Naslovnica
20.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Soja poput piletine
Soja poput piletine PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Biologija.com.hr   
Srijeda, 17 Veljača 2010 18:10

tofu-puraZnanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju stvorili su zamjenu za piletinu u obliku soje koja izgledom i okusom iznimno podsjeća na "pravu stvar". Osim toga, nudi i zdravstvene dobrobiti, poput snižavanja kolesterola i održavanja kostiju zdravima. Fu-Hung Hsieh, voditelj je projekta koji za cilj ima stvoriti jeftinu biljnu zamjenu za piletinu. Umjesto uobičajenog dodavanja boje i okusa soji, Hsieh je razvio proces koji soji omogućava stvaranje vlaknaste strukture kakvu nalazimo u pilećim prsima.

Za započinjanje procesa, Hsieh koristi sojine proteine ekstrahirane iz sojina brašna. Soja potom prolazi kroz proces kuhanja, uz korišenje vode, topline i tlaka. U konačnici, gotova mješavina sastojaka prolazi kroz cilindar, kao što je vidljivo u video prikazu.

Hsieh navodi kako je ova zamjena za piletinu različita od drugih zbog toga što se pri njenoj proizvodnji koristi viši postotak vlage, čak i do 75%. "Vlažnost je čimbenik koji našoj soji daje teksturu sličnu onoj kakvu nalazimo kod piletine."

Inače, soja sadrži vrijedne hranjive tvari, od kojih neke pomažu u održanju zdravih kostiju te preveniranju raka prostate, dojke i debelog crijeva. Soja je i izvrstan izvor masnih kiselina, a ne sadrži kolesterol.

Istraživanje je objavljeno u časopisima Journal of Food and Agricultural Chemistry, Journal of Food Science i Journal of the American Oil Chemists' Society. (Jelena Likić) Biologija.com.hr 

 

Eureka Science News i YouTube

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.