Naslovnica
21.10.2021.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Previsoka očekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb trči-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - kućna ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastućeg broja oboljelih, uputno je u kućnoj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškarić je odrastao kao zdrav i vedar dječak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17.... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveučilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...
Slika
Utrka "Pet maksimirskih jezera"

U subotu, 20.09. organizirana je 1. utrka "Pet maksimirskih jezera" povodom Dana i 226. godine osnutka Parka Maksimir. Franjo... Više...
Slika
Opasni i bezopasni simptomi

Usprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Medicina
Medicina
Opasni i bezopasni simptomi PDF Ispis E-mail
Članci - Medicina
Četvrtak, 28 Svibanj 2020 14:01

hitnaUsprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama. Hitni operativni zahvati se provode, srčani i moždani udari se odmah zbrinjavaju. Kako bi olakšali posao liječnicima hitne službe, a i sebi uskratili nepotrebno čekanje u ambulantni hitne medicine, donosimo popis simptoma zbog kojih se treba javiti liječniku, i onih koji mogu pričekati posjet ambulanti opće medicine.

 

-->
 
Corona virus (Covid 19) PDF Ispis E-mail
Članci - Medicina
Autor Dina Volcansek   
Utorak, 07 Travanj 2020 07:40

covid19Koronavirusi (CoV) su velika obitelj virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade do težih bolesti poput Respiratornog sindroma Bliskog Istoka (MERS-CoV) i Teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV). Novi koronavirus (nCoV) je novi soj koji prethodno nije identificiran kod ljudi. Koronavirusi su zoonotski, što znači da se prenose između životinja i ljudi. Detaljnim istraživanjima utvrđeno je da se SARS-CoV prenosio s "civet" mačaka na ljude, a MERS-CoV s dromedarnih deva na ljude.

 

Ažurirano: Ponedjeljak, 26 Listopad 2020 05:54
-->
 
COVID-19 ili CORONA PDF Ispis E-mail
Subota, 14 Ožujak 2020 18:05

Covid-19 ili Corona virus

 

Koronavirusi (CoV) su velika obitelj virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade do težih bolesti poput Respiratornog sindroma Bliskog Istoka (MERS-CoV) i Teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV). Novi koronavirus (nCoV) je novi soj koji prethodno nije identificiran kod ljudi.

 

Koronavirusi su zoonotski, što znači da se prenose između životinja i ljudi. Detaljnim istraživanjima utvrđeno je da se SARS-CoV prenosio s civet mačaka na ljude, a MERS-CoV s dromedarnih deva na ljude. Nekoliko poznatih koronavirusa cirkulira u životinjama koje još nisu zarazile ljude.

 

Uobičajeni znakovi infekcije uključuju respiratorne simptome, vrućicu, kašalj, kratkoću daha i otežano disanje. U težim slučajevima infekcija može uzrokovati upalu pluća, ozbiljan akutni respiratorni sindrom, zatajenje bubrega pa čak i smrt.

 

Standardne preporuke za sprječavanje širenja infekcije uključuju redovito pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, temeljito kuhanje mesa i jaja. Izbjegavajte bliski kontakt sa svima koji pokazuju simptome respiratornih bolesti poput kašlja i kihanja.Trebam li se brinuti?

 

Ako niste na području gdje se širi COVID-19 ili ako niste putovali iz jednog od tih područja ili niste bili u bliskom kontaktu s nekim tko se osjeća i ne osjeća se dobro, šanse da ga dobijete trenutno su malene. Međutim, shvatljivo je da se možete osjećati stresno i zabrinuto zbog situacije. Dobro je nabaviti činjenice koje će vam pomoći da preciznije odredite rizike kako biste poduzeli razumne mjere opreza. Vaš pružatelj zdravstvene zaštite, vaše nacionalno tijelo za javno zdravstvo i vaš poslodavac svi su potencijalni izvori točnih informacija o COVID-19 i o tome da li se nalazi u vašem području. Važno je biti informiran o situaciji u kojoj živite i poduzeti odgovarajuće mjere kako biste se zaštitili. (Pogledajte Mjere zaštite za sve).

