Naslovnica
07.4.2020.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Doping u sportu

Što je doping i kako se boriti protiv njega? Pitanje dopinga u sportu posljednjih se tjedana široko raspravlja, ali o čemu se... Više...
Slika
Cijepljenje kod odraslih osoba

To što ste odrasli ne znači da ste imuni na određene bolesti. Cijepljenje je važno za očuvanje zdravlja kod djece i kod... Više...
Slika
Predavanje "Utjecaj predananalitičkih faktora na krvnu sliku"

Pozivamo vas na predavanje "Utjecaj predanalitičkih faktora na rezultate kompletne krvne slike" dr.sc. Vanje Radišić Biljak,... Više...
Slika
Što uzrokuje migrene?

Migrena je glavobolja karakterizirana intenzivnim lupanjem koje može trajati između nekoliko sati, pa čak i dana. Udarna ili... Više...
Slika
Sportski psiholozi

Kad je košarkaš Ron Artest iz Los Angeles Lakersa zaslužio psihološku pomoć za neki njegov uspjeh na terenu, neki... Više...
Slika
Gubitak vida

Gubitak vida se ne odnosi samo na potpuni gubitak mogućnosti vida nego i na probleme s vidom. Gubitak vida se smatra kada osoba... Više...
Slika
Trening sa utezima

Najčešća zabluda o treningu s utezima je da dodaje mišićnu masu i izaziva strah u žena. Iako elitni muški dizači mogu i... Više...
Slika
OMEGA masne kiseline

Potreban je niz različitih omega masnih kiselina da bi se održale i poboljšale mnoge moždane funkcije. Sposobnost da... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Martinje-praznik vina
Martinje-praznik vina PDF Ispis E-mail
Gastro
Utorak, 09 Studeni 2010 00:00

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja)marinje mošta u mlado vino na dan sv. Martina (11. studenog), koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske i u susjednim vinogorjima Slovenije. Za tu se zgodu pripremaju posebna jela (martinjska guska s mlincima), i peče martinjski kruh ili posebna pogača (u Boki kotorskoj, Dobroti, Prčnju, Stolivu).

 

U Taru, Bermu i u drugim mjestima Istre uz blagoslov brenti mladog vina, obično se na martinje održavaju i tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskom trgu, gdje se prisutnima besplatno nudi blagoslovljeno vino. Veselice krštenja mladog vina obično se obavljaju na dan sv. Martina, utemeljitelja benediktinskog samostana u Toursu (Francuska), inače, po rodu Panonca. Ovaj crkveni red zaslužni je za širenje kulture loze i vina.

Sv. Martin

sv-martinSveti Martin (Szombathely, Mađarska, 316./317. - Tours, Francuska, 11. 11. 397.) je katolički svetac, biskup grada Toursa, i prvi svetac koji nije bio mučenik. Martin je bio sin rimskog tribuna u Sabariji, današnji Szombathely u Mađarskoj. Djetinjstvo je proveo uz oca u jednom vojnom garnizonu u Paviji. Protiv njegove volje, unovačili su ga u carsku gardu. Usred zime, našao se pred vratima grada Amiensa u Galiji, te susreo siromaha prosjaka, koji je od njega zatražio milostinju. Nemajući kod sebe novaca, a gledajući prosjaka kako se smrzava, odrezao je polovicu svoga vojničkoga plašta i dao mu da se zaogrne. Sljedeće je noći usnio san vidjevši samoga Gospodina, zaogrnuta u polovicu plašta, koji mu je govorio: "Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin."

Zaštitnik vinara

Završivši vojnu službu i oprostivši se zauvijek od nje, Martin je bio zaređen za egzorcista. Nakon toga se vratio kući u Panoniju, gdje mu je uspjelo pridobiti za kršćanstvo vlastitu majku. Od kuće je pošao u Milano, gdje se vodila duhovna borba protiv krivovjeraca arijanaca. I on se upustio u tu borbu, braneći vjeru u Kristovo božanstvo, u njegovu istobitnost s Ocem. Zbog toga je bio prognan iz Milana te se sklonio u pokrajinu Liguriju. No ni tu nije dugo ostao, već je pošao u Poitiers, u Galiju, i tu se predao kontemplativnom životu u samostanu. Bio je izabran za biskupa grada Toursa, te posvećen god. 370. O njemu se govorilo "da je bio vojnik na silu, biskup po dužnosti, a monah po izboru".

Zaštitnik je Francuske, vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde, mnogih mjesta u Europi, uključujući Beli Manastir, Dugo Selo i Virje u Hrvatsktskoj.

Kuhano vino

vinoSastojci

- 1 l crvenog vina
- par kriški limuna, sa korom
- par kriški naranče, štapić cimta
- karanfilić
- čašica vinjaka/konjaka
- 100 g šećera
- biljni ili voćni čaj

Priprema

Operite limun i naranču, i isijecite ih na kriške. Točite vino u posudu i polako zagrijte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promiješajte s vremena na vrijeme i sačekajte dok ne bude vrelo pa dodajte cimt, sve vrijeme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, točite u čaše i ubacite vrećicu s čajem.

Posluživanje

Poslužite uz pečene kestene.

Wikipedia.org

Vinopedia.hr

Vezano

Viva vino!

Share
 
Copyright © 2020 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.