Naslovnica
25.2.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Knjige Natascha Kampusch: 3096 dana
Natascha Kampusch: 3096 dana PDF Ispis E-mail
Knjige
Utorak, 23 Kolovoz 2011 11:23

kampuschPrije točno 5 godina 18-godišnjoj Nataschi Kampusch bio je dovoljan jedan telefonski poziv i trenutak nepažnje njenog otmičara da pobjegne iz zatočeništva u kojem se nalazila 8 godina, odn. 3096 dana. Ova knjiga predstavlja svjedočanstvo njenog odrastanja, i sazrijevanja pri kojem ni trenutak nije dozvolila da je otmičar, iako stariji i fizički jači, psihički slomi.

 

 

kampuschNatascha Kampusch

Natascha (17.02.1988.) je provela djetinjstvo s majkom Brigittom Sirny, te ocem Ludwigom Kochom koji su u početku živjeli u izvanbračnoj zajednici, no kasnije su se razišli. Zajedno sa svoje dvije starije sestre, te 5 nećakinja stanovali su u Beču. Nakon što su se Nataschini roditelji razišli, ona se nastavljala viđati s ocem, te se dan prije otmice zapravo vraćala s odmora u Mađarskoj koji je provela s njim.

Desetogodišnja Natascha napustila je obiteljsku kuću u Donaustadtu 2. ožujka 1998 godine uputivši se u školu, no na putu ju je uhvatio otmičar i odvezao svojim vozilom. Svjedokinja posvjedočila je da ju je vidjela kako ulazi u bijeli mini bus sa zatamnjenim staklima, dok su druga dva svjedoka izjavila da su uočila slovo G (od GF tj. Gänserndorf) na registarskim tablicama.

Wolfgang Priklopil

Wolfgang Priklopil (1962.-2006.) je bio jedinac strogih roditelja kojeg malobrojni prijatelji opisuju kao povućenog i nesigurnog. Po struci je bio el. tehničar, te je neko vrijeme radio u Siemensu, a potom živio od sodijalne pomoći.

Nakon otmice policija je pretražila 700 automobila koji su odgovarali opisu navedenom u izjavi svjedoka među njima i mini bus otmičara, Wolfganga Priklopila koji je izjavio da je tog dana bio sam kod kuće, a da mu mini bus služi za prijevoz građevinskog materijala. Njegov odgovor je u potpunosti zadovoljilo policiju, a kako nikad prije nije imao kriminalni dosje, nije bilo ni razloga da ga se dalje sumnjiči.

Natascha Kampusch živjela je u podrumskom bunkeru koji je izgradio Priklopilov djed za vrijeme hladnog rata 2.5 metara pod zemljom, sa samo 5 m² prostora. Ulaz je bio skriven, u Priklopilovoj garaži, a soba nije imala prozora niti je u nju dopirala dnevna svjetlost. Nataschi nije bilo dozvoljeno napuštati taj skučeni prostor tokom noći, prvih nekoliko godina svog zatočeništva. Prvih 6 mjeseci zatočeništva, bila je neprestano u toj sobici, bez ijednog izlaska iz nje.

Nakon toga, sve je češće dobivala dopuštenje boraviti u ostatku kuće, no svejedno, svake večeri, spavala je obavezno u svojoj sobici. U njoj je prebivala također dok je Priklopil bio na radnom mjestu. Od 2005. godine Nataschi je bilo dopušteno šetati se po vrtu, te povremeno napuštati kuću po potrebi, a jednom prilikom Priklopil ju je odveo i na skijanje van Beča. Nakon nekog vremena, sobica je preuređena prema Nataschinim idejama. U trenutku kada je policija prvi put pregledala kuću, u sobici su nađene ladice, police, TV, stol, stolicu, WC i umivaonik, i ventilator.

