Naslovnica
18.8.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Heljda-hrana i med
Heljda-hrana i med PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 08 Studeni 2010 10:27

heljdaIako se gotovo uvijek heljda spominje uz žitarice, heljda (lat. Fagopyrum esculentum), eng. buckwheat, ajda, eljda, hajda, helda, jeljda; u biti, botani?ki gledano, spada me?u zeljasto povr?e, porodica kupusnja?a, kod kojeg se koristi nama poznate sjemenke. Me?utim u kulinarstvu je nekako uvijek spominjemo pod žitarice, pa ?emo je i ovaj puta "prošvercati" u žitarice. Naime, zrno heljde je vrlo bogato hranjivim sastojcima, a po vitaminskom sastavu sli?i žitaricama (dakle, bogato je vitaminima B skupine). 

 "Medonosno" bilje

Heljda je u Europu prenesena iz Azije u vrijeme križarskih ratova u 15. stolje?u, pa se  primjerice u Francuskoj, heljda i danas naziva "saracensko žito". Danas se najviše uzgaja u stepskim predjelima Rusije, gdje je omiljena osnovna namirnica. ?ak 95% svjetske proizvodnje ?ini proizvodnja u Rusiji.

Ina?e usprkos svom robusnom vanjskom izgledu, heljda je vrlo osjetljiva tako da uop?e ne podnosi nikakve kemikalije, te može uspijevati samo na gotovo potpuno nezaga?enom tlu. Iz tog razloga i polja zasijana heljdom donose relativno nizak prinos (u prosjeku oko 6mtc po hektaru), pa je i to jedan od razloga stalnog deficita ove tražene žitarice i namirnice.

Na našim podru?jima uzgaja se u Sloveniji i Me?imurju (gdje se smatra posebnim gurmanskim specijalitetom i priprema po posebnim receptima), Bosni, a nešto manje u isto?nim krajevima Srbije i Makedonije.

Djelotvorne tvari

heljdaHeljda ima jednu vrlo zanimljivu osobinu koju nema ni jedna druga žitarica. Na zeljastoj stabljici razvija se i do 2000 krupnih mirisnih, bijelih, ruži?astih i crvenih cvjetova složenih u grozdaste cvatove vrlo bogate nektrom. Cvjetovi se razvijaju neujedna?eno tako da vrijeme cvatnje traje i do 30-tak dana. Stoga poljoprivrednici koriste tu prirodnu simbiozu p?ela i heljde dvojako: dovoze košnice p?ela u cvatu?u heljdu, pa istodobno dobivaju izvrstan med i pove?avaju prinos heljde maksimalnom oplodnjom, koja može biti i do 50% ve?a od one bez pomo?i p?ela.

Zrno heljde vrlo je bogato hranjivim sastojcima (na 100 grama ima cca 350 kcal), mineralnim solima i vitaminima. Najbogatija je ugljikihidratima /72,9%), bjelan?evinama (11,7%), te biljnjim uljem (2,4%). Od mineralnih sastojaka najbogatija je kalijem (448 mg%) i fosforom (282 mg%) te kalcijem (114 mg%), te sadrži rutin, biljni flavonoid.

Rutin - sastojak heljde


Niti jedna druga žitarica nije bogata rutinom kao heljda (nalazi se u zeljastoj stabljici). Ovaj flavonoid  aktivira zaštitni mehanizam u stanicama krvotoka u našem organizmu. Bez rutina (biljna zaštitna tvar) sitne kapilare u vezivnim tkivima postaju porozne, šire se, a krvna plazma prodire u okolna tkiva.   Flavonoid rutin mora biti nataložen u stanicama kako bi mogao "štititi" vitamin C od oksidacije (slobodnih radikala). Rutin pored toga ima i ljekovita svojstva u ?itavoj prirodi, od najmanjeg kukca do ljudi, jer flavonoidi poput rutina zaštitna su sredstva protiv bakterija. 

Ljekovitost heljde


Zbog tog svog specifi?nog sastava heljda je namirnica koja se preporu?uje kod:

a)  bolesti vena, proširenih žila i pucanja potkožnih kapilara;

b)  pomaže kod krvarenja desni i krvarenja iz nosa;

c)  ja?a vezivna tkiva i  ublažava hemeroide;

d)  štite?i srce i krvne žile tako?er sudjeluje u snižavanju lošeg (LDL) kolesterola;

e)  pospješuje prokrvljenost tkiva;

f)   posebno je preporu?ljiva djeci jer sprije?ava probavne tegobe i smetnje (lako probavljiva);

g)  sprije?ava reumatska oboljenja i artritis;

h)  ja?a imunitet;

i)   kompletno regulira krvotok;

Heljda u kulinarstvu

heljdaMnogi heljdu zbog gastronomskih osobitosti više cijene od riže i koriste je pri pripremi namirnica kojima je osnovni sastav ili dodatak riža (sarma, punjena paprika, razna rižota, pudinzi i sli?no). Zrno koje se koristi za ljudsku prehranu je trokutastog oblika, može se kuhati kao riža, oguliti i onda pripremiti u obliku heljdine kaše (za juhe i pope?ke), ili se može samljeti i na taj se na?in dobije kvalitetno brašno za pripremanje palente ili vrlo ukusnog kruha i peciva (kao dodatak brašnu drugih žitarica).   

Tako?er radi svoje lake probavljivosti preporu?uje se djeci, starijim osobama i osobama koje imaju problema s probavom.  Iz toga razloga preporu?ujemo za doru?ak musli od heljde. Savjet: kada se pšeni?nom brašnu dodaje heljdino, tijesto postaje nježnije kao da je u njemu dosta maslaca.  

Zaista je prava šteta što se ova vrijedna i zanimljiva žitarica zapostavlja i zapravo još dan danas nije potpuno prepoznata. Nadamo se da ?e ljubitelji heljde, kulinari i gastronomi te svi poklonici zdrave prehrane promovirati ovu hvalevrijednu i kvalitetnu namirnicu. (26.10.2010./Mirela Vidovi?)

Na UPPT.hr stranicama možete na?i recepte:

Musli od heljde

Krem juha od heljde

Heljda u umaku od maslina s mentom

Varivo od heljde i graška

UPPT.hr

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.