Naslovnica
24.9.2023.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Koja ste vi generacija?

Znanstvenici William Strauss i Neil Howe razvili su "generacijsku teoriju", prema kojoj se povijest može opisati u generacijskim... Više...
Slika
Summer hair care

Summer can be a challenging season for our hair, as the combination of heat, humidity and sun exposure can wreak havoc, leaving... Više...
Slika
Nedostatak lijekova iz plazme

Nakon prekida frakcioniranja plazme i proizvodnje bioloških lijekova iz krvne plazme 2013., Hrvatska već deset godina uvozi... Više...
Slika
Zašto med kristalizira?

Kristalizacija je prirodni proces svih vrsta meda u kojem prije ili kasnije ovisno o vrsti postaje čvrst/kruti. Nastaje kada se... Više...
Slika
Sunset Run 2023.

5. izdanje omiljene utrke "Sunset Run" održat će se 19.08.2023. na dravskoj promenadi u Osijeku, s početkom u 17h kod... Više...
Slika
Online dating-how to

First dates can be a minefield, especially if you've never met the person before. There are so many unwritten rules - from how... Više...
Slika
Prva pomoć-Kako izbaciti vodu iz uha

Voda koja je ostala u uhu zapravo se nalazi s vanjske strane bubnjića - pomiješala se s ušnim voskom i ostala iza njega,... Više...
Slika
Vitamin B12-za i protiv

Vitamin B12 igra ključnu ulogu u održavanju našeg cjelokupnog zdravlja. Iako možda nije vitamin o kojem se najviše govori,... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home
Svjetski dan sigurnosti hrane PDF Ispis E-mail
Novosti
Četvrtak, 08 Lipanj 2023 16:50

foodSvjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. lipnja u zemljama članicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Svjetska zdravstvena organizacija je naglasila kako sigurna hrana predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika dobrog zdravlja dok je zdravstveno neispravna hrana uzrok mnogih bolesti i sličnih stanja kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Većina bolesti, koje se prenose hranom, mogu se spriječiti uz pravilno rukovanje hranom i edukacijom.

 

 

Sigurna proizvodnja hrane poboljšava ekonomske mogućnosti omogućavanjem pristupa tržištu. Međutim, nesigurna ili kontaminirana hrana dovodi do ekonomskih gubitaka te gubitka hrane i nastajanja otpada hrane. Stoga, dobre prakse duž opskrbnog lanca mogu poboljšati održivost minimiziranjem štete po okoliš i pomaganjem održavanjem više poljoprivrednih proizvoda. Svjedoci smo intenzivnih klimatskih promjena koje utječu kako na proizvodnju hrane tako i na zdravlje populacije. Proizvodnja, stavljanje na tržište zdravstveno ispravne hrane kao i kontrola iste postaje sve veći izazov.

Klimatske promjene

Sve veći zahtjevi tržišta i industrijalizacija koju prate zagađenje okoliša i klimatske promjene koje postaju učestalije i intenzivnije poručuju nam da se svi zajedno moramo ponašati odgovornije kako bismo osigurali dovoljno hrane koja će zadovoljiti potrebe rastuće svjetske populacije.

Ponovno se naglašava važnost svih dionika u sustavu, pri čemu je zadaća vlada i državnih institucija osigurati sigurnu i nutritivno vrijednu hranu za sve svoje građane, poljoprivredni proizvođači odgovorni su za usvajanje dobrih praksi i sigurnog uzgoja, sudionici u poslovnom procesu dostave hrane do krajnjih potrošača dužni su osigurati sigurnu hranu u svakoj fazi procesa, dok svi potrošači imaju pravo na informiranu odluku i izbor sigurne, zdrave i nutritivno vrijedne hrane, pri čemu je sigurnost hrane i aktivna suradnja na tom pitanju zajednička.

Zajednička odgovornost

Potrebna je zajednička odgovornost svih na području sigurnosti, potreban je zajednički rad na pitanjima koji se tiču svih nas – globalno, regionalno, nacionalno i lokalno kako bi se osigurala dostupnost sigurne hrane širom svijeta na održiv način sada i u budućnosti.

HZJZ.hr

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2023 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.