Naslovnica
24.9.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Medicina Celijakija-bolest glutena
Celijakija-bolest glutena PDF Ispis E-mail
Medicina
Ponedjeljak, 01 VeljaÄŤa 2010 10:24

celijakijaSimptome celijakije prvi put je zabilježio gr?ki lije?nik Aretaeus u drugom stolje?u prije Krista. Naziv bolesti  "celijakija" dolazi od (gr?. koiliakos - tegobe u crijevima). Nizozemski lije?nik Wileam Karel Dicke, tu je bolest 1950. godine, zajedno s biokemi?arem Van de Kamerom, doveo u vezu s uzimanjem žitarica i glutena, bjelan?evine koja se nalazi u njima. Celijakija je bolest probavnog sustava kod koje dolazi do ošte?enja tankog crijeva  i ometanja u apsorpciji nutrijenata iz hrane.

Uzroci

Uzrokuje je preosjetljivost na gluten (bjelan?evina prolamin u žitaricama: u pšenici glijadin, u raži sckolin, u je?mu hordein i u zobi avenin). Celijakija zahva?a sve dobne skupine i oba spola, može se javiti u ranom djetinjstvu (odmah nakon što se po?ne jesti hrana koja sadrži gluten) ili poslije, izazvana nekim "okida?em" iz okoliša. Celijakija je nasljedna bolest i ve?ina oboljelih ima HLA-DQ gen na 6. kromosomu kao dio MHC humanog leukocitnog antigena. Vjeruje se da bolest može biti potaknuta nekim faktorom iz okoline kao npr. infekcijom rotavirusa ili adenovirusa.

Simptomi

Simptomi celijakije javlja se izme?u 6. i 18. mjeseca života i razlikuju su od oboljelog do oboljeloga, a dijele se u nekoliko skupina:

  • probavne poteško?e: dijareja (proljev), svjetla stolica, nadimanje (plinovi), bolovi u trbuhu, gubitak tjelesne mase
  • malapsorpcija: umor, usporen rast, gr?evi miši?a, bolovi u kostima i zglobovima, osteopenija/osteoporoza
  • op?e tegobe: odgo?en pubertet, zakašnjela prva menstruacija, slabokrvnost, promjene raspoloženja, psihi?ke poteško?e

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze celijakije potrebno je u?initi krvne pretrage na specifi?na protutijela za celijakiju, a u slu?aju pozitivnog nalaza protutijela, dijagnoza se potvr?uje biopsijom sluznice tankog crijeva.

Krvni testovi

  • antiendomizijska protutijela (AGA),
  • antiglijadinska protutijela (EMA)
  • protutijela na tkivnu transglutaminazu (tTG)

Biopsija crijeva

  • donjem dijelu duodenuma-dvanaestnika
  • po?etnom dijelu jejunuma

Patološke promjene kategoriziraju se po tzv. Marshovoj klasifikaciji u 4 stadija.

celijakija

 

 

 

 

Terapija

Terapija se sastoji izbjegavanju glutena jer i male koli?ine glutena mogu biti opasne za oboljele, pa je potrebna iznimna aktivna briga i edukacija kako bi se prepoznali svi vidljivi i skriveni izvori glutena. Gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ako se hrana procesira. Skriveni izvori glutena su aditivi, konzervansi i razli?iti stabilizatori koji se nalaze u prera?enoj hrani, lijekovima i drugim proizvodima.

DOZVOLJENA HRANA
1. Dozvoljena brašna: bezglutensko brašno, kukuruzno, sojino, krumpirovo, sago, rižino, damil, heljdino,  gustin (kukuruzni škrob), prašak za pecivo.
2. Kruh  bez glutena:, tjestenina, kola?i, biskviti (sve od brašna navedenih pod 1), rižine pahuljice, corn flakes bez je?menog zasla?iva?a, kukuruzni griz. 
3.  Med, margarin, maslac, ?em, marmelada (sa popisa proizvo?a?a) slatkiši, ?okolada (sa popisa proizvo?a?a)
4. Sol, še?er, papar, biljni za?ini, ulje, suhi i svježi kvasac
5. Mlijeko, svježe, u prahu ili konzervirano, ?aj (vo?ni mogu sadržavati gluten), kakao. Sve mlije?ne prera?evine sa popisa proizvo?a?a.
6. Juhe, umaci sa dodacima od dozvoljenog brašna kao npr. bezglutenski rezanci i tjestenina.
7. Sve vo?e, svježe, kuhano ili sušeno (paziti jer se neki posipaju brašnom kao smokve). Vo?ni sokovi (sa popisa proizvo?a?a)
8. Sve povr?e, svježe, zamrznuto, kuhano, uklju?uju?i grah, grašak, le?u, soju, krumpir, rižu, papriku, raj?icu, brokulu, kelj, zelje.
9. Sve meso i riba. Doma?e mesne prera?evine ili sa popisa proizvo?a?a.
10. Jaja, sirevi, svježi kravlji sir, krem sirevi (sa popisa proizvo?a?a).
11. Pudinzi i jogurti (sa popisa proizvo?a?a).
ZABRANJENA HRANA:
1. Strogo je zabranjeno brašno od pšenice, raži, je?ma i zobi, kao i sve prera?evine koje sadrže to brašno i najmanjim koli?inama.
2. Kupovni kruh od kukuruznog brašna, heljdin (rade se u istim prostorima gdje i glutenski kruh) kruh, peciva, tjestenina, njoki, biskvit, kola?i, pšeni?ni griz.
3. Juhe i variva sa dodatkom glutenskog brašna. Gotovi umaci i juhe. Instant krumpir i kupovni zamrznuti ponfrit.
4. Neki punjeni slatkiši, bomboni, neke punjene ?okolade ili od riže (držati se popisa proizvo?a?a). Sladoledi u kornetu i neki sladoledi na štapi?u. Slani štapi?i, napolitanke, keksi, medenjaci, neke vrste smokija, corn  flakes.
5. Kobasice, salame, mesne prera?evine, mesne i riblje konzerve –koje nisu na popisu proizvo?a?a kao dozvoljene. Šunka i meso spremano u kruhu.
6. Sirevi koji sadrže brašno.
7. Panirana jela.
8. Bijela kava, pivo – sadrže je?am.
9. Od vo?a zabranjene su kupovne suhe smokve.
10. Žvaka?e gume u listi?ima naj?eš?e su posute brašnom.
www.celijakija-istra.hr

Video

Wikipedia

facebook youtube

 

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.