Naslovnica
19.4.2025.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
ADHD u odraslih

Poremećaj s nedostatkom pažnje i hiperaktivnošću (ADHD) svrstan je u razvojne poremećaje, premda se sve više smatra... Više...
Slika
Organ transplantations change personality

Scientists have found that organ transplants can have unexpected consequences, including profound changes to one's personality... Više...
Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Hrana za zdravlje crijeva

"Vi ste ono što jedete" nije samo drska fraza koju koriste liječnici i zdravstveni stručnjaci kako bi nas prevarili da se... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro
Gastro
Zob kao lijek PDF Ispis E-mail
Gastro
Ponedjeljak, 29 Ožujak 2010 10:34

zobZob (lat. Avena sativa, engl. Oats) ovas, oves, pir, pitoma, silj; pripada evolucijski mladoj obitelji trava (Poaceae) koju su ljudi davno počeli iskorištavati za hranu. A. sterilis i A. barbata su samonikle vrste zobi ujedno i korovne biljke. U Europi se uzgajala jedno stoljeće prije Krista čak i u hladnijim krajevima sjevera kontinenta. U doba kad ljudi sve više pozornosti pridaju zdravoj prehrani bogatoj vlaknima, primjena ove drevne žitarice doživjela je renesansu.

-->
 
Detoks dijeta PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 22 Ožujak 2010 10:52

detoksPočetak proljeća je idealno godišnje doba za čišćenje (detoksikaciju) organizma. Pojam detoksifikacije,  obuhvaća kratkotrajan način prehrane koji ''čisti '' organizam od nakupljenih toksina u tijelu i to  izlučivanjem kroz organe: kožu, crijeva, jetru, pluća i bubrege. Posljedica nakupljenih otrova u tijelu je oslabljena obrambena sposobnost našeg organizma, pad imunološkog sustava i dugotrajan umor i iscrpljenost.

-->
 
Ječam-Demetrin dar PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Nedjelja, 14 Ožujak 2010 21:31

jecamJečam (lat. Hordeum vulgare, engl. barley) je tisućama godina bio glavni sastojak ljudske prehrane (kao i prehrane drugih sisavaca). Poznato nam je da se ječam uzgajao u Etiopiji i južnoj Aziji 7000 godina prije Krista. Egipćani su upotrebljavali velike količine ječma kako bi pripremili pivo haq. Ječam je zauzimao i glavno mjesto u prehrani Sumerana. Plinije stariji spominje kako su Grci spremali ječam, a nazivali su ga darom božice Demetre-majke zemlje.

-->
 
Začini u medicini PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Srijeda, 03 Ožujak 2010 12:29

zaciniZačine u našoj prehrani najčešće povezujemo s pojmom specifičnih okusa, mirisa te neobičnih kombinacija koje nam se nude u postupcima pripremanja hrane kako bi joj oplemenili okus. Također ih često povezujemo sa tradicijom kao što je npr. cimet za Božić, ružmarin za vjenčanja, a lovorov vijenac ili grančice za pobjednike i mir. U dalekoj prošlosti, medicinska i kulinarska upotreba začina se nije promatrala posebno.

-->
 
Zašto je zeleno zdravo? PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 01 Ožujak 2010 11:06

zelenoSvako godišnje doba idealno je kako bismo naš organizam pripremili za povećane aktivnosti i napore, te ga održavali u dobroj formi, opskrbljujući ga vrijednim nutrijentima. Stoga, bez obzira na godišnje doba,  Udruga UPPT preporučuje sezonsko povrće kao što je: špinat, blitva, brokula, cvjetača, poriluk, prokulice, kelj, mladi luk, te ostalo povrće kao celer, cikla, mrkva itd. Povrće u prehrani je prirodni izvor vitamina i energije, a pravilnim izborom i količinama, ne utječe na povećanje tjelesne težine.

-->
 
Vrijeme posta PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Subota, 20 Veljača 2010 09:20

uskrs-zecVrijeme je korizme, približava se Uskrs. Mnogi su ovo razdoblje iskoristili kako bi se odrekli nekih poroka i očistili svoj organizam. Najčešće se odričemo cigareta, alkohola, te hrane koju smatramo "zabranjenom"; primjerice čokolada, slatkiši, meso, alkohol itd. Prehrambene restrikcije mogu se odnositi na: hranu koja se smije i ne smije jesti; hranu koja se smije konzumirati samo u određeno doba dana ili godine; vrijeme kada se smije jesti; način pripreme hrane i pravila kada, kako i koliko dugo postiti.

-->
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 15 od 21
Copyright © 2025 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.