Naslovnica
22.2.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Kako razviti emocionalnu inteligenciju djeteta"

Najnovija istraživanja pokazuju da je emocionalna inteligencija znatno važnija od kognitivne, koju mjerimo kvocijentom... Više...
Slika
"Holjevka 2019."

Peta Holjevka je pred nama i red je da vas upoznamo s novotarijama koje smo uveli ove godine na ovu utrku s prekrasnim pogledom... Više...
Slika
Prirodni detoks napitak

Sa dolaskom proljetnih dana, naš organizam započinje proces detoksikacije od kalorične hrane zimskih mjeseci. Mnogi kupovni... Više...
Slika
"Građani prvog reda"

Molimo vas da podržite projekt "Građani prvog reda" koji je cjelovito usmjeren na stvaranje sustavnih uvjeta za zapošljavanje... Više...
Slika
E-tečajevi

Potaknuti molbama liječnika izvan Zagreba, portal Medikus.hr uvodi od sada i e-tečajeve. Na Medikus.hr portalu bit će... Više...
Slika
Predavanje "Hemofilija"

Pozivamo vas na predavanje "Hemofilija-nekad fatalna, danas izlječiva bolest" koje će održati prof.doc. Silva... Više...
Slika
Prevencija HPV-virusa

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) je najproširenija spolno prenosiva infekcija koju je moguće prevenirati primjenom... Više...
Slika
Sanjkaški kup Cmrok 2019.

Na sanjkalištu Cmrok u tijeku su posljednje pripreme za prvi Sanjkaški kup Cmrok 2019. za djecu i mlade koji će se održati u... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Martinje-praznik vina
Martinje-praznik vina PDF Ispis E-mail
Gastro
Utorak, 09 Studeni 2010 00:00

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja)marinje mošta u mlado vino na dan sv. Martina (11. studenog), koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske i u susjednim vinogorjima Slovenije. Za tu se zgodu pripremaju posebna jela (martinjska guska s mlincima), i peče martinjski kruh ili posebna pogača (u Boki kotorskoj, Dobroti, Prčnju, Stolivu).

 

U Taru, Bermu i u drugim mjestima Istre uz blagoslov brenti mladog vina, obično se na martinje održavaju i tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskom trgu, gdje se prisutnima besplatno nudi blagoslovljeno vino. Veselice krštenja mladog vina obično se obavljaju na dan sv. Martina, utemeljitelja benediktinskog samostana u Toursu (Francuska), inače, po rodu Panonca. Ovaj crkveni red zaslužni je za širenje kulture loze i vina.

Sv. Martin

sv-martinSveti Martin (Szombathely, Mađarska, 316./317. - Tours, Francuska, 11. 11. 397.) je katolički svetac, biskup grada Toursa, i prvi svetac koji nije bio mučenik. Martin je bio sin rimskog tribuna u Sabariji, današnji Szombathely u Mađarskoj. Djetinjstvo je proveo uz oca u jednom vojnom garnizonu u Paviji. Protiv njegove volje, unovačili su ga u carsku gardu. Usred zime, našao se pred vratima grada Amiensa u Galiji, te susreo siromaha prosjaka, koji je od njega zatražio milostinju. Nemajući kod sebe novaca, a gledajući prosjaka kako se smrzava, odrezao je polovicu svoga vojničkoga plašta i dao mu da se zaogrne. Sljedeće je noći usnio san vidjevši samoga Gospodina, zaogrnuta u polovicu plašta, koji mu je govorio: "Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin."

Zaštitnik vinara

Završivši vojnu službu i oprostivši se zauvijek od nje, Martin je bio zaređen za egzorcista. Nakon toga se vratio kući u Panoniju, gdje mu je uspjelo pridobiti za kršćanstvo vlastitu majku. Od kuće je pošao u Milano, gdje se vodila duhovna borba protiv krivovjeraca arijanaca. I on se upustio u tu borbu, braneći vjeru u Kristovo božanstvo, u njegovu istobitnost s Ocem. Zbog toga je bio prognan iz Milana te se sklonio u pokrajinu Liguriju. No ni tu nije dugo ostao, već je pošao u Poitiers, u Galiju, i tu se predao kontemplativnom životu u samostanu. Bio je izabran za biskupa grada Toursa, te posvećen god. 370. O njemu se govorilo "da je bio vojnik na silu, biskup po dužnosti, a monah po izboru".

Zaštitnik je Francuske, vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde, mnogih mjesta u Europi, uključujući Beli Manastir, Dugo Selo i Virje u Hrvatsktskoj.

Kuhano vino

vinoSastojci

- 1 l crvenog vina
- par kriški limuna, sa korom
- par kriški naranče, štapić cimta
- karanfilić
- čašica vinjaka/konjaka
- 100 g šećera
- biljni ili voćni čaj

Priprema

Operite limun i naranču, i isijecite ih na kriške. Točite vino u posudu i polako zagrijte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promiješajte s vremena na vrijeme i sačekajte dok ne bude vrelo pa dodajte cimt, sve vrijeme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, točite u čaše i ubacite vrećicu s čajem.

Posluživanje

Poslužite uz pečene kestene.

Wikipedia.org

Vinopedia.hr

Vezano

Viva vino!

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.