Naslovnica
25.6.2017.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Zeolit i artritis

 

Doktori

Najnovije

Slika
Euromelanoma day 2017.

Hrvatsko dermatološko društvo poziva vas na konferenciju povodom manifestacije Euromelanom day 2017. dana 30.05. u 12h u Oris... Više...
Slika
Kvinoja - "majka žitarica"

Kvinoja je istovremeno i "lažna žitarica" i "majka žitarica", kvinoja (quinoa) zbog činjenice da sadrži više kalcija od... Više...
Slika
Urin ukazuje na bolest

Ovisno o stanju organizma, zdravlju i unosu hrane i pića, mokraća može imati različite boje. Ponekad je dovoljno povećati... Više...
Slika
"Alkoholizam-bolest pojedinca, obitelji i zajednice"

Predavanje "Alkoholizam – bolest pojedinca, obitelji i zajednice" održat će se 25.05. (četvrtak) u organizaciji ZZJZ... Više...
Slika
Biciklijada "Rent-a-bikeRi"

Počele prijave za treću biciklijadu Rent-a-bikeRi koje se održava 27.05. (nedjelja) u 10h. Za sudjelovanje je moguće odabrati... Više...
Slika
Jarunski susreti 2017.

Jarunski sportski susreti održavaju se 26.05. (petak) s početkom u 9,30h na RSC Jarun (Malo jezero, kod Aqariusa) u... Više...
Slika
"Na posao u tenisicama"

U petak, 12. svibnja, svi građani pozvani su da se pridruže već prepoznatljivoj akciji "Na posao u tenisicama". Cilj akcije na... Više...
Slika
Vizionar Ferdinand Monoyer

Ferdinand Monoyer (9. svibnja 1836. - 11. srpnja 1912.) bio je francuski oftalmolog, poznat po uvođenju dioptrije 1872.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Rođendan pizze PDF Ispis E-mail
Novosti
Subota, 13 Lipanj 2009 15:12

pizzaU Napulju je ovih dana svečano proslavljena 120. godišnjica stvaranja prve pizze. Prema predaji, talijanska kraljica Margarita Savojska posjetila je 1889. Napulj zajedno sa suprugom kraljem Umbertom i tom prigodom zamolila najpoznatijega pizza-majstora Raffaele Esposito da nahrani narod. Kuhar je za tu prigodu napravio pizzu u bojama ujedinjene Italije: crveno (rajčica), bijelo (mozzarella) i zeleno (bosiljak) i dao joj ime Margarita.

Povijesno porijeklo

margaritaPreteča pizze, okrugla, plosnata lepinja jela se u davna doba u Babilonu, Egiptu i drugim kulturama i bila je nalik piti, koja je i danas popularna u Grčkoj i zemljama srednjeg istoka. Preuzimajući pitu, Rimljani je oplemenjuju maslinovim uljem, a potom u području podno Vezuva i sirom, slaninom i mediteranskim travama. Zahvaljujući otkriću Amerike i dolasku rajčice u Europu, Talijani rajčicu stavljaju na pizzu, stiže kraljica Margarita i voila-ostalo je povijest.

Zahvaljujući talijanskim emigrantima, pizza dospijeva i u Ameriku. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama uz naknadu za peć i drva, a nakon što su se udomaćili, početkom 20. stoljeća otvaraju i vlastite pekare i pizzerije, tako da je prva pizzeria otvorena u New Yorku 1905. godine . Pizze su i najpopularnije jelo na svijetu, pa ne čudi što se 9. veljače slavi međunarodni dan pizza, a da bi se zaštitila autentična pizza, u Napulju djeluje organizacija "Verace Pizza Napoletana".

Originalni recept

pizzaOriginalna napolitanska pizza pravi se od tijesta za koje se koristi brašno, kvasac, sol i voda. Tijesto se izrađuje isključivo ručno i oblikuje bacanjem u zrak, bez pomoći valjka do veličine promjera 30cm. Kao sastojci se koriste San Marzano rajčice koje uspijevaju na brdima Vezuva i mozzarella napravljena od mlijeka bivola koji se uzgajaju na pašnjacima Campagne. Pizza se peče u kamenoj peći na drva na temperaturi oko 300 C.

 

espositoRazlikuju se 3 tradicionalne vrste pizza: marinara: sa rajčicom, češnjakom, origanom i ekstra djevičanskim uljem; margherita: sa dodatkom nasjeckane mozzarellom i bosiljkom te pizza napolitana, sa inčunima. Majstor koji pravi pizza se zove pizzaoiolo i izuzetno je cijenjena profesija u Italiji. Glasovita pizzerija "Brandi", gdje je Raffaele Esposito napravio prvu Margaritu, obavezna je postaja u turističkom obilasku grada, a rado je posjećuje i talijanska politička i filmska elita.

Nutritivne vrijednosti

Pizza ima više vrsta, no osnovni recept podrazumijeva tijesto s nadjevom od rajčice, sira i dodataka, a njene nutritivne vrijednosti su sljedeće:

Bjelančevine
 28,73g
Ugljikohidrati
 70,60g
Masti
 20,89g
Vlakna
 4,78 g
Kolesterol
 36,50mg

HINA

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2017 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.