Naslovnica
26.5.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Refleksoterapija"

Pozivamo vas na predavanje "Refleksoterapija-komplementaran tretman šake i stopala" koje će se održati 01.10. (pon) u 19h u... Više...
Slika
VegeSajam 2018.

VegeSajam održat će se 21.05.2018. (pon), od 8 do 19 sati u centru Zagreba u organizaciji Udruge Prijatelji životinja. Prošle... Više...
Slika
VukovArt 2018.

U Vukovaru će se održati Street art festival pod nazivom VUKOVART – goes vertical  od 29.5. - 10.6.2018. u suorganizaciji... Više...
Slika
"Kvartovska knjižara"

U sklopu festivala Ilica: Q'ART - udruga Knjižni blok organizira "Kvartovsku knjižaru" u Ilici 87 od 19.-25.05. niz... Više...
Slika
VegeFest Varaždin 2018.

Varaždinski Vegefest održati će se 8. i 9. lipnja 2018. u centru Varaždina (Kapucinski trg). Treći po redu festival... Više...
Slika
Radna akcija "Prihvat životinja"

Sklonište za prijatelje životinja Čakovec organizira volontersku radnu akciju 12.05.2018. (sub) od 9 do 16h, a potom je... Više...
Slika
Apiterapijska radionica "Pčelinjak za svakoga"

Pozivamo vas na predstavljanje pčelarskih aktivnosti 14. svibnja (pon) u 14h na Fakultetsko dobro 1 u okviru programa... Više...
Slika
Jarunski susreti 2018.

Jarunski sportski susreti održavaju se 25.05. (petak) s početkom u 9,30h na RSC Jarun (Malo jezero, kod Aqariusa) u... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Rođendan pizze PDF Ispis E-mail
Novosti
Subota, 13 Lipanj 2009 15:12

pizzaU Napulju je ovih dana svečano proslavljena 120. godišnjica stvaranja prve pizze. Prema predaji, talijanska kraljica Margarita Savojska posjetila je 1889. Napulj zajedno sa suprugom kraljem Umbertom i tom prigodom zamolila najpoznatijega pizza-majstora Raffaele Esposito da nahrani narod. Kuhar je za tu prigodu napravio pizzu u bojama ujedinjene Italije: crveno (rajčica), bijelo (mozzarella) i zeleno (bosiljak) i dao joj ime Margarita.

Povijesno porijeklo

margaritaPreteča pizze, okrugla, plosnata lepinja jela se u davna doba u Babilonu, Egiptu i drugim kulturama i bila je nalik piti, koja je i danas popularna u Grčkoj i zemljama srednjeg istoka. Preuzimajući pitu, Rimljani je oplemenjuju maslinovim uljem, a potom u području podno Vezuva i sirom, slaninom i mediteranskim travama. Zahvaljujući otkriću Amerike i dolasku rajčice u Europu, Talijani rajčicu stavljaju na pizzu, stiže kraljica Margarita i voila-ostalo je povijest.

Zahvaljujući talijanskim emigrantima, pizza dospijeva i u Ameriku. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama uz naknadu za peć i drva, a nakon što su se udomaćili, početkom 20. stoljeća otvaraju i vlastite pekare i pizzerije, tako da je prva pizzeria otvorena u New Yorku 1905. godine . Pizze su i najpopularnije jelo na svijetu, pa ne čudi što se 9. veljače slavi međunarodni dan pizza, a da bi se zaštitila autentična pizza, u Napulju djeluje organizacija "Verace Pizza Napoletana".

Originalni recept

pizzaOriginalna napolitanska pizza pravi se od tijesta za koje se koristi brašno, kvasac, sol i voda. Tijesto se izrađuje isključivo ručno i oblikuje bacanjem u zrak, bez pomoći valjka do veličine promjera 30cm. Kao sastojci se koriste San Marzano rajčice koje uspijevaju na brdima Vezuva i mozzarella napravljena od mlijeka bivola koji se uzgajaju na pašnjacima Campagne. Pizza se peče u kamenoj peći na drva na temperaturi oko 300 C.

 

espositoRazlikuju se 3 tradicionalne vrste pizza: marinara: sa rajčicom, češnjakom, origanom i ekstra djevičanskim uljem; margherita: sa dodatkom nasjeckane mozzarellom i bosiljkom te pizza napolitana, sa inčunima. Majstor koji pravi pizza se zove pizzaoiolo i izuzetno je cijenjena profesija u Italiji. Glasovita pizzerija "Brandi", gdje je Raffaele Esposito napravio prvu Margaritu, obavezna je postaja u turističkom obilasku grada, a rado je posjećuje i talijanska politička i filmska elita.

Nutritivne vrijednosti

Pizza ima više vrsta, no osnovni recept podrazumijeva tijesto s nadjevom od rajčice, sira i dodataka, a njene nutritivne vrijednosti su sljedeće:

Bjelančevine
 28,73g
Ugljikohidrati
 70,60g
Masti
 20,89g
Vlakna
 4,78 g
Kolesterol
 36,50mg

HINA

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.