Naslovnica
23.10.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Utrka "Reumatlon 2018."

U subotu 20. listopada na zagrebačkom Bundeku održat će se 5. Reumatlon, utrka podrške za odrasle i djecu oboljele od... Više...
Slika
Metode umjetne oplodnje

Metode potpomognute (asistirane) oplodnje  obuhvaćaju metode kojima se kontrolira i potpomaže ne samo oplodnja jajne stanice,... Više...
Slika
Rok upotrebe namirnica

Čitajući između redaka natpise na prehrambenim namirnicima "Najbolje kupiti do" i "Najbolje upotrijebiti do", nekada je... Više...
Slika
"Tisuću dana proljeća"

U knjižnici Prečko 22.10. (pon) u 18h održat će se putopisno predavanje i predstavljanje knjiga "Tisuću dana proljeća" i... Više...
Slika
"Crveni mjesec" Miranda Gray

"Crveni mjesec" autorice Mirande Gray ženama omogućava spoznaju ciklične prirode, razumijevanje i shvaćanje kerativne,... Više...
Slika
Najezda "smrdljivih martina"

"Smrdljivi martini" lat. Rhaphigaster nebulosa, kukci koji ne podnose hladnoću su s prvim nižim temperaturama počeli tražiti... Više...
Slika
Test na drogu-otiskom prsta

Revolucionarni novi test na droge detektira ilegalne supstance s tragova znoja koji se nalaz na otisku prsta, a testiranje se... Više...
Slika
Rano otkrivanje raka dojke

Listopad je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Prilika je to da naglasimo važnost prevencije i mogućnosti... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Martinje-praznik vina
Martinje-praznik vina PDF Ispis E-mail
Gastro
Utorak, 09 Studeni 2010 00:00

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja)marinje mošta u mlado vino na dan sv. Martina (11. studenog), koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske i u susjednim vinogorjima Slovenije. Za tu se zgodu pripremaju posebna jela (martinjska guska s mlincima), i peče martinjski kruh ili posebna pogača (u Boki kotorskoj, Dobroti, Prčnju, Stolivu).

 

U Taru, Bermu i u drugim mjestima Istre uz blagoslov brenti mladog vina, obično se na martinje održavaju i tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskom trgu, gdje se prisutnima besplatno nudi blagoslovljeno vino. Veselice krštenja mladog vina obično se obavljaju na dan sv. Martina, utemeljitelja benediktinskog samostana u Toursu (Francuska), inače, po rodu Panonca. Ovaj crkveni red zaslužni je za širenje kulture loze i vina.

Sv. Martin

sv-martinSveti Martin (Szombathely, Mađarska, 316./317. - Tours, Francuska, 11. 11. 397.) je katolički svetac, biskup grada Toursa, i prvi svetac koji nije bio mučenik. Martin je bio sin rimskog tribuna u Sabariji, današnji Szombathely u Mađarskoj. Djetinjstvo je proveo uz oca u jednom vojnom garnizonu u Paviji. Protiv njegove volje, unovačili su ga u carsku gardu. Usred zime, našao se pred vratima grada Amiensa u Galiji, te susreo siromaha prosjaka, koji je od njega zatražio milostinju. Nemajući kod sebe novaca, a gledajući prosjaka kako se smrzava, odrezao je polovicu svoga vojničkoga plašta i dao mu da se zaogrne. Sljedeće je noći usnio san vidjevši samoga Gospodina, zaogrnuta u polovicu plašta, koji mu je govorio: "Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin."

Zaštitnik vinara

Završivši vojnu službu i oprostivši se zauvijek od nje, Martin je bio zaređen za egzorcista. Nakon toga se vratio kući u Panoniju, gdje mu je uspjelo pridobiti za kršćanstvo vlastitu majku. Od kuće je pošao u Milano, gdje se vodila duhovna borba protiv krivovjeraca arijanaca. I on se upustio u tu borbu, braneći vjeru u Kristovo božanstvo, u njegovu istobitnost s Ocem. Zbog toga je bio prognan iz Milana te se sklonio u pokrajinu Liguriju. No ni tu nije dugo ostao, već je pošao u Poitiers, u Galiju, i tu se predao kontemplativnom životu u samostanu. Bio je izabran za biskupa grada Toursa, te posvećen god. 370. O njemu se govorilo "da je bio vojnik na silu, biskup po dužnosti, a monah po izboru".

Zaštitnik je Francuske, vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde, mnogih mjesta u Europi, uključujući Beli Manastir, Dugo Selo i Virje u Hrvatsktskoj.

Kuhano vino

vinoSastojci

- 1 l crvenog vina
- par kriški limuna, sa korom
- par kriški naranče, štapić cimta
- karanfilić
- čašica vinjaka/konjaka
- 100 g šećera
- biljni ili voćni čaj

Priprema

Operite limun i naranču, i isijecite ih na kriške. Točite vino u posudu i polako zagrijte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promiješajte s vremena na vrijeme i sačekajte dok ne bude vrelo pa dodajte cimt, sve vrijeme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, točite u čaše i ubacite vrećicu s čajem.

Posluživanje

Poslužite uz pečene kestene.

Wikipedia.org

Vinopedia.hr

Vezano

Viva vino!

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.