Naslovnica
18.8.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti ZeGeVege Fest 2015.
ZeGeVege Fest 2015. PDF Ispis E-mail
Novosti
Utorak, 18 Kolovoz 2015 07:11

zegevege

Posjetite 8. ZeGeVeGe Fest u Zagrebu, Trg bana J.Jela?i?a u petak, 4. i subotu, 5. rujna 2015.  Provjerite zašto ZeGeVege festival svake godine pomi?e granice, a broj sudionika stalno se pove?ava. Najmanje 40.000 posjetitelja i ove godine obi?i ?e naše izlaga?e zdrave hrane, ekoloških i drugih održivih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjama, iz Hrvatske i inozemstva na ?ak 90 štandova - deset više nego prošle godine. Budite i vi me?u njima jer na ZeGeVege festivalu o?ekuju vas brojne zanimljivosti.

 

 

Velik izbor izlaga?a na ZeGeVege festivalu, njih više od 90, upotpunjuje i štand udruge Prijatelji životinja. Pridružite nam se 4. i 5. rujna 2015. na Trgu bana Jela?i?a te kupnjom artikala potpomognite rad Udruge. O?ekuje vas raznolik izbor majica za odrasle i djecu, platnenih torbi, knjiga, kuharica i prega?a za prave vege majstore kuhinje. Svi posjetitelji štanda mogu se u?laniti u Udrugu i tako izravno pomo?i njezinu djelovanju.

 

Ku?no kompostiranje, veganska prehrana za sportaše, utjecaj prehrane na ekologiju, poboljšanje kvalitete života veganskom prehranom i razvijanjem zdravih i ekoloških navika, ''uradi sam'' energija, razotkrivanje mitova o mlijeku, aktivizam u praksi i širenje suosje?anja na sve životinje samo su neke od tema radionica i predavanja na kojima ?e svatko mo?i nau?iti kako primijeniti jednostavne spoznaje o održivom življenju i veganstvu u svojoj svakodnevici. Zanimljivi predava?i, nutricionisti i stru?njaci iz odre?enih podru?ja održat ?e atraktivna predavanja i stru?na savjetovanja. Cjelokupni program Festivala može se na?i na www.zegevege.com

Sigurni smo da ?e svatko prona?i nešto zanimljivo za sebe! Radionice kuhanja i pripremanja hrane! Posjetitelji ZeGeVege festivala, na zagreba?kome Trgu bana Jela?i?a 4. i 5. rujna 2015., na zanimljivim radionicama nau?it ?e kako pohati bez jaja i pripremiti zdrave zelene sokove, sirove vo?ne lazanje i povrtne rolice, delikatesni falafel, pala?inke bez jaja, ukusne namaze, bezmesne okruglice od tempeha, ?okoladne kola?i?e, razna jela od tofua i druga ukusna veganska jela. Pripremljena jela i napitke mo?i ?e odmah i degustirati. Popis svih radionica može se na?i na www.zegevege.com.

Program predavanja i radionice o prakti?noj primjeni održivog življenja

Petak

Videoprojekcija: Melanie Joy – ''Karnizam - Psihologija jedenja životinja''

Dr. Melanie Joy, socijalna psihologinja i profesorica te autorica knjige ''Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam'', kroz svoj inovativni rad istražuje psihologiju karnizma. U svojem predavanju navodi da naša spremnost da jedemo životinje, i to samo neke, mogu?a je jedino ušutkavanjem onoga što znamo o njihovoj svijesti i sposobnosti osje?anja boli, kao i o nehumanom postupanju prema životinjama koje se provodi u ?itavome svijetu radi zadovoljenja naših ''potreba''. Predavanje je poticajno za promišljanje vlastitih prehrambenih izbora te pruža suosje?ajan pogled na naša razmišljanja o hrani. Jelena Tomaševi? – Zeleni sok - jednostavan i zdrav obrok za sve! (radionica) Nakon više od dvadeset godina managementa i stresa, Jelena Tomaševi? danas živi potpuno druk?ije. Svoja pozitivna iskustva sa zelenim sokovima podijelit ?e na radionici koja ?e pomo?i svima koji, unato? dobroj volji i spretnosti u kuhinji, ne znaju uvijek kako pripremiti zelene sokove. Pridružite nam se na radionici i otkrijte kako jednostavno dobiti ukusan i zdrav obrok, kako izabrati prave namirnice i ''pogoditi'' dobar omjer zelenja, vo?a i dodataka: tzv. superhrane, suhog vo?a, samoniklog bilja ili tropskog vo?a.

