Naslovnica
18.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
PMS ili prehlada

PMS ili "menstrualna gripa". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus može imati dubok utjecaj na tijelo... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...
Slika
Allergies gets longer

If you’re suffering from allergies right now, we’ve got some bad news for you. Chances are you live in a city where the... Više...
Slika
Keto diet improve mental health

  A ketogenic diet consisting of low-carb, high-fat foods may ease the symptoms of serious mental illness and reduce weight gain... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Sport Pilates - sklad tijela i uma
Pilates - sklad tijela i uma PDF Ispis E-mail
Sport
Ponedjeljak, 26 Listopad 2009 20:36

joseph-pilatesJoseph Pilates rođen je 1880.g. u Njemačkoj blizu Duesseldorfa. Njegov otac je bio gimnastičar, a majka se bavila naturopatijom. U djetinjstvu je patio od astme i reumatske groznice te intenzivno proučavao metode vježbanja, yogu i zen. Fascinirale su ga grčke figure atletičara i postale mu uzor. Zajedno sa bratom Frederickom počeo se baviti boksom.

Preselio se u Englesku 1912.g. i radio kao instruktor samoobrane. Početkom 1.svj. rat interniran je u logor gdje je pomagao bolničarima u njezi ranjenika. Ovdje je razvio posebnu metodu vježbanja zvanu "Contrology" i sprave za vježbanje prilagođene ležećim pacijentima. Nakon povratka u domovinu angažiran je 1925.g. u obuci vojne policije u Hamburgu.

Dolaskom nacista na vlast odlučuje emigrirati u SAD gdje je u New Yorku otvorio prvi Pilates studio. Njegovu metodu prihvatili su plesači predvođeni Marthom Graham i George Balanshinom. Izdao je više knjiga u kojima je predstavio svoju metodu (Pilates' Return to Life Through Contrology). Umro je 1967.g. u dobi od 87.god., a njegov rad je nastavila supruga Clara. Danas u SAD ima više od 10 mil. polaznika Pilates tečajeva i oko 10.000 instruktora.

Principi Pilates metode

  • poravnavanje - vježbanjem treba poravnati kralježnicu i ispraviti držanje
  • centriranje - vježbajte trbušne mišiće za bolje držanje
  • koncentriranje - ključni element za povezivanje uma i tijela
  • kontrola - osnovna ideja Pilates metode je kontrola uma nad mišićima
  • preciznost - fokusirajte se na preciznost umjesto na ponavljanja
  • disanje - pravilnim disanjem poboljšavamo krvni protok
  • "tečni pokreti" - pokreti trebaju biti povezani kao u plesača

Joseph Pilates osmislio je prvo 34 vježbe, a kasnije su slijedile mnoge druge. Postoje dvije vrste vježbanja: fitness Pilates i Pilates rehabilitacija.

Fitnes pilates se preporučuje za poboljšanje tjelesne forme, odnosno zdravlja, kao i u toku sportskih priprema, dok se rehabilitacijski pilates prakticira nakon različitih tjelesnih ozljeda.

Rehabilitacijski pilates se preporučuje pacijentima s traumama kostiju i mišića. Za laganije vježbe i istezanje potrebna je ravna površina, a za kompletniju tjelovježbu sprave za istezanje i naprave kojima se vježba gravitacija. Pilates treba prakticirati kontinuirano, tri do četiri puta tjedno, u trajanju od pola sata.

 

pilates

 

 

U Pilates studijima uglavnom se primjenjuje fitness. Prakticira se na podnoj prostirci (Pilates mat) uz rekvizite kao što su elastična vrpca, lopta i dr. ili na spravama (Cadillac, Pedi-Pole, Spine Corector). Savjeti za prakticiranje Pilates metode:

  • budite fokusirani: smisao Pilatesa je ujediniti duh i tijelo i osloboditi organizam od stresa i napetosti
  • potaknite protok energije: izbjegavajte nagle pokrete i pokušajte vježbati polako, ali fleksibilno poput plesa; energija treba slobodno "teči"
  • odjenite se ugodno: obucite komotnu odjeću, majicu i hlače, te laganu obuću, ili vježbajte bosonogi

Pilates vježbe

1. vježba

pilates1

Lezite na leđa. Ruke držite u zraku nekih 30 cm od poda, a noge podignite tako da budu po kutom od 45 stupnjeva od poda. Povlačite ih prema sebi pa ispravite. Dišite kroz nos i na usta tijekom vježbe. Pazite da pri izdahnu podižete glavu, ramena i ruke, a zatim udahnite.

Vježbu ponovite 20 puta, barem 3 puta tjedno, tijekom kojih ćete broj ponavljanja postupno povećati na 100.

2. vježba

pilates2

Lezite na leđa, a ruke položite na pod, dlanovima prema dolje. Savijte koljena u kut od 90 stupnjeva tako da su vam listovi okomito na pod. Duboko udahnite. Izdahnite dok su vam mišići abdomena zategnuti. Podignite kukove od poda, a težinu tijela prebacite na ramena, ne na leđa. Ukoliko vas leđa zabole, prekinite s vježbom. Kukove zadržite u zraku 15 sekundi, opustite se te ponovite vježbu.

Vježbu nadopunite naizmjeničnim dizanjem desne pa lijeve noge. Sve to ponovite 20 puta, barem 3 puta tjedno, tijekom kojih ćete broj ponavljanja postupno povećati na 100.

3. vježba

pilates3

Lezite na pod s rukama sa strane, savijenih koljena i stopala postavljenih na podu. Desnu nogu dignite prema stropu, i prste usmjerite prema gore. Izdahnite i zategnite mišiće abdomena. Udahnite. Nakon toga ispruženu nogu okrenite prema vanjskoj strani, zadržite malo pa vratite na početni položaj.

Vježbu ponovite 20 puta, barem 3 puta tjedno, tijekom kojih ćete broj ponavljanja postupno povećati na 100.

4. vježba

pilates4

Lezite na leđa i privijte noge uz sebe, držeći ih rukama. Izdahnite dok podižete ruke, a udahnite nakon što ste zagrlili noge na koljenima. Sve to ponovite 20 puta, barem 3 puta tjedno, tijekom kojih ćete broj ponavljanja postupno povećati na 100.

Video

Pilates.com

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.