Naslovnica
24.4.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
5. Psihofest

PSIHOFEST - festival popularizacije psihologije održava se u nedjelju, 14. travnja 2019. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u... Više...
Slika
Detoksikacija jetre

Detoksikacija jetre provodi se u svrhu "čišćenja" s ciljem regeneracije stanica jetre ako postoje oštećenja uslijed... Više...
Slika
Utrka "To nisu samo ženske stvari"

U subotu 25. svibnja 2019. od 10 do 14 sati na Bundeku, Udruga "SVE za NJU" po drugi put organizira utrku "To nisu samo ženske... Više...
Slika
"Priče iz daljina" Boris Rukavina

Pozivamo vas na predstavljanje knjige "Priče iz daljina" Borisa Rukavine koje će se održati 23.04. u 19h u Knjižnici Prečko.... Više...
Slika
Radionica "Pčelinji propolis-prirodni antibiotik"

Pozivamo vas na radionicu mr.sc. Jadranke Lukete "Pčelinji propolis-prirodni antibiotik" koja će se održati u subotu, 27.04.... Više...
Slika
Sve opasnosti "Selfia"

Autofotografiranje ili "selfies" na modernim medijama je štetno te čine mlade ranjivima i podložnima maltretiranju, tvrdi... Više...
Slika
Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen (Odense, 2. travnja 1805. - Kopenhagen, 4. kolovoza 1875.) je svjetski slavan danski pisac bajki, među... Više...
Slika
"Svi za Milu"

Cijela Hrvatska nastavlja prikupljati sredstva potrebna za liječenje djevojčice Mile Rončević. Kako doznajemo, zasad je... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Čari zime u DND kuhinji PDF Ispis E-mail
Novosti
Autor Snjezana Krpes   
Četvrtak, 01 Prosinac 2011 10:00

cajRadionicom "Hranom do zdravlja – Zima" održanoj u subotu, 26.11. zaokružen je ciklus od pet radionica prirodnog kuhanja kroz godišnja doba koje Društvo Naša djeca Zabok u zadnjih dvije godine organizira u suradnji sa Srednjom školom Zabok. I ovaj puta radionica je pobudila veliki interes volonterki, roditelja i suradnica DND-a Zabok. Na radionici su sudjelovala i aktivno se uključila i djeca iz Dječjeg Gradskog vijeća grada Zaboka koja u sljedećoj godini planiraju u plan aktivnosti uvesti radionice za djecu "Zdravo i fino".

Zima - vrijeme mirovanja

Prije pripreme i demonstracije zimskog jelovnika, voditeljica radionice Snježana Krpes održala je kraće predavanje o značajkama zimske prehrane, namirnicama koje zimi daju organizmu najkvalitetniju energiju potrebnu za jačanje imuniteta te o načinima pripreme i kuhanja zimskih jela. Zima je vrijeme mirovanja u prirodi te općenito vrijeme smanjene aktivnosti. Stoga bi čovjek trebao uskladiti svoj bioritam s prirodnim stanjem oko sebe, usporivši svoje svakodnevne aktivnosti, a ovo doba godine iskoristiti za umjereno kretanje i vježbanje, čitanje, hobije, uspomene te druženje sa svojim najdražima.

radionica-kuhanjaOsnovna značajka zimskih jela je da griju organizam zato se ne preporučuje konzumiranje hladnih napitaka i prerađenih namirnica koje pothlađuju organizam i oslabljuju imunitet. U pripremi jela koriste se duži načini kuhanja - dugo pirjanje, zapečena jela, prženje u dubokom ulju te spremanje jela "u istom loncu", poput variva i složenaca. Zimske juhe su gušće, jače i bogatije, a jela nešto začinjenija i slanija (ali bez pretjerivanja) od ostalih doba godine.

Od žitarica koje zimi posebno zagrijavaju tijelo, izdvaja se heljda, žitarica koja se lijepo kombinira s pirjanim i zapečenim korjenastim povrćem, s kiselim kupusom, repom i uljem. Zima je i doba mahunarki i to svih vrsta graha, crne soje i leće koje jačaju rad bubrega. Zimski deserti koji se šire kuhinjom, mirisni su i aromatični, obogaćeni suhim voćem te bude sjećanje na djetinjstvo i bakine kolače sa cimetom i vanilijom. 

Doba žitarica i mahunarki

Kako to izgleda u bojama na tanjuru i mirisima zime u kuhinji demonstrirano je polaznicima koji su i sami sudjelovali u pripremi hrane i degustaciji. Ujutro je poslužen vruć hranjiv čokoladni napitak sa žitaricom (palentom i amarantom) i čaj od đumbira, te friško pečeni kruh, humus i domaći džem od bobica i višanja koji su pripremile vrijedne volonterke DND-a Danijela i Dubravka. 

radionica-kuhanjaZa ručak je pripremljena gusta juha od cikle i zagorska grah juha, zapečene rolice od kupusa sa seitanom i nadjevom od bundeve, popečci od heljde i povrća s umakom od hrena, pire od crne leće te korjenasto povrće spremljeno na nishime način (duboko pirjanje nekoliko slojeva povrća u malo vode) s đumbirovim sokom. Osim što su sudionici radionice ugrijali tijelo slasnim jelima, dušu su zasladili tamnim čokoladnim kolačem sa suhim marelicama, grožđicama i cimetom.

Zimska prehrana može se učiniti daleko raskošnijom i raznolikijom nego što nam se čini. Samo treba otkriti njezine čari, a većinu hladnih i tmurnih zimskih dana proživjeti zdravije i optimističnije bez viroza, infekcija, prehlada i gripe. Odabir uravnotežene i prirodne prehrane nam u tome uvelike pomaže.

Snježana Krpes, Jasenka Borovčak (Savez društava Naša Djeca ) 

Vezano

Subotnje popodne uz đumbirove obloge 

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.