Naslovnica
18.8.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Zelje-izvor zdravlja
Zelje-izvor zdravlja PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Medikus   
Utorak, 02 Studeni 2010 09:08

zeljeOva namirnica, koja se uz dodatak soli priprema od tanko narezanih glavica, još je od davnih dana omiljeni dodatak uz jela od mesa, budu?i da dobro neutralizira prevelike koli?ine masti. Tako?er kupus (zelje, kiselo zelje) je nezamjenljiva namirnica u prehrani naših ljudi u svim krajevima, osobito u brdskim i hladnijim podru?jima (Lika, Kordun, Gorski kotar), gdje slabije uspijeva ostalo povr?e, a u zimskim razdobljima gotovo je jedini prirodni izvor prijeko potrebnog vitamina C.

 Porijeklo

Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je ?ovjek uspio poboljšati prirodu, tj. pove?ati nutritivna svojstva  kroz proces kiseljenja. Naime, zelje kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se ina?e nalazi isklju?ivo u namirnicama životinjskog porijskla (npr. u pršutu). Iz tog razloga kiselo zelje je za vegane neizostavna prehrambena namirnica.

Prastanovnici europskog obalnog podru?ja upotrebljavali su divlji kupus za hranu još u prethistorijsko doba. Stari Egip?ani nisu poznavala kupus, a u Gr?ku je dospio tek u 4 stolje?u p.n.e. i postao veoma cijenjena namirnica.

Rimljani su ga upoznali nešto kasnije i sude?i prema pisanim dokumentima još su ga više poštivali i cijenili. Oni su prvi otkrili postupak kiseljenja na na?in  da su glavice kupusa posipali solju, prelili octom i spremali u glinene posude. Interesantno da se taj postupak, takore?i nepromijenjen, održao i do današnjih dana.

Djelotvorne tvari

Kupus ima malu energetsku vrijednost, kao i sve lisnato povr?e, tj. 100 g slatkog kupusa ima 25 kcal, a kiseli 22 kcal. Me?utim njegova najve?a vrijednost u ljudskoj prehrani je bogatstvo kalija, željeza, magnezija, sumpora i bakra, te manjih koli?ina natrija, te povoljan odnos kalcija i fosfora za osiguravanje maksimalno iskorištavanje kalcija u organizmu.

Izuzetno zna?ajan je udio vitamina B12 (kobalamin ) kojeg tjelesne stanice za cijelnog našeg života ne potroše više nego što je teško zrno le?e. Vitamin B12 je apsolutno neophodan za bistrinu duha, raspoloženje, otpornost na stres, djelovanje mozga i živaca, stvaranje crvenih krvnih zrnaca (a time i opskrbu stanica kisikom), za izgradnju kostiju, te iskorištavanje masnih tvari i za rad miši?a.

Brojni milijuni Indijaca (koji se hrane pretežito ili isklju?ivo vegetarijanski) pokrivaju svoje potrebe za vitaminom B12 sitnim hruštevima i insektima, koji se skrivaju u zrnju žita, a bogati su upravo kobalaminom.

Kod nas, na žalost, žitarice se prskaju do smrti insekticidima, tako da više nema insekata koji bi bili izvor kobalamina. Tako da je to još jedan razlog više da se kiselo zelje s vremena na vrijeme (osobito zimi) na?e na jelovniku.

Sva višegodišnja istraživanja uvijek iznova potvr?uju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i naran?om (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Znamo da su i Kolumbo i Vasko da Gama na svojim morskim putovanjima obavezno u potpalublju prevozili drvene kace pune kiselog zelja, kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C – skorbuta. Možete zamisliti i mirise koji su se širili tim galijama.

Pored toga, kiselo zelje krije pravo blago piridoksina  (vitamin B6), bez kojeg bjelan?evine uop?e ne bi mogle  biti iskorištene, kao i niacina (vitamin B3), potrebnog za stani?nu energiju, cjelokupni metabolizam, izmjenu tvari u mozgu, sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za stani?nu energiju i zdravu boju kose.

Dani zelja – dani zdravlja

Stara poslovica kaže "da tko drži do zdravlja jede kupus". Važno je naglasiti da ?emo uz pomo? kiselog zelja znatno sa?uvati zdravlje, s obzirom na blagodati i punovrijedni nutritivni sastav koji nam nudi ova namirnica.

Zato ne ?udi da su svježi kupus i kiselo zelje neizostavne namirnica u prehrambenim programima pri smanjenju ili održavanju tjelesne težine, pogotovo smanjenju masnog tkiva uz kombinaciju sa sportskim aktivnostima.

U nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se udoma?io kao lijek za sve tegobe vezane uz probavni trakt te kao narodni lijek pri smanjenju oteklina na zglobovima. Me?utim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa  bogat ne samo vitaminom C, ve? i ljekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježeg kupusa uspješno lije?i ?ir na želucu i upala debelog crijeva. Pretpostavka za takvo tuma?enje je ljekovitost vitamina U koji se nalazi u svježem soku. Pomanjkanje tog vitamina u želucu i crijevima stvara preduvjete za razvoj ?ira. Sok od svježeg kkupusa poti?e izmjenu tvari u stanicama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva.

Tako?er pomiješan sa sokom od mrkve i repe, odli?an je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcija, ili kad se radi o lomovima kostiju. Preporu?a se ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Pored svega navedenog, zaklju?ujemo da kiselo zelje, ne samo da ima izuzetna nutritivna ve? i ljekovita svojstva, te bi u kratko mogli opisati bogata svojstva  koja ova namirnica nudi, a to su:

1)      osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljuju?i boljem iskorištavanju bjelan?evina;
2)      organizam ?ini otpornim na stres;
3)      aktivira izmjenu tvari u mozgu i živcima;
4)      poti?e izmjenu željeza u krvi;
5)      pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca;
6)      stimulira rad stanica i djeluje pomla?uju?i;
7)      pomaže kod izgradnje kostiju;
8)      regulira i smanjuje koli?inu masnih tvari i kolesterola u krvi, a isto tako i poti?e metabolizam masnih stanica;
9)      ja?a imunitet i pove?ava snagu miši?a;
10)   doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Važno je napomenuti:

a)   prilikom konzumiranja kiselog zelja izbjegavajte dodatne slane namirnice (osobito slana mesa i kobasice) jer je zelje vrlo bogato natrijem.
b)   kiselo zelje nemojte namakati prije pripreme, jer na taj na?in gubi veliku koli?inu bioloških tvari, te ga nemojte kuhati više od 20-tak minuta jer ?e u protivnom kiselo zelje postati mekano i bez ikakvih hranjivih sastojaka.
c)   najbolje je kiselo zelje jesti sirovo, kao salatu ili dodatak nekim jelima (npr. krumpiru, riži, žgancima, tijesu i sl.), a dodatkom poprženog sezama ili sjemenki suncokreta poboljšat ?emo i dobiti novi okus;
d)   uz kiseli kupus mogu se dodavati i razni za?ini a najbolje se slažu: kim, vlasac,cimet, pimet, borovac (plod smeke) te lovor;
e)   ukoliko je zelje prekiselo, dodajte sirovi krumpir koji ?e upiti višak kiselosti;

Recepti sa zeljem

Najjednostvniji recept je tzv. "ljekoviti recept"  tj. salata od 250 g kiselog zelja (svježeg), 1 jabuka, 2 velike žlice grož?ica (ili brusnica), 1 žlica hladno prešanog ulja (maslinovog ili ?ak bu?inog). Izuzetno nutritivno kvalitetna i ljekovita salata.

Zelje možemo kuhati, pripremati svježe, kiseliti, raditi salate, a najpoznatiji hrvatski recept su ipak sarme, zelje sa slaninom i suhim mesom, jota (kupus i grah), zelje sa flekicama, pita zeljanica itd.

Što se jela od zelja ti?e, mogli bi se malo odmaknuti od tradicionalnih i pripremati ih kao npr. Francuzi koji jelu od kiselog zelja dodaju suhe borovnice te ga podlijevaju bijelim vinom i bujonom (mesnim temeljcem) ili pak šampanjcem, a taj na?in je poznat kao pripema a la "Choucroute champagne", ili pak francuski specijalitet kao što je kozice s kiselim kupusom i žli?njacima od krumpira,  ili pak jela od kupusa (bilo svježeg ili kiselog) za?initi kimom što je navika Nijemaca.

U svojoj knjizi "Prehrana 21. stolje?a" dr. Lejla Kažini? Kreho je o kiselom kupusu napisala  da je "prema svim istraživanjima, afodizijak broj jedna. Njema?ki znanstvenici su nedavno otkrili da je svježi kiseli kupus naju?inkovitija namirnica za poticanje libida, a još novije ameri?ko istraživanje pokazuje da je kiseli kupus vrlo djelotvoran protiv raka zbog visokog sadraža fitokemijskih tvari."

Pogledajte na UPPT.hr portalu u rubrici Recepti:
Salata od kiselog kupusa s orasima;
Salata od kiselog kupusa sa sokom od naran?e;

Izvori podataka: "Ljekovitost vo?a i povr?a" - "Hrana koja lije?i", Autori;  K.Oberbeil i dr. C. Lentz, Veble Commerce, 2004.g.
"Vegetarijanska kuhinja", Autori: Ljubomir i Maja Grubor, SNL, Zagreb, 1989.g. (Uppt, 29. sije?nja 2010./M.V.)

UPPT.hr

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.