Naslovnica
16.11.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Kutija šibica 2018."

Ovogodišnji malonogometni turnir "Kutija šibica 2018." trajati od 24. studenoga do 30. prosinca i igrat će se u četiri... Više...
Slika
Predavanje "Dijabetes-nove metode liječenja"

Pozivamo vas na predavanje "Dijabetes (šećerna bolest)-nove metode liječenja" koje će se održati 28.01.2019. (pon) u 19h u... Više...
Slika
Ulje kanabisa ublažava Crohnovu bolest

Izraelski tim iz Sveučilišta u Tel Avivu okupio je 46 osoba s umjereno ozbiljnim stanjem Crohnove bolesti i nasumično poredao... Više...
Slika
Pomozimo Udruzi "Šapica"

Udruga Šapica je neprofitna nevladina udruga za zaštitu životinja koja je osnovana i registrirana 2006. godine u Zaprešiću.... Više...
Slika
Sa(n)jam knjige 2018.

Književni  festival "Sa(n)jam knige" održat će se 24. puta u Puli u Domu hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.... Više...
Slika
Više vode - rjeđe uro-infekcije

Žene koje svakodnevno piju više vode nego obično kako bi izbjegle infekcije urinarnog trakta u pravu su, pokazalo je novo... Više...
Slika
"Jarunska stotinka"

Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Veleučilištem Velika Gorica... Više...
Slika
"Movember" - mjesec posvećen muškarcima

Studeni (november) je mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje zdravlju muškaraca. Početkom mjeseca počinje i pokret... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Dan planeta Zemlje PDF Ispis E-mail
Novosti
Utorak, 21 Travanj 2009 09:51

climatechangeAktivisti udruge Prijatelji životinja u srijedu, 22. travnja na Dan planeta Zemlje na Trgu Petra Preradovića u 12 sati uz prigodni informativni štand postaviti simboličan prikaz utjecaja mesne industrije na globalno zatopljenje. Građani će moći potpisati peticije, dobiti brošuru 'Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim' koju su napisali švedski zastupnik Europskog parlamenta Jens Holm i novinar Toivo Jokkala.

Kako bi osvijestili građane o povezanosti prehrane namirnicama životinjskoga podrijetla i ekoloških katastrofa, na informativnom štandu dijelit će se edukativni letci koje je udruga Prijatelji životinja tiskala u suradnji s organizacijom Greenpeace, te će se najavljivati film 'Meat the Truth' koji će biti premijerno prikazan 2. svibnja u kinu KIC-a u Preradovićevoj 5.

U organizaciji Zelene akcije 25. travnja, na Zrinjevcu, održat će se predstavljanje proizvođača ekološki uzgojenih proizvoda, a udruga Prijatelji životinja pripremit će degustaciju veganskog eko-čušpajza u 12 sati kako bi zainteresiranim građanima približila bezmesni način prehrane koji štiti okoliš, životinje i ljudsko zdravlje.

U javnosti se premalo zna o utjecaju mesne industrije na globalno zatopljenje. Mesna prehrana je na prvom mjestu uzročnika globalnog zatopljenja. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) još 2006. godine objavila je Izvješće u kojem stoji da uzgoj stoke generira 18% stakleničkih plinova što je više od cjelokupnog svjetskog prometa koji emitira 16% stakleničkih plinova.

globalnozatopljenje

Metan, dušični oksid i industrijski plinovi bitni su plinovi efekta staklenika. Glavni izvori metana proizlaze iz uzgoja životinja odnosno stočarstva i sječe šuma zbog novih površina za ispašu i poljodjelstvo. Stočarstvo je također glavni uzrok nastanka dušičnog oksida. Svaki kilogram proizvedenog mesa uzrokuje oslobađanje stakleničkih plinova čiji je učinak istovjetan učinku tri do četiri kilograma CO2.

 

 

Velike količine energije potrošene za proizvodnju umjetnog gnojiva, sječa prašuma za pašnjake i uzgoj hrane za stoku, te velike količine metana oslobođenog iz balege zajedno stavljaju mesnu industriju na prvo mjesto uzročnika globalnog zatopljenja.

Imati meso za jelo ne vrijedi mijenjanja svjetske klime, ubijanja životinja – kako svinja tako i polarnih medvjeda – pa i nas samih.

www.prijatelji-zivotinja.hr

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.