Naslovnica
23.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Slanutak na naš stol
Slanutak na naš stol PDF Ispis E-mail
Gastro
Srijeda, 27 Siječanj 2010 15:47

slanutakSlanutak, naut, slani grah, nohut, leblebija, čić (lat. Cicer arietinum, engl. Chick peas, tal. garbanzo) je povrtna kultura naših istočnih i južnih krajeva (Makedonija, Dalmatinska zagora) iako je rasprostranjen na gotovo svim kontinentima, jer uspijeva čak i na visinama od 2900 m. U svijetu se najviše uzgaja u Aziji, (Indija, Pakistan, Kina, Afganistan, Iran, Sirija), u Europi je najcijenjeniji u Španjolskoj, a u Americi njegov najveći proizvođač je Meksiko.

Porijeklo slanutka

Porijeklo slanutka sa sigurnošću nije utvrđeno, no smatra se da potječe iz zapadne Azije i da su ga u Europu prenijeli Turci koji ga i danas nazivaju nohut. U tim zemljama uživa glas delikatesne i visokohranjive i vrijedne namirnice, a uzgaja se kao povrtna kultura. Dapače u nekim zemljama je delikatesna namirnica radi izrazito visoke cijene.

Botanički rod Cicer, kojem pripada slanutak, obuhvaća još 21 vrstu divljih biljaka. Zanimljivo je da je slanutak jedini pripadnik tog roda koji je čovjek priveo kulturi. Najbliži mu je tzv. Cicer judaicu, koji se i danas susreće u Palestini, pa mnogi vjeruju da je pradomovina slanutka Palestina.

Sjeme slanutka je od davnina često korištena mahunarka. Izgledom sliči  plodu graška osim što je slanutak malo veći i nema baš pravilan kuglast oblik. Nedozrelo sjeme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi grah ili grašak. U istočnim zemljama se od slanutka ili mješavine s ostalim žitaricama u određenim omjerima radi brašno te peku izvrsna peciva i kruh. Boja sjemenki može biti krem, žuta, smeđa, zelena ili crna.

Najpoznatije su 2 vrste sjemenki i to Kabuli (sjemenke svijetle boje, uspijevaju u umjerenom pojasu)  i Desi (sjemenke tamije boje, uspijevaju u subtropskom pojasu). Interesantno je napomenuti da je najpopularniji orijentalni specijalitet osoljeno zrno slanutka preprženo na tavici koje se prodaje na ulicama kao "zanimacija", kao kod nas kokice od kukuruza ili koštice od bundeve.

Prehrambena vrijednost

slanutakSlanutak ima visoku prehrambenu vrijednost jer je bogat proteinima, koji su lako probavljivi, mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, željezom, kalcijem, vitaminima B kompleksa, prehrambenim vlaknima i lecitinom a ujedno ima i nizak glikemički indeks – GI 30. Radi nižeg glikemičkog indeksa (u odnosu na ostale mahunarke, npr. grah) preporučuje se u prehrani dijabetičara.

Za ljudsku prehranu koristi se svježe lišće, sjemenke i klice. Lišće se priprema kao i špinat, a bogato je vitaminima i mineralima. Sjemenke se mogu kuhati, pržiti, ili se melju u brašno, a mogu se koristiti i kao zamjena za kavu. Brže će se skuhati ako ga večer prije namočite u hladnoj vodi. Od slanutka se rade brojna raznolika jela (poznat je pire), a dobar je s pirjanim povrćem.

Slanutak ima također jednu prednost pred ostalim mahunarkama, a to je da se prepržen i samljeven može upotrebljavati kao nadomjestak za kavu. Kuhan se koristi za razne salate, juhe, variva, od njega se spremaju popečci, palačinke, kao i paštete i razni namazi koji su odlična zamjena za maslac. 

Zdravstvene blagodati

slanutakZbog relativno visokog sadržaja prehrambenih vlakana, slanutak može pomoći u zaštiti od pojave raka debelog crijeva i konstipacije. Novije studije pokazuju da je slanutak, zbog visokog sadržaja saponina, najbolja mahunarka za sniženje kolesterola. Redovito konzumiranje snižava kolesterol za 7% pa se tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Mljevene sjemenke se koriste kao maske za lice i za liječenje prhuti. Također se vjeruje da slanutak ima i afrodizijska svojstva. Lišće slanutka primjenjuje se u liječenju bronhitisa i kod uganuća zglobova.

U najnovije vrijeme ispituje se mogućnost da slanutak zamjeni široko primjenjivanu soju, čiji su proteini prisutni u 60% procesirane hrane te u velikom broju farmaceutskih preparata. Razlog tome je sve veći porast alergija na proteine soje te velika upotreba GM soje.

Osušeno zrno sadržava: 23% bjelančevina, 63% ugljikohidrata, 5,5% biljnog ulja, 3,3% celuloznih vlakana, 3,4 % mineralnih sastojaka,te 180 mcg betakatorena, a nutritivna vrijednost 100 g slanutka je 314 kcal.

Recept -> Slanutak varivo

UPPT.hr

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.