 

Ako se nalazite u području gdje postoji epidemija (epidemija - iznenadan porast u postotku bolesti koji zahvačuje veći dio populacije nego inače) COVID-19, morate ozbiljno shvatiti rizik od infekcije. Slijedite savjete državnih i lokalnih zdravstvenih tijela. Iako za većinu ljudi COVID-19 uzrokuje samo blagu bolest, neke ljude mogu jako razboljeti. Rijeđe, bolest može biti fatalna. Čini se da su starije osobe i oni s već postojećim medicinskim stanjima (poput visokog krvnog tlaka, srčanim problemima ili dijabetesom) osjetljiviji. (Pogledajte Mjere zaštite za osobe koje su se nalazile ili su nedavno posjetile područja u kojima se COVID-19 širi (u zadnjih 14 dana). (Dina Volčanšek.)


Coronavirus vaccine​[edit] In May 2020, Pfizer began testing four different coronavirus vaccine variations to help end the COVID-19 pandemic and planned to expand human trials to thousands of test patients by September 2020. The pharma giant, working alongside BioNTech (NASDAQ:BNTX), a German drugmaker with a North American base in Cambridge, Massachusetts, injected doses of its potential vaccine, BNT162, into the first human participants in the U.S. in early May. Based on the results, Pfizer said they "will be able to deliver millions of doses in the October time frame" and expects to produce hundreds of millions of doses in 2021.[59] In July 2020, Pfizer and BioNTech announced that two of the partners' four mRNA vaccine candidates had won fast track designation from the FDA.[60][61] The company began Phase 3 testing in the last week of July 2020 on 30,000 people and was slated to be paid $1.95 billion for 100 million doses of the vaccine by the United States.[62] The U.S. deal priced two doses at $39 and the company stated that it would not lower the rates for other countries until the outbreak is no longer a pandemic.[63] Pfizer's CEO stated the companies in the private sector producing a vaccine should make a profit.[64] In September 2020, Pfizer and BioNTech announced that they had completed talks with the European Commission to provide an initial 200 million vaccine doses to the EU, with the option to supply another 100 million doses at a later date.[65][66] In October 2020, it was reported that Pfizer would start testing its coronavirus vaccine on a broader range of subjects including children as young as 12. This would be the first coronavirus vaccine trial to include children in the United States.

 

Izvori:

 

 

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

 

https://www.who.int/health-topics/coronavirus

 

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/03/what-is-coronavirus-symptoms-covid-19-wuhan-china

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/
 
Cijepljenje kod odraslih osoba PDF Ispis E-mail
Članci - Medicina
Petak, 17 Siječanj 2020 15:59

cjepTo što ste odrasli ne znači da ste imuni na određene bolesti. Cijepljenje je važno za očuvanje zdravlja kod djece i kod odrasle osobe. Mnogi odrasli ne znaju da trebaju cjepiva za odrasle.


-->
 
Što uzrokuje migrene? PDF Ispis E-mail
Članci - Medicina
Autor Dina Volčanšek   
Srijeda, 18 Prosinac 2019 09:33

migrenaMigrena je glavobolja karakterizirana intenzivnim lupanjem koje može trajati između nekoliko sati, pa čak i dana. Udarna ili pulsirajuća bol obično počinje na čelu, sa strane čela ili oko očiju, te se jačina glavobolje postupno pogoršava. Kod nekih se zbog pojedinih pokreta, aktivnosti, jarkog svjetla ili glasnog buke pojavljuje još veća bol.

 

-->
 
Gubitak vida PDF Ispis E-mail
Članci - Medicina
Autor Dina   
Četvrtak, 14 Studeni 2019 17:24

vidGubitak vida se ne odnosi samo na potpuni gubitak mogućnosti vida nego i na probleme s vidom. Gubitak vida se smatra kada osoba ne može dobro vidjeti bez ikakve pomoći pomagala i tehnike. Postoje razni stupnjevi gubitka vida, kao i razni razlozi i brzina kojom se može vid pokvariti.

-->
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 26
Copyright © 2021 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.