Prema Nataschinoj originalnoj izjavi nakon bijega, ona i Priklopil bi se rano ujutro digli i zajedno doručkovali. Priklopil joj je davao knjige, te se sama obrazovala. Kasnije, kad je generalno objašnjavala svoju izjavu, potvrdila je da se osjećala kao da joj ništa nije nedostajala tokom svog zatočeništva, te je bila pošteđena mnogih stvari, kao npr. nije bila u prilici početi pušiti, piti alkohol niti zapasti u loše društvo, za razliku od svojih vršnjaka.

Priklopil je upozorio Nataschu kako su vrata i prozori kuće osigurani eksplozivom, te bi pri svakom slučaju njenog mogućeg bijega sve eksplodiralo. Tvrdio je da nosi pištolj, te da će je ubiti ako pokuša pobjeći. Natascha tvrdi da je imala više prilika za bijeg.

Bijeg iz zatočeništva

Natascha Kampusch pojavila se, 23. kolovoza 2006. u javnosti. Čistila je i usisavala otmičarev automobil, BMW 850i u vrtu kada je Priklopil dobio poziv na svoj mobilni telefon te se odaljio od Kampusch zbog zvuka usisavača. Kampusch je ostavila usisavač uključen i pobjegla iz dvorišta. Trčala je kroz dvorišta i ulicu oko 200 metara, tražeći od prolaznika da zovu policiju, ali nitko se nije obazirao. Nakon pet minuta, pokucala je na prozor jedne kuće i predstavila se, te je žena pozvala policiju koja je Nataschu odvedela u postaju.

Natascha je bila identificirana prema ožiljku na tijelu, putovnici koja je bila nađena u sobi u kojoj je bila zatočena, te kasnije i prema DNA testu. Bila je u dobrom fizičkom stanju, iako je bila prilično blijeda, rastresena te je težila tek 48 kilograma, gotovo jednako kao i osam godina prije, kada je nestala. U tih 8 godina, narasla je samo 15 centimetara. Priklopil se, nakon što je saznao, da policija traga za njim, ubio skočivši pod vlak blizu stanice Nordbahnhof u Beču. Vjeruje se da je predvidio svoje samoubojstvo već prije, rekavši Nataschi da ga nikada neće uhvatiti živog.

Psiholozi smatraju da Natascha ima Stockholmski sindrom budući je izjavila da tuguje nakon vijesti o Priklopilovom samoubojstvu, bez obzira na činjenicu da je od tog čovjeka bila držana u zatvoreništvu punih 8 godina. Ipak, zanijekala je mogućnost postojanja Stockholmskog sindroma u njenom slučaju, te je Priklopila jasno nazvala – kriminalcem.

Život poslije otmice

Nakon stotina molbi za ekskluzivnim intervjuom s ovom tinejdžerkom, u kojoj su mnogi mediji nudili i pozamašne svote novaca, Natasha se odlučila dati intervju TV postaji-ORF koji nije platio taj intervju, no svi oni koji su željeli otkupiti intervju za prikazivanje, novac su uplaćivali izravno Nataschi. Procjenjuje se da je sakupljeno i do milijun eura, koji će biti donirani ženama u Africi i Meksiku, prema Nataschinoj želji. Od tih sredstava Natascha je donirala 25.000E kćeri Josepha Friztla kada je otkriveno njegovo zlostavljanje.

Od datuma prvog prikazivanja intervjua interes javnosti za priču Natasche Kampusch bio je enormno velik. Dnevne novine Kronen Zeitung te magazin News također su dobili priliku intervjuirati Natashu, a austrijska javnost tvrdi da Natascha, kao i njena majka koja je izdala knjigu, pokušavaju komercijalizirati njenu tragediju. Nedavno je Natascha počela voditi svoju TV emisiju pod nazivom "Natascha razgovara s.." u kojoj susreće javne osobe, a također je potvrđeno da je osnovala vlastitu tvrtku za promociju i marketing Consolea GmbH koju će voditi njen službeni skrbnik Johannes Silveri. (Wikipedia)

Vezano

Josef Fritzl  (Wikipedia)

Austrijanac 40 godina silovao kćer (Vecernji.hr)

23.08.2011.

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.