Sandra Dobri? (Parkticipacija)

Ku?no kompostiranje (radionica) Radionica o kompostiranju kao prakti?nom rješenju za zbrinjavanje kuhinjskog biootpada u ku?anstvima. Ostatci hrane i vrtnog biootpada na komunalnim deponijima zaga?uju okoliš, dok njihovim pravilnim kompostiranjem dobivamo zdravu organsku prihranu za uzgoj biljaka. Biootpad nije sme?e, ve? vrijedan resurs od kojeg možemo jednostavno sami proizvesti kvalitetan kompost za povr?e i cvije?e na vlastitom balkonu, vrtu ili ?ak u stanu!

Tatjana Zajec – Alpinizam i veganska prehrana

Tatjana Zajec, dr. med. vet., ne samo da pomaže napuštenim i bolesnim životinjama nego i na zanimljiv na?in spaja sport i prehranu. Tijekom višegodišnjeg vegetarijanstva, a zatim i prelaska na vegansku prehranu, u?ila je kako na najbolji na?in povezati sport i svoju veliku ljubav - planinarenje, s izazovima veganske prehrane na neobi?nim mjestima i krajevima svijeta. Danas je dovela do savršenstva poznavanje prirode i život u njoj s veganskom prehranom i spojila ih s tr?anjem, sportskim penjanjem, planinarenjem i alpinizmom.

Nikolina Plenar – Kako pohati bez jaja (radionica)

Osim podizanja kolesterola u krvi, imaju li jaja zaista neku funkciju u ljudskoj prehrani? Na ovoj radionici nau?it ?emo da jaja uop?e nisu potrebna u mnogim jelima u koja ih uobi?ajeno stavljamo te ?ime ih sve možemo zamijeniti u jelima gdje se ona tradicionalno koriste. Nikolina Plenar pokazat ?e kako najobi?nije svakodnevne namirnice poput krumpira, celera, luka ili jabuke pohanjem dobivaju potpuno novo ruho, a posjetitelji radionice mo?i ?e sve i degustirati.

Tamara Dabi? (Makronova) – Odabir ekoloških i veganskih proizvoda

Osobna dobrobit i dobrobit za okoliš Odabir ekoloških proizvoda nije pitanje samo osobne dobrobiti nego i pitanje stava i na?ina življenja, posebice ako tome pridodamo i standard veganstva. Na ovom iscrpnom predavanju imate priliku saznati više o dobrobitima ekoloških i veganskih proizvoda za vaše osobno zdravlje te zdravlje okoliša, kako prepoznati ekološki proizvod, kakvi su trendovi u Hrvatskoj i svijetu vezano uz ekološke proizvode te što je još važno osim ekoloških i veganskih izbora u kontekstu održivog na?ina življenja.

Marina Zrni? – Sirova hrana u praksi (radionica)

Danas sirova veganska prehrana, kao i "zdrava hrana" op?enito, postaje sve popularnija i raširenija. No s druge strane, ?esto se shva?a kao vrlo složena, skupa, neprakti?na i nepristupa?na. Ova radionica fokusira se upravo na prakti?nost i održivost sirove hrane u našem podneblju te daje uvid kako iskoristiti namirnice koje svi možemo na?i na tržnicama i u svojim vrtovima, na što jednostavniji i ukusniji na?in. Marina Zrni?, autorica popularne kuharice ''Hvala, ne kuham'', pripremit ?e vo?ne lazanje i povrtne rolice.

Aleksandra Hampamer – Zašto sam veganka

Aleksandra Hampamer dugogodišnja je veganka i aktivistica za prava životinja. Kao volonterka i voditeljica ?akove?kog Skloništa za životinje svakodnevno svjedo?i ranjivosti životinja te sposobnosti da osje?aju bol i da pate, ali i da se raduju, baš kao i ljudi. Vodi i udrugu Umjetnost davanja, a kroz nakladni?ku ku?u Dvostruka duga d.o.o., koja izlaže na ZeGeVegeu, objavila je nekoliko knjiga s tematikom prava životinja. Napisala je i objavila vege-kuharicu te osmislila i pokrenula sa svojim kolegama brend Vegefino - proizvodnju gotove veganske hrane. Na predavanju ?e govoriti o svim izazovima s kojima se susre?e kao osoba koja je svoj život posvetila zaštiti prirode, djece i životinja.

Doc. dr. sc. Dubravka Novotni – Ekološki otisak biljne prehrane

Ekološki otisak je mjera za koli?inu tla i vode utrošenih za svakodnevne životne potrebe. Prehrana je kriti?ni dio tog otiska. Biljna prehrana koja se temelji na žitaricama, mahunarkama, povr?u i vo?u najmanje pridonosi emisiji stakleni?kih plinova. Mnoge su prednosti veganstva, a na ovome predavanju Dubravke Novotni, docentice na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, saznajte koliko takvom prehranom možete pridonijeti o?uvanju Zemlje.

