Naslovnica
16.10.2021.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Previsoka očekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb trči-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - kućna ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastućeg broja oboljelih, uputno je u kućnoj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškarić je odrastao kao zdrav i vedar dječak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17.... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveučilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...
Slika
Utrka "Pet maksimirskih jezera"

U subotu, 20.09. organizirana je 1. utrka "Pet maksimirskih jezera" povodom Dana i 226. godine osnutka Parka Maksimir. Franjo... Više...
Slika
Opasni i bezopasni simptomi

Usprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Intima Fetišizam fantazije
Fetišizam fantazije PDF Ispis E-mail
Intima
Četvrtak, 21 Siječanj 2010 09:41

fetisFetišizam je po definiciji upotreba neživih objekata u seksualne svrhe ili rjeđe dijela tijela (stopalo, kosa..). Za seksualne odnose u kojima se koriste fetiši karakteristično je da se uzbuđenje ne postiže kontaktom sa partnerom/icom, već dodirivanjem i milovanjem predmeta obožavanja. Upotreba predmeta kao objekata za uzbuđenje može biti dodatan "začin" seksualnoj igri, ali i objekt psihološkog proučavanja ukoliko prijeđe granice uobičajenog.

Uzroci

Moderna psihologija smatra da su najčešći uzroci fetišizma sljedeći:

  • nasljeđe,
  • struktura mozga,
  • traumatsko iskustvo.

freudSigmund Freud, otac psihoanalize, tvrdio je da se ljudska seksualnost razvija kroz tri faze: oralnu, analnu i falusnu još u ranom djetinjstvu. Zastoj u bilo kojoj od te tri faze dovodi do fokusiranja na predmete kao objekte seksualne želje. Takvo uvjetovano ponašanje u djetinjstvu može se razviti u fetišizam putem psihološkog procesa zvanog (o)utiskivanje (engl. imprinting) u nežive predmete obožavanja.

Psihoteraput Donnald Winnicot u teoriji "Tranzicijski objekt i fenomen" (1951.g.) iznosi da se dijete prilagođava na odvajanje od majke prenoseći fantazije na tzv. prijelazni objekt (igračka; medo, dekica..). Tranzicijski objekt mogućava djetetu prijelazak iz zaštićenog svijeta u vanjski svijet putem manipulacije (uključujući mišiće erotizma i koordinaciju zadovoljstva).

Psiholog Alfred Binet definira fetišizam kao "plastičnu ljubav" jer je objekt obožavanja često gumeni ilikožnati predmet (odjeća ili obuća), a istraživanja pokazuju da su najčešći fetiš predmeti sljedeći:


• odjeća 58%
• gumeni predmeti 22%
• obuća 14%
• koža 10%
• pamučni predmeti 6%

Spol

med-sestraFetišizmu su obično skloni heteroseksualni muškarci, a predmeti želja su najčešće ženski odjevni elementi (donje rublja, crne čarape i visoke pete). U fetiše se, osim predmeta, često ubrajaju i fantazije o izrazito ženskim profesijama (medicinske sestre, stjuardese…), dok obrnut slučaj, žensko obožavanje pretežno muških profesija (građevinarci, vodoinstalateri…) neusporedivo je rjeđe.

Dijagnoza

Po ICD-10-GM klasifikaciji iz 2005.g. fetišizam ima šifru F65.0 na temelju sljedećih kriterija:

  • neobične seksualne fantazije,
  • neobično ponašanje,
  • neobične navike.

Navedeni kriteriji za postavljanje dijagnoze trebaju biti prisutni barem šest mjeseci do godinu dana, te otežavati socijalne kontakte, ugrožavati bračni status i/ili radno mjesto. Međutim, nedavno je u Švedskoj Udruga za seksualnu edukaciju (RFSU) zatražila od Nacionalnog odbora za zdravlje da se iz popisa registriranih bolesti izbrišu fetišizam i sadomazohizam (The Local).

Liječenje

Psihoterapija

Pokušava otkriti traumatski nesvjesni doživljaj koji je uzrok fetišizmu i osvijestiti ga. U tu svrhu koristi se terapeutski razgovor, analiza snova i terapija igrom. Kognitivnom terapijom nastoji se putem negativne povratne sprege smanjiti broj fetiš asocijacija.

Psihofarmakologija

S obzirom da su fetiši oblik opsesivno-kompulsivnog ponašanja primjena psihijatrijskih lijekova (SSR inhibitori i blokatori dopamina) je vrlo uspješna. Međutim, uspjeh liječenja osigurava tek kombinacija psiho-teraputske i farmakološke metode.

Zaključak

Prihvaćeno je moderno shvaćanje psihologa i doktora fetišizma kao normalne varijacije ljudske seksualnosti. Potencijalni oblici fetišizma smatraju se prihvatljivima sve dok se obje uključune osobe osjećaju ugodno i nije ugroženo ničije zdravlje. U suprotnom, potrebno je pristupiti medicinskoj dijagnostici i terapiji.

Najčešći fetiši

fetis1. Foot-fetish (fetiš na stopalo)
Obožavanje ženskih stopala, osobito u cipelama s visokim petama u kojima žensko tijelo postaje izduženo, a grudi i guza naglašeni, često je u mnogih muškaraca koje uzbuđuje gledanje, dodirivanje i ljubljenje stopala. Sam Freud je smatrao taj fetiš smatrao simboličnim, pri čemu je stopalo predstavljalo muško spolovilo, a cipela žensko.
 

fetis2. Donje rublje
Gaćice, grudnjaci, spavaćice izazivaju uzbuđenje zbog povezanosti sa tijelom, a osobito sa spolnim atributima. Čipkasto, svileno, prozirno rublje, naročito izazovnih boja, crne ili crvene, potiče lučenje adrenalina i porast seksualne požude.  

 

fetis3. Koža, guma, metal
Specifičan dodir i miris kože povezan je vrlo intenzivno sa seksualnom željom, a nerijetko i sa sadomazohističkim rekvizitima (bičevi, maske i sl.) Upravo opip i miris kožnih presvlaka uzbuđujuće djeluje i u automobilima.  

Intimatemedicine.com.hr

 
Wikipedia.org

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2021 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.