Naslovnica
24.9.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Knjige
PDF Ispis E-mail
Knjige
Petak, 26 Prosinac 2008 08:34

Zasto se Francuskinje ne debljajuU ovoj uvjerljivoj, mudroj i zabavnoj pri?i, Mireille Guiliano s puno stila otkriva jednostavne tajne "francuskog paradoksa" - kako uživati u hrani, a pritom ostati vitak i zdrav. Njezin pogled na zdravlje i prehranu je šarmantan, razuman i pun ljubavi prema životu. Francuskinje se ne debljaju, iako jedu kruh i tjesteninu, uživaju u vinu, jedu tri obroka dnevno, a ve?eru smatraju senzualnim užitkom.

 

 

Mireille Guiliano daje i ?itav niz ?udesnih i nadahnutih recepata: ne samo ?arobna juha od poriluka i omlet s cvjetovima tikvica ve? i raskošna pjena od ?okolade i croissant. Naglašavaju?i blagodati svježine, raznovrsnosti, umjetnosti i nadasve užitka, autorica pokazuje da doslovce svatko može nau?iti jesti, piti i kretati se poput Francuskinja.



Evo nekoliko njenih savjeta:

Po?etni korak: inventura
Ekstremne dijete, baš kao i druga krajnja rješenja nisu dugotrajne, mogu biti djelotvorne neko vrijeme, no u neko doba ?ete ih sigurno prekršiti, što je normalno i karakteristi?no za ljudsku prirodu. Odbacite sve mogu?e dijete i umjesto toga, prigrlite ono što imaju Francuskinje: uravnotežen i prokušan odnos prema hrani i životu.
Prva faza je poziv na bu?enje. Tijekom tri tjedna zapisujte sve što ste pojele. Možda ?ete uo?iti ve?u zastupljenost neke hrane ili ?injenicu da jedete više kad ste nervozne i pod stresom. Smanjite tu vrstu hrane.

Druga faza je reprogramiranje, uvod u francusku školu o veli?ini prihvatljivog obroka i važnost raznovrsne prehrane. Taj process obi?no traje oko tri mjeseca, iako je u nekim slu?ajevima dovoljan i mjesec dana Neka naglasak bude na kvaliteti, a ne kvanititeti.

Faza broj tri zove se stabilizacija: razdoblje u kojem u prehranu ponovno uvodite sve što volite jesti, ali u pravilnim koli?inama, a faza ?etiri je ostatak života. Kada ste postigli svoju ciljanu težinu i ravnotežu, ostalo je fino podešavanje.


Prije nego po?nete
Barem polovica naših loših navika vezanih uz prehranu izrodi se iz nemara i nebrige spram naših potreba i užitaka. Uglavnom ne primje?ujemo što jedemo, ne pratimo svjesno okuse, ne uživamo iskreno u hrani i zbog toga se kilogrami gomilaju.


Možda da umjesto tri kriške kruha pojedete svega jednu, a da uz ru?ak ne popijete dvije nego jednu ?ašu vina? Sladoled ili kakav kalori?ni desert ne jedite svaki dan u tjednu nego si ga priuštite samo nakon nedjeljnog ru?ka. Sitnice ?ine ?uda.


Po?nite uživajti u raznolikim okusima. Gastronomska dosada pravi je put ka nezdravoj prehrani, stoga eksperimentirajte s novim okusima. Birajte hranu prema sezoni, jedite namirnice karakteristi?ne za odre?eno godišnje doba, jeftinije su od egzoti?nih, a još su i neizmjerno punije okusa.
Iz prehrane izbacite sokove, puni su skrivenih še?era. Radije tijekom dana popijte barem osam ?aša obi?ne vode. Ne svi?a li vam se okus vode kao takve, dodajte krišku limuna. Polako nau?ite kontrolirati veli?inu obroka, smanjuju?i porciju. Važno je da do?ete do toga da vas zadovoljava koli?ina mesa Ili ribe koja teži od 120 do 180 grama.

Kre?ite se! Rijetko koja od nas uživa u znojenju u teretani ili joggingu, no nije loše na?i neki oblik tjelovježbe koji vas veseli. Ako ne prona?ete ništa po svom ukus, še?ite barem dvadeset minuta dnevno, a ako koristite lift, radije pješa?ite stubama što ?e rezultirati sagorijevanjem zna?ajnog broja kalorija, bez da to doživite kao velik napor i Sharon Stone koja izgleda sjajno za svojih 48 godina kune se u penjanje stepenicama umjesto liftom.
Nagradite se jedan dan u tjednu, naprimjer, subotom ili nedjeljom jer ?e vam se ina?e tijelo osvetiti budete li se u duljem razdopblju odricali svog omiljenog užitka. Sami odredite što je to, slastan croissant za doru?ak ili ?aša vina za ve?eru-samo budite umjereni


Pratite godišnja doba
Francuskinjama je odlazak na tržnicu tradicija koju nikada ne preska?u i uvijek kupuju onoliko hrane koliko im je dostatno za dan-dva, kako bi sve namirnice bile apsolutno svježe. Sre?om, i naše tržnice su šarene i pune raznih plodova koji mame, pogotovo u prolje?e.
Bilo bi dobro da nau?ite upotrebljavati za?insko bilje jer oplemenjuje okuse hrane, a bez dodatnih kalorija. Osim toga, ono ?e vam pomo?i da manje solite hranu koja poti?e zadržavanje teku?ine u tijelu i privremeni dobitak na težini. Možete ga posaditi u lon?i?u na vašem balkonu ili prozoru i hrani dodati u posljednji tren, kako biste maksimalno uživali u njegovoj aromi. Eksperimentirajte sa senfom, malo senfa u krem juhi, sendvi?ima, preljevima za salatu, ribljim umacima ili složencima u?init ?e okus jela bogatijim i složenijim.

I za kraj, evo zašto se Francuskinje ne debljaju:

-jedu iz zadovoljstva
-jedu više vo?a i povr?a
-jedu 3 obroka
-jedu sa svih 5 ?ula
-kontroliraju težinu odje?om
-jedu u društvu
-jedu sezonsku hranu
-redovito piju vino uz obrok, ali samo 1 ?ašu
-razvesele se šampanjcem, bez posebne prigode
-piju vodu cijeli dan
-obožavaju i?i na tržnicu
-unaprijed planiraju svoje obroke
-vole pozivati goste na ve?eru
-pažljivo ukrašavaju hranu
-koriste stepenice umjesto lifta kad god je moguce
-ure?uju se za iznošenje sme?a na ulicu
-obožavaju modu
-individualisti su i ne slijede masovne trendove
-znaju da «ljubav teše liniju»
-vole se smijati
-vole voditi ljubav

www.mireilleguiliano.com

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.