu stvar". Osim toga, nudi i zdravstvene dobrobiti, poput snižavanja kolesterola i održavanja kostiju zdravima. Fu-Hung Hsieh, voditelj je projekta koji za cilj ima stvoriti jeftinu biljnu zamjenu za piletinu. Umjesto uobičajenog dodavanja boje i okusa soji, Hsieh je razvio proces koji soji omogućava stvaranje vlaknaste strukture kakvu nalazimo u pilećim prsima.

-->
 
Sladila-pitanja i odgovori PDF Ispis E-mail
Gastro
Ponedjeljak, 15 Veljača 2010 11:14

sladilaTvari za zaslađivanje su dobar nadomjestak šećeru, a bitno smanjuju energetsku, kalorijsku vrijednost namirnice. Zamjenjeni šećer ili smanjena kalorijska vrijednost pomažu pojedinim grupama ljudi da reguliraju unos kalorija, a da ne smanje unos namirnica, odnosno da pri bolesnim stanjima organizma kod kojih se ograničava unos šećera i dalje uživaju u slatkom okusu.

-->
 
Dani zelja-dani zdravlja PDF Ispis E-mail
Gastro
Četvrtak, 04 Veljača 2010 17:58

kupusOva namirnica, koja se uz dodatak soli priprema od tanko narezanih glavica, još je od davnih dana omiljeni dodatak uz jela od mesa, budući da dobro neutralizira prevelike količine masti. Zelje (kupus, kiseli kupus) je nezamjenljiva namirnica u prehrani naših ljudi u svim krajevima, osobito u brdskim i hladnijim područjima (Lika, Kordun, Gorski kotar), gdje slabije uspijeva ostalo povrće, a u zimskim razdobljima gotovo je jedini prirodni izvor prijeko potrebnog vitamina C.

-->
 
Slanutak na naš stol PDF Ispis E-mail
Gastro
Srijeda, 27 Siječanj 2010 15:47

slanutakSlanutak, naut, slani grah, nohut, leblebija, čić (lat. Cicer arietinum, engl. Chick peas, tal. garbanzo) je povrtna kultura naših istočnih i južnih krajeva (Makedonija, Dalmatinska zagora) iako je rasprostranjen na gotovo svim kontinentima, jer uspijeva čak i na visinama od 2900 m. U svijetu se najviše uzgaja u Aziji, (Indija, Pakistan, Kina, Afganistan, Iran, Sirija), u Europi je najcijenjeniji u Španjolskoj, a u Americi njegov najveći proizvođač je Meksiko.

-->
 
Smrznuto je zdravo? PDF Ispis E-mail
Gastro
Srijeda, 20 Siječanj 2010 09:59

smrznuta-hranaNekada su naši preci koristili samo svježe voće i povrće iz svoga vrta. Od branja namirnica do njihovog konzumiranja prolazilo je samo nekoliko sati. U modernim gradovima, koji se nalaze daleko od ruralnih područja, pronaći svježe voće i povrće je pravi problem. Dok voće i povrće stigne na police supermarketa, prođe ponekad i do 3 tjedna. Za to vrijeme namirnice gube svoje vrijedne sastojke, posebice vitamin C. Osim toga, takve namirnice se često beru prije sazrijevanja, da bi se izbjeglo njihovo kvarenje tokom prijevoza.

-->
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 16 od 21
Copyright © 2025 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.