Naslovnica
16.10.2021.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Previsoka očekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb trči-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - kućna ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastućeg broja oboljelih, uputno je u kućnoj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškarić je odrastao kao zdrav i vedar dječak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17.... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveučilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...
Slika
Utrka "Pet maksimirskih jezera"

U subotu, 20.09. organizirana je 1. utrka "Pet maksimirskih jezera" povodom Dana i 226. godine osnutka Parka Maksimir. Franjo... Više...
Slika
Opasni i bezopasni simptomi

Usprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Medicina Aspartam-slatki ubojica
Aspartam-slatki ubojica PDF Ispis E-mail
Medicina
Ponedjeljak, 26 Travanj 2010 08:58

aspartamNajvjerojatnije ne očekujete da vaš zdravi jutarnji "light" jogurt može biti vaš najveći neprijatelj. Ili da dijetalni napitak koji vas "štiti" od kilograma i nije tako dijetalan, a ni sve light namirnice nisu uopće bezopasne. Naime, ozloglašena prehrambena industrija već neko vrijeme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja utjecaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne žličice, jer se u tijelu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu.

Aspartam je stručno ime za umjetni šećer, poznat i pod zaštićenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. koji je slučajno otkriven 1965.g. kada je James Schlatter, kemičar kompanije G. D. Searle, testirao lijek protiv čira na želucu.

Godine 1981.g. je aspartam odobren za upotrebu u prehrani, a za zaslađivanje gaziranih pića dvije godine kasnije. Kompanija Monsanto kupila jec1985.g. kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdijelila na dvije samostalne sestrinske tvrtke, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.

Aspartam je krivac za više od 75% negativnih reakcija na prehrambene aditive, koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je bilo moguće pročitati još 1994.g. u izvještaju Američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Sastav aspartama

aspartamU aspartamu se nalazi fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sustava u nenormalno visokim koncentracijama i tako pretjerano stimulira moždane stanice, što za posljedicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva  druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, Alzeimerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%.

London Evening Standard izvještava 2005.g. o kliničkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice, tjeskobe i teškoća sa razmišljanjem, čije se stanje nevjerojatno poboljšalo, po prestanku uzimanja proizvoda koji sadrže aspartam. Istraživanja sa Harwardu iz 1994.g. su dijetne napitke povezala sa lomovima kostiju kod djevojčica u pubertetu. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: "Aspartam ima previše štetniog djelovanja, da bi ih nabrajali u ovom popisu."

"Light" proizvodi

aspartamAspartam nalazimo u gotovo svim proizvodima sa natpisom "bez šećera" prije svega u "light" osvježavajućim pićima pa i u žvakaćim gumama (fenilalanin), dijetetskih napicima, "light" jogurtima i slično. Aspartam je umjetni zaslađivač, koji se dodaje mnogim napicima (dijetalna pića) i jelima (jogurti - light) i slatkišima (Tik-tak bombonima, žvakaćim gumama).

On je u izuzetno širokoj upotrebi u suvremenoj ishrani, usprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA (američka uprava za hranu i lijekove) ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak, mada je aspartam jedna od najopasnijih supstanci koju dodaju u hranu neupućene javnosti.

Pogrešno je također i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine (light proizvodi). Usprkos tome, što je riječ o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja regulira i osjećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja debelih ljudi posle 1980.g. sa istovremenom pojavom "dijetetskih" proizvoda sa aspartamom.


Količina metanola u tijelu ne bi trebala prelaziti 7,8mg na dan. Jedna litra pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, Inka Tonik, ledeni čajevi, napitci za dijabetičare) sadrži oko 56mg metanola. Osobe koje konzumiraju više proizvoda sa aspartamom unesu 250mg etanola dnevno u tijelo, što 32 puta prelazi  preporučenu granicu.

No, aspartam je osigurao mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je napisano 164 studija, od kojih je 74 financirala aspartamska industrija. Oko 90 studija bilo je nezavisnih i 83  je navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.


Među 90 različitih dokumentiranih simptoma uzrokovanih aspartamom, koji su navedeni u tom izvještaju su: glavobolje i migrene, kod manje djece odmah po uzimanju u hrani ako je u većoj dozi izaziva povraćanje i mućnine, vrtoglavica, gubitak svesti, slabost, utrnulost, grčevi u mišićima, povećanje težine, kožni osipi, depresija, umor,razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoće sa vidom, gubitak sluha, otežano disanje,napadi panike, poremećaji govora, gubitak  čula ukusa, zujanje u ušima,gubitak ravnoteže, otežano pamćenje i bolovi u zglobovima.

Aspartam ili šećer

I još savjet za kraj – duga je povijest korištenja šećera i meda. Njima se nismo trovali. Možda smo bili malo deblji ako smo pretjerali, ali nisu nas ubijali i trovali. Prirodna sladila kao med, javorov sok, melasa, šećer od trske ili repe su proizvodi duge Zemljine evolucije, te tisućljetnog korištenja tih proizvoda u prehrani.

Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači tabletica aspartama je kao 200 žličica šećera. Razlika je u učinku nakon konzumiranja: aspartam truje, a šećer samo deblja, pa ako baš stvarno ne pretjeramo, nećemo se ni udebljati.
 
Kada sljedeći put kupujete neki proizvod, na kojem piše velikim slovima BEZ ŠEĆERA, pogledajte najsitniji tekst na pakiranju. Ako na njoj piše da sadrži ASPARTAM ili fenilalanin koji je njegov sastavni dio, sjetite se da se igrate svojim zdravljem i zdravljem svoje djece.

Wikipedia.org

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2021 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.