Centar za kulturu prehrane – Fini falafel (radionica)

Centar za kulturu prehrane kroz pripremu finog falafela najavljuje Školu vege kuhinje koja po?inje 15. 10. 2015. u prostorijama Centra. Ideja Škole je kroz 10 tematskih radionica, u opuštenoj atmosferi, pod stru?nim vodstvom, kuhanjem jela prema više od 40 recepata, nau?iti kuharske tehnike i obradu namirnica biljnog podrijetla te kako zamijeniti namirnice životinjskog podrijetla i u?inkovito planirati jelovnik, kupovinu i kuhanje. Polaznike ?ekaju i zanimljivi recepti, kreativan pristup kuhanju, kao i prakti?ni savjeti i trikovi veganske kuhinje.

Dragan Šurlan – Kako poboljšati kvalitetu života veganskom prehranom, vježbanjem i zdravim navikama

Dragan Šurlan, psiholog, za?etnik i trener programa Fitness Bootcamp u Hrvatskoj, kao i autor ?lanaka o usvajanju zdravih navika i pametnom vježbanju, održat ?e radionicu o tome kako posti?i bolji osje?aj u tijelu i kako poboljšati zdravlje uz biljnu prehranu i vježbanje. Pri?at ?e o jednostavnim, a važnim promjenama koje podižu kvalitetu života i grade bolji odnos s tijelom. Tako?er, podijelit ?e ukusne veganske recepte i pokazati u?inkovite vježbe koje se mogu napraviti bilo gdje i bilo kada.

Patrik Baboumian – Vegan Power

Kako biti snažan i izdržljiv te ostvariti najteža sportska dostignu?a ispri?at ?e Patrik Baboumian, najja?i ?ovjek Njema?ke. On je postigao i svjetski rekord u dizanju najtežeg tereta koji je ?ovjek ikada nosio, utega od 550 kilograma, što odgovara težini ve?eg konja. U svojem predavanju prenijet ?e osobno iskustvo da za snagu i izdržljivost nije potrebna prehrana namirnicama životinjskog podrijetla te poruku: ''Go vegan and feel the power!''

Subota

Udruga Zeleni klik – Druk?iji pristup sijanju - izrada loptica sija?ica (radionica)

Nedostaje vam cvije?a na zelenim površinama? Želite zapo?eti uzgoj povrtnica na livadi, bez obrade tla? Isprobajte loptice sija?ice! Izaberite sjeme, zamotajte ga u hranjivu kuglicu, bacite na odabranu zemljanu površinu i pustite prirodu da se pobrine za nastavak pri?e. Otkrijte koje sve mogu?nosti pruža ovakva metoda i kako je nastala. Radionica je namijenjena odraslima i djeci, a sudionicima ostaju izra?ene loptice sija?ice.

Nikolina Plenar – Veganski doru?ak (radionica)

Nema pašteta, kajgana, salama i sireva? Pa što ti vegani uop?e jedu za doru?ak? Saznajte na našoj jutarnjoj radionici - napravit ?emo ukusne namaze i razmazati ih po pala?inkama (da, bez jaja i mlijeka! Uz to grickati fina pržena sitna peciva, a za one koji za doru?ak preferiraju slatko, skuhat ?emo posebnu zobenu kašicu sa suhim vo?em, orašastim plodovima i mnogim drugim slasnim dodacima.

Mag. nutricionizma Ivana Šimi? – Bjelan?evine u veganskoj prehrani

Može li prehrana samo namirnicama biljnog podrijetla osigurati sve esencijalne aminokiseline? Unosim li dovoljno bjelan?evina? Što je to kompletni protein? Kako kombinirati namirnice? Sve o biljnim bjelan?evinama, njihovoj ulozi, najboljim biljnim izvorima, kombinacijama i iskoristivosti saznajte na predavanju nutricionistice Ivane Šimi?.

Mihaela Devescovi – Sirovi ?okoladni kola?i?i (radionica)

Mihaela Devescovi, glavna urednica portala sirovahrana.hr i autorica izvrsne kuharice ''Sirova hrana'', pokazat ?e kako napraviti najzdravije sirove slastice. Ova radionica ostavit ?e bez daha sve ljubitelje slatkoga. Jednostavno i brzo pripremite ukusne deserte koriste?i prirodne sirove sastojke. Slastice su bez še?era, brašna, jaja i margarina ili maslaca, a iznenadit ?ete se kako su ukusne.

