Warning: mktime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 117
Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245
Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249
Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250
Subota, 21 Kolovoz 2010 08:53 |
Stevia je biljka iz obitelji suncokreta (Asteraceae), porijeklom iz suptropskih i tropskih područja, a uspjeva od zapadne Sjeverne Amerike do Južne Amerike. Vrsta Stevia rebaudiana, obično poznata kao slatki list, uzgaja se kao sladilo i zamjena za šećer. Slatki okus stevie ima sporije pojavljivanje i dulje trajanje od šećera, iako neki njegovi ekstrakti mogu imati gorki okus u visokim koncentracijama.
Ekstrakti stevije imaju i do 300 puta vviše slatkoće od šećera, pa je stevia zbog toga stekla pažnju i porast potražnje kao prehrambena alternativa. Medicinska istraživanja pokazuju moguće koristi od stevije u liječenju pretilosti te visokog krvnog tlaka. Budući stevia ima značajan učinak na glukozu u krvi, atraktivna je kao prirodni zaslađivač za osobe na dijeti ugljikohidratima.
Laboratorijska istraživanja
Švicarski botaničar Bertoni Moisés Santiago je 1899.g. tijekom istraživanja u istočnom Paragvaju prvi opisao izgled i slatki okus Stevije. Laboratorijsko istraživanje obavila su 1931.g. francuski kemičari koji su pronašli izolirane glikozide pod nazivom steviozid i rebaudiozida koji su 250-300 puta slađi od saharoze, te stabilne temperature, pH stabilni i ne-fermentabilni. Točna struktura aglycone i glikozida objavljena je 1955.g.
Dostupnost stevije varira od zemlje do zemlje. U nekoliko zemalja je dostupna kao zaslađivač već desetljećima i stoljećima, npr. u Japanu, dok je u drugima poput SAD-a označena kao dodatak hrani. U 1970-im Japan je počeo kultivirati steviju kao alternativu za umjetna sladila, kao što su ciklamat i saharin, koje se smatra karcinogenim. Japanci koriste steviju u prehrambenim proizvodima, bezalkoholnim pićima, kao i za stolom. Japan trenutno troši više stevia nego bilo koje druge zemlje, oko 40% tržišta zaslađivača.
Stevija se uzgaja i koristi u hrani i drugdje u istočnoj Aziji (Koreja, Tajvan, Tajland, Malezija), a Kina je najveći svjetski izvoznik steviozida. Također je se može naći i u dijelovima Južne Amerike (Brazil, Kolumbija, Peru, Paragvaj, Urugvaj i), te u Izraelu.
Ljekovita upotreba
Stoljećima već Guarani plemena u Paragvaju, Boliviji i Brazilu koriste Steviju, koju su nazvali ka'a he'ê ("slatka biljka"), kao zaslađivač u yerba mate i drugim ljekovitim čajevima za liječenje žgaravice i sličnih bolesti. Novija medicinska istraživanja su pokazala uspjeh u liječenju pretilosti i hipertenzije. Stevia ima mjerljiv učinak na poboljšanje tolerancije glukoze. Mogući su lijekoviti učinci osteoporoze na temelju smanjenja lomova pilića dodavanjem Stevije u prehranu, kao i veći postotak kalcija u mesu svinja hranjenih Stevijom.
Wikipedija

|