Gastro
|
Srijeda, 20 Siječanj 2010 09:59 |
Nekada su naši preci koristili samo svježe voće i povrće iz svoga vrta. Od branja namirnica do njihovog konzumiranja prolazilo je samo nekoliko sati. U modernim gradovima, koji se nalaze daleko od ruralnih područja, pronaći svježe voće i povrće je pravi problem. Dok voće i povrće stigne na police supermarketa, prođe ponekad i do 3 tjedna. Za to vrijeme namirnice gube svoje vrijedne sastojke, posebice vitamin C. Osim toga, takve namirnice se često beru prije sazrijevanja, da bi se izbjeglo njihovo kvarenje tokom prijevoza.
|
-->
|
Gastro
|
Nedjelja, 17 Siječanj 2010 13:15 |
Trputac (bobinac, Plantago L.) je trajna zeljasta, vrlo česta livadska biljka. Pojavljuje se na svim livadama, u poljskim međama, uz rubove putova, u jarcima i na vlažnim plodnim tlima.Neke od domaćih vrsta trpuca, koje su najrasprostranjenije, razlikuju se prema obliku lista i cvata. To su – ženski, širokolisni trputac (Plantago major L.), muški, uskolisni trputac (Plantago lanceolata L.) i srednji trputac (Plantago media L.).
|
-->
|
Gastro
|
Nedjelja, 10 Siječanj 2010 18:44 |
U posljednje vrijeme svjedoci smo razorne moći virusa po naš imunološki sustav i organizam u cjelini. Virusi su najmanje jedinice organizirane žive tvari čije su osnovne jedinke mnogo manje od bakterija (primjerice virusi srednje veličine manji su po zapremini od bakterija prosječne veličine i do 30 000 puta), a koji istodobno imaju sposobnost identične reprodukcije i mutacije. Jedna od najčešćih virusnih respiratornih infekcija je gripa.
|
-->
|
Gastro
|
Srijeda, 16 Prosinac 2009 17:26 |
Med je sladak, gust i viskozan proizvod specifičnog okusa i mirisa što ga medonosne pčele proizvode iz nektara ili drugih slatkih biljnih sokova, te im dodaju vlastite specifične tvari, pa ga odlažu u saće da sazori. To je namirnica od davnina poznata čovjeku, vrlo cijenjena zbog njegove hranjive vrijednosti. Za medom se posezalo i u slučaju bolesti i kada je trebalo zadovoljiti potrebu za slatkim.
|
-->
|
Gastro
|
Petak, 11 Prosinac 2009 09:03 |
Da mjesec prosinac i sezonu partijanja ne biste pamtili samo po višku kilograma zbog previše jela i pića, te da početak 2010. godine ne započnete u kajanju i nastojanju da izgubite te kilograme nakupljene u božićnom i novogodišnjem partijanju, probajte slijedeće:
|
-->
|
Gastro
|
Utorak, 08 Prosinac 2009 08:51 |
Badem (Amygdalus communis) podrijetlom je iz Azije odakle se uzgojem preselio na zapad i udomačio se u zemljama oko Sredozemnog mora. Raste kao poludivlje drvo, ali je najpoznatiji kao kultivirana biljka. Sa svojim ružičastim cvjetovima djeluje dekorativno kao ukrasno drvo, no važniji su ukusni i ljekoviti plodovi. Plod badema je duguljasta, jajolika, baršunasta koštica u kojoj se nalazi velika i uljevita sjemenka. Jedan je od tipičnih mediteranskih plodova, a kod nas najbolje uspijeva u Dalmaciji i na otocima.
|
-->
|
|
|
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » > Kraj >>
|
Stranica 15 od 19 |