Vedran Romac – Bijela laž - pri?a o mlijeku

Etika i na?ela koja govore o suosje?anju, slobodi, pravdi i ljubavi postala su samo izraz osobina koje su i dalje ?ovjekov potencijal, ali koje se na slici svijeta koji je ?ovjek stvorio uistinu vide samo u fragmentima. Najve?e žrtve takvoga svijeta ?ovjek je maknuo od vlastitih o?iju, gurnuo duboko u svoju sjenu i oko cijelog odnosa prema njima razvio mit koji se sastoji od slojeva stravi?nih neistina. Ovo predavanje razotkriva najve?i od svih mitova, pri?u koja se svakodnevno doga?a najdublje u našoj ljudskoj sjeni – mit o mlijeku. Poslušati ne zna?i samo informirati se, ve? u?initi bitan iskorak i prema životinjama o kojima govori, i prema samima sebi kao ljudskim bi?ima.

Irena Mikši? – Jela od tofua (radionica)

Tofu, sir od sojinog mlijeka, zdrav je i omiljen u prehrani jer sadrži puno bjelan?evina, vitamina i minerala, pa je izvrsna hrana za svakoga. Iako mnogi vole tofu, ?esto ne znaju kako ga ukusno i brzo pripremiti te u kojim ga sve jelima mogu koristiti. U?iteljica Irena Mikši? na ovoj radionici pokazat ?e kako pripremiti nekoliko jednostavnih, temeljnih jela od tofua i okare kao ostatka od proizvodnje tofua, a sva jela mo?i ?e se i degustirati.

Vladimira Vlatka Frketi? (Makronova) – Veganske slastice od ekoloških i cjelovitih namirnica (radionica)

U?iteljica kuhanja Vladimira Vlatka Frketi?, kroz primjer jednog recepta koji može dati ?ak tri deserta, pokazat ?e mnoge na?ine na koje se mogu pripremiti sjajne veganske slastice, a pritom udovoljiti izazovu da one budu i zdrave. Uz demonstraciju i degustaciju, provest ?e nas i kroz pri?u o prirodnim i veganskim zasla?iva?ima koji su prijatelji našeg organizma te kako možemo uz vegansku prehranu kvalitetno zadovoljiti potrebu za slatkim.

Centar za kulturu prehrane – Bezmesne okruglice od tempeha (radionica)

Centar za kulturu prehrane kroz pripremu okruglica od tempeha najavljuje Školu vege kuhinje koja po?inje 15. 10. 2015. u prostorijama Centra. Ideja Škole je kroz 10 tematskih radionica, u opuštenoj atmosferi, pod stru?nim vodstvom, kuhanjem jela prema više od 40 recepata, nau?iti kuharske tehnike i obradu namirnica biljnog podrijetla te kako zamijeniti namirnice životinjskog podrijetla i u?inkovito planirati jelovnik, kupovinu i kuhanje. Polaznike ?ekaju i zanimljivi recepti, kreativan pristup kuhanju, kao i prakti?ni savjeti i trikovi veganske kuhinje.

Udruga Pobjede – Tko to rok?e me?u 200 pasa?

Osje?ka Udruga Pobjede vodi sklonište koje je siguran dom za 200 pasa (i još poneke životinje drugih vrsta), sve do njihova udomljenja. Udruga i sklonište žestoki su protivnici usmr?ivanja te, osim što su jedno od samo šest no kill skloništa u Hrvatskoj, sustavno zagovaraju politiku neusmr?ivanja pasa, kao i op?enito prava svih životinja. U ovom predavanju saznajte put jedne osobe od volonterke do veganke aktivistice! Kako nas psi u?e solidarnosti, suosje?anju, društvenoj odgovornosti i aktivisti?kom pristupu te kako je Azil promijenio živote volontera/aktivista i tko su oni danas u odnosu na ju?er.

''Uradi sam'' energija

Misija Ivana Zokovi?a je u?initi svima dostupne blagodati 21. stolje?a, približiti neka tehni?ka rješenja i potaknuti ljude na njihovo u?inkovito korištenje. ''Uradi sam'' kultura danas je, zahvaljuju?i internetu, popularnija nego ikada kroz ''ljudski orijentiranu tehnologiju''. Predavanje ?e obuhvatiti prakti?ne primjere jednostavnih tehni?kih rješenja koje svakodnevne aktivnosti ?ine održivijima i prihvatljivijima za okoliš, kao što su: solarni kolektori, visoko u?inkovite pe?i na biomasu, proizvodnja bioplina od kuhinjskog otpada, solarno kuhalo, biodizel od otpadnog jestivog ulja, solarna pe?nica.

Foto 2014.

zegevege

 

www.zegevege.com

Prijatelji zivotinja

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.