Naslovnica
20.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Jagoda-princeza proljeća
Jagoda-princeza proljeća PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 17 Svibanj 2010 07:45

jagodaProljeće i ljeto je doba jagoda jer krajem ožujka iz staklenika stižu prve crvene, sočne, primamljive jagode koja cijelo ljeto mame svojim mirisom, bojom i obiljem zdravlja. Jagoda (Fragaria Vesca) pripada porodici ruža, a domovina joj je u Europi. Pored divlje šumske jagode, postoje još i brojne druge uzgojene vrste s velikim i raznim oblicima plodova, kao i vrtne jagode - mjesečarke.  

Jagode su idealna namirnica za razne kure čišćenja organizma i prilagodbe organizma, laganijoj, ljetnoj prehrani. Genetski program ("kod")  metabolizma ljudi već je milijunima godina prilagođen proljetnom i ljetnom porastu aktivnosti - više sunca, više vitamina iz voća, više elemenata u tragovima - a sve da bismo se mogli brže i više kretati. Posebno je važno što se ne moramo prisiljavati na njihovu konzumaciju, jer njihov okrepljujući i osvježavajući okus nas jednostavno - mami. Nabrojit ćemo samo neke od poznatih sorti koje možemo pronaći u našim dućanima i tržnicama: "Miss", "Addie", "Miranda", "Maya", "Marmola" i posebno rijetke mirisne šumske jagode.

Djelotvorne i prehrambene vrijednosti

jagodaSvježe ubrane jagode nisu samo najukusnije, nego i sadrže vitamine i minerale neophodne našem organizmu (bez obzira što jagode sadrže skoro 90% vode), a pomažu odstranjivanje otrova iz tijela. U razdoblju zrenja jagode doslovno "pohlepno" u sebe uvlače antocijanine, crvena bojila koja u sebi sadrže karotene i čuvaju osjetljivi plod od tvari i bakterija koje bi mogle uništiti biljne stanice. Prema nekim istraživanjima jagode vode po svojim antioksidantnim svojstvima na listi od 40 vrsta voća i povrća, u kojoj se nalaze špinat, kupine i borovnice.
·         jedna porcija jagoda ( cca 147 g - cca 8-10 jagoda srednje veličine) sadrži 20% preporučljive dnevne doze folne kiseline, koja je zapravo B vitamin topljiv u vodi;
·         vrlo su niske kalorične vrijednosti, tako jedna šalica ima samo 35 - 50 kcal (ovisno o njihovoj slatkoći);
·         interesantno je napomenuti da samo 8  jagoda  osigurava  količinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C za djecu ("jagodica - bobica");
·         jagode sadrže do 90% vode;
·         sadrže i katehine (tanin) koji djeluje antibakterijski;
·         bogate su folnom kiselinom (važnom za stvaranje krvi i rast stanica);
·         bogate su kalijem;
·         izuzetno su bogate manganom, supermineralom koji je potreban čitavom metabolizmu, a osobito za kosti i krvi, hrani živce i mozak, opskrbljuje kožu pigmentima, a najvažnije je što potiče proizvodnju hormona u štitnjači,
-        enzimi koji su prijeko potrebni za metabolizam ne bi mogli djelovati bez mangana, a njegov nedostatak izaziva umor, bolove u zglobovima i razdražljivost, što je dovoljan razlog da kroz ovo proljetno obilje jagoda u naš organizam unesemo dovoljnu količinu tog elementa u tragovima;
·         lišće i korijenje jagode sadrži djelotvorne tvari koje se koriste u farmakologiji;
·         ne sadrže natrij (sol);
·         potpuno su bez masti;
·         sadrži mnogo dijetalnih vlakana;

Ljekovita svojstva jagoda

Navedene djelotvorne tvari i nutritivna svojstva su dovoljna preporuka da iskoristimo vrijeme obilja jagoda, iz razloga što:
·         konzumacija jagoda svaki dan (jedna porcija dnevno od cca 8 - 10 plodova) pomaže u uništavanju slobodnih radikala;
·         smanjuju razinu kolesterola u krvi (dijetalna vlakna);
·         smanjuju učestalost anomalija mozga i perifernog živčanog sustava, stvaranjem krvi i rastom stanica (folna kiselina);
·         djeluju protuupalno i antibakterijski (katehini,C vitamin);
·         odstranjuju otrove iz crijeva, ublažavajući probavne smetnje (opstipaciju, nadutost i grčeva) radi sadržaja katehina;
·         jačaju imunološki sustav i pospješuju metabolizam (sadržaj C-vitamina);
·         imaju diuretička svojstva i pospješuju čišćenju organizma, a ujedno i smanjuju visoki krvni tlak (radi sadržaja kalija;
·         plod šumske jagode se  u Starom vijeku koristio za bolji rad jetre i žučnih puteva;
·         list jagode sadrži  flavonoide, tanin, eterično ulje i vitamin C, a vrlo često se koristi u obliku čaja protiv proljeva, upala usne šupljine, zubnog mesa, te kao blagi diuretik, a radi se tako da se  1 gram usitnjenog lista prelije šalicom kipuće vode, stoji 10 minuta, a potom se procijedi i pije ili hladan ili topao;
·         jagode se koriste za njegu zubi, jer svježe pospješuju bjelinu zubi, i to tako da ih polako žvačemo par minuta, a nakon toga zube isperemo mlakom vodom u koju se može dodati prstohvat sode bikarbone;
·         prepolovljenim jagodama možemo osvježiti lice tako da ga lagano istrljamo, a također i ublažiti opekline od sunca;

