Naslovnica
21.5.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Hrana za zdravlje crijeva

"Vi ste ono što jedete" nije samo drska fraza koju koriste liječnici i zdravstveni stručnjaci kako bi nas prevarili da se... Više...
Slika
ADHD u odraslih

Poremećaj s nedostatkom pažnje i hiperaktivnošću (ADHD) svrstan je u razvojne poremećaje, premda se sve više smatra... Više...
Slika
Organ transplantations change personality

Scientists have found that organ transplants can have unexpected consequences, including profound changes to one's personality... Više...
Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Medicina Pregledi za osobe iznad 50-te
Pregledi za osobe iznad 50-te PDF Ispis E-mail
Medicina
Autor Dalibor Perković   
Petak, 01 Veljača 2013 08:06

pregledSvatko od nas želi održavati svoje tijelo pokretnim i funkcionalnim što je dulje moguće. Starenje ne treba automatski značiti da moramo usporiti, a najbolji način da ostanemo zdravi je preventivna njega. Pretrage i snimanja mogu pomoći doktorima rano otkrivanje medicinskih problema, prije nego izazovu veće poteškoće zbog kojih bi liječenje bilo kompliciranije.


1. Mjerenje krvnoga tlaka – Možete imati srčani infarkt, moždani udar ili probleme sa očima i bubrezima uzrokovane visokim tlakom, a da to ne znate. Povišeni krvni tlak je stanje bez simptoma. Zato je važno provjeravati visinu krvnoga tlaka čak i kada mislite da nemate problem. Ako vam je tlak niži od 120 / 80, kontrola jednom u dvije godine je dovoljno, a ako je vaš tlak između 120/80 i 139/89, potrebno je kontrolirati ga jednom godišnje.

2. Mjerenje kolesterola – Bolesti srca su ubojica broj jedan u svijetu. Jedan od glavnih rizičnih faktora je visoki kolesterol u krvi. Preporučuje se mjerenje kolesterola jednom u 5 godina od dvadesete godine pa nadalje. Jednostavni test krvi će pokazati razinu kolesterola i visinu opasnosti za razvoj srčanih bolesti. Sa godinama rizik od bolesti srca raste, a kada uđete u pedesete, važno je jednom godišnje pregledavati kolesterol.

3. Mamografija – Mamografija je najbolji test za rano otkrivanje raka dojke. Postoje različita mišljenja o tome koliko često morate na mamografiju. Udruga za preventivnu medicinu SAD-a preporuča da sve žene između 50 i 74. godine života trebaju jednom u dvije godine na mamografiju. Američko društvo za rak preporučuje mamografiju jednom u dvije godine za sve žene iznad 40. godine starosti. Razgovarajte sa vašim doktorom da utvrdite najbolji raspored za vas, s obzirom na obiteljsku povijest bolesti i ostale rizične faktore.

4. Kolonoskopija – Rak debeloga crijeva je drugi najčešći uzrok smrti od raka u svijetu. Nakon pedesete godine, rizik od raka debeloga crijeva raste. Ako imate prosječan rizik od raka, u pedesetima biste trebali ići na redovite pretrage. Dobra je vijest da ima više pretraga koje mogu otkriti rak debeloga crijeva u ranoj fazi. Koliko često idete na pretrage ovisi o tome koju pretragu koristite i kakvi su rezultati testa.

Uobičajne pretrage su:

  • kolonoskopija – svakih 10 godina
  • test brisa stolice na krv – jednom godišnje
  • sigmodioskopija – svakih 5 godina, u kombinaciji sa brisom stolice svake 3 godine

Sigmodioskopija i kolonoskopija su dvije pretrage za rak koje također mogu spriječiti razvoj raka, a za vrijeme tih pretraga doktor može odstraniti predkancerne polipe iz crijeva.

5. Papa test – Test služi za otkrivanje tumora vrata maternice, koji je izliječiv ako se otkrije u ranoj fazi. Iako rizik raka cerviksa maternice opada s vremenom i u menopauzi treba redovito obavljati Papa test. Preporučuje se ženama odlazak na Papa test svake 3 godine. Poželjno je testirati se na HPV virus istovremeno sa Papa testom, a ako niste imali abnormalne ginekološke nalaze, možete prestati sa Papa testom sa 70 godina starosti.

6. Denzitometrija (pretraga gustoće kostiju) – Ova pretraga provjerava rizik od osteoporoze. Preporučuje se svim ženama od 65 godina starosti. Ako imate visok rizik od osteoporoze, doktor vas već sa 60 godina može uputiti na tu pretragu.

7. AAA TEST – Stručnjaci preporučuju test na aneurizmu aorte u trbuhu za muškarce od 65 – 75 godine starosti, koji su tijekom života pušili. Test otkriva proširene žile u abdomenu kod kojih postoji opasnost puknuća i jakog unutarnjeg krvarenja, a ako su krvne žile proširene, moguće je kirurški ih popraviti.

8. Testiranje za depresiju – Depresija je česti uzrok labilnosti kod odraslih, iako se često previdi. Obično nastaje sa kroničnim bolestima ili starenjem. Depresija nije normalan dio starenja i postoje lijekove za otklanjanje. Ako ste tužni, beznadni ili nezainteresirani za svoje svakodnevne aktivnosti, razgovarajte sa vašim doktorom. On može ustanoviti patite li od depresije pomoću psiholoških upitnika ili nekoliko jednostavnih pitanja.

9. Pretraga na dijabetes – Oko 10% stanovništva SAD-a ima šećernu bolest, uključujući i 27% ljudi starijih od 65 godina. Neliječeni dijabetes može uzrokovati komplikacije poput sljepoće, bolesti bubrega i amputacije udova. Poželjno je jednom godišnje kontrolirati visinu šećera u krvi, osim ukoliko liječnik ne preporuči češće pretrage.

10. Cijepljenja – Iznad 50-te trebate nova cijepljenja:

  • cijepljenje protiv gripe – preporučuje se godišnje cijepljenje za svakoga
  • cijepivo protiv herpesa – ako ste stariji od 60 godina
  • cijepljenje protiv upale pluća – preporučuje se ako ste stariji od 65 godina i ako imate dijabetes, bolesti pluća, jetre ili problema sa imunološkim sustavom.

Redovitim preventivnim pregledima možete zadržati kvalitetno fizičko i psihičko zdravlje u 50-tima, 60-tima... i osigurati duboku starost.

Preveo: Dalibor Perković, Medikus kreativni laboratorij

WebMD

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.