Napomena:
Bez obzira na njihovu nutritivnu vrijednost i korisnost, jagode mogu kod ljudi (a osobito kod djece) izazvati alergijske pojave, kao npr. mjehuriće u usnoj šupljini i na usnicama, radi visoke koncentracije tanina. Zato bi bilo preporučljivo uzimati jagode iz bio uzgoja, te svakako prije konzumiranja dobro oprati u hladnoj vodi i pod laganim mlazom.
Također osobitu pozornost obratite pri kupnji uvoznih jagoda, koje svojim "ogromnim plodovima", intenzivno crvenom bojom govore o tome da su tretirane i obrađivane pesticidima, herbicidima, pojačivačima rasta, smolama, voskovima i bojama ne bi li se uzgojili što veći i sočniji plodovi.

Jagode u kulinarstvu

jagodaSlasne, ukusne i mirisne jagode dovoljne su same po sebi, ali isto tako sastav su nebrojenih maštovitih kulinarskih inspiracija u izradi slastica (torte, kolači, sladoledi, marmelade) čiji okusi i izgled su praznik za nepce i oči svih sladokusaca.  Mnogi će se složiti da su jaogde od sveg voća nekako najpoželjnije ("najsenzualnije")  u slatkom ruhu - tj. prekrivene šlagom ili umočene u rastopljenu čokoladu i poslužene uz bijelo vino, ili u nekim istarskim restoranima poslužene kao hladna krem juha, a da ne govorimo o jagodama i šampanjcu.

Talijani, kao majstori sladokusci (sjetimo se npr. Don Juana koji je jeo jarebice u umaku od čokolade) također "eksperimentiraju s jagodama"  tako da na njih kapnu par kapi aceta balsamica kako bi im pojačali i dali neobičan okus, a isto tako kombiniraju jagoda i pršut.

Ipak  "kraljica jagoda" je šumska jagoda, koja plijeni svojim intenzivnim mirisom i posebnim okusom, te nisu bez razloga najvrijedniji sastojak deserata visoke kuhinje. No, vrijeme njihove zrelosti je vrlo kratko, za sakupljanje treba dosta vremena i volje, te im je iz tog razloga i cijena visoka.

Zanimljivosti o jagodama o kojima možda niste čuli:
·         u Belgiji postoji Muzej jagoda (Musee de laF raise - Wepion sur Meuse Belgique;
·         Shakespeare ju je opisao u Othellu i iskoristio kao ukras za Desdemonin ručnik;
·         Indijanci su poznavali jagode i prije dolaska kolonizatora, i miješali ih u kruh, a nakon što su kolonizatori kušali taj kruh, načinili su svoju verziju i tako je nastao čuveni tzv. "jednostavni kolač od jagoda";
·         u doba Grka i Rimljana jagode se još nisu uzgajale, nego su rasle kao divlja biljka;
·         jagode ne rastu u tropskim krajevima;
·         godine 1454. nastao je prvi dokument o jagodi, radilo se o biljci u herbariju;
·         kraljica Anne Boleyn, druga žena Henrika VIII, koju je kasnije dao pogubiti, na vratu je imala obilježje od rođenja u obliku jagode, što su kasnije neki protumačili kao znak da je vještica;
·         u ostacima sojenica u Europi nađene su sačuvane sjemenke jagode (u jednoj jagodi je prosječno 200 sitnih sjemenki);
·         jedinstvena je po tome što svoje sjemenje nosi na vanjskoj strani, a ne na unutarnjoj;
·         jagoda je najranije voće u proljeće;
·         Hrvatska je 16.03.0.g. izdala poštansku marku s motivom jagode (Fragaria vesca L.) pod brojem serije 762. Hrvatska flora – Voće – Šumska jagoda1
Igri i mašti na volju i nikad kraja kad su jagode u pitanju!

Udruga preporučuje najjednostavniji, ali i najbolji napitak za doručak i kao ljetno osvježenje "Jogurt s jagodama", a koji vas neće opteretiti dodatnim kalorijama, te hladnu tortu od jagoda i sladoled od jagoda.

Pripremila: Uppt/28.04.2010./Mirela Vidović

Izvori podataka:
1) Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi; autori: Klaus Oberbeil, dr.med. Christiane Lentz, Veble Commerce, Zagreb 2004;
2) Metro-Portal.hr  (B.Govorčin);
3) "Zdravlje u voću" dr.med. Tina Ivković-Balja, Gospodarski list, 2000. g;

Info-jagode
www.jagode.org

UPPT.hr

facebook  youtube

Jagoda (Fragaria Vesca) pripada porodici ruža, a domovina joj je u Europi. Pored divlje šumske jagode, postoje još i brojne druge uzgojene vrste s velikim i raznim oblicima plodova, kao i vrtne jagode - mjesečarke. Nabrojit ćemo samo neke od poznatih sorti koje možemo pronaći u našim dućanima i tržnicama: „Miss“, „Addie“, „Miranda“, „Maya“, „Marmola“ i posebno rijetke mirisne šumske jagode.
Općenito
Proljeće i ljeto je doba jagoda. Naime, krajem ožujka iz staklenika nam stižu prve crvene, sočne, primamljive jagode koja nas cijelo ljeto mame svojim mirisom, bojom i obiljem zdravlja. Također, jagode su idealna namirnica za razne kure čišćenja organizma i prilagodbe organizma, laganijoj, ljetnoj prehrani.
Naime, genetski program („kod“)  metabolizma ljudi već je milijunima godina prilagođen proljetnom i ljetnom porastu aktivnosti - više sunca, više vitamina iz voća, više elemenata u tragovima - a sve da bismo se mogli brže i više kretati. Posebno je važno što se ne moramo prisiljavati na njihovu konzumaciju, jer njihov okrepljujući i osvježavajući okus nas jednostavno - mami.  
Djelotvorne i prehrambene vrijednosti
Svježe ubrane jagode nisu samo najukusnije, nego i sadrže vitamine i minerale neophodne našem organizmu (bez obzira što jagode sadrže skoro 90% vode), a pomažu odstranjivanje otrova iz tijela. U razdoblju zrenja jagode doslovno „pohlepno“ u sebe uvlače antocijanine, crvena bojila koja u sebi sadrže karotene i čuvaju osjetljivi plod od tvari i bakterija koje bi mogle uništiti biljne stanice. Prema nekim istraživanjima jagode vode po svojim antioksidantnim svojstvima na listi od 40 vrsta voća i povrća, u kojoj se nalaze špinat, kupine i borovnice.
·         Jedna porcija jagoda ( cca 147 g - cca 8-10 jagoda srednje veličine) sadrži 20% preporučljive dnevne doze folne kiseline, koja je zapravo B vitamin topljiv u vodi;
·         Vrlo su niske kalorične vrijednosti, tako jedna šalica ima samo 35 - 50 kcal (ovisno o njihovoj slatkoći);
·         Interesantno je napomenuti da samo 8  jagoda  osigurava  količinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C za djecu („jagodica - bobica“);
·         jagode sadrže do 90% vode;
·         sadrže i katehine (tanin) koji djeluje antibakterijski;
·         bogate su folnom kiselinom (važnom za stvaranje krvi i rast stanica);
·         bogate su kalijem;
·         izuzetno su bogate manganom, supermineralom koji je potreban čitavom metabolizmu, a osobito za kosti i krvi, hrani živce i mozak, opskrbljuje kožu pigmentima, a najvažnije je što potiče proizvodnju hormona u štitnjači,
enzimi koji su prijeko potrebni za metabolizam ne bi mogli djelovati bez mangana, a njegov nedostatak izaziva umor, bolove u zglobovima i razdražljivost, što je dovoljan razlog da kroz ovo proljetno obilje jagoda u naš organizam unesemo dovoljnu količinu tog elementa u tragovima;
·         lišće i korijenje jagode sadrži djelotvorne tvari koje se koriste u farmakologiji;
·         Ne sadrže natrij (sol);
·         Potpuno su bez masti;
·         Sadrži mnogo dijetalnih vlakana;
Ljekovita svojstva jagoda
Navedene djelotvorne tvari i nutritivna svojstva su dovoljna preporuka da iskoristimo vrijeme obilja jagoda, iz razloga što:
·         konzumacija jagoda svaki dan (jedna porcija dnevno od cca 8 - 10 plodova) pomaže u uništavanju slobodnih radikala;
·         smanjuju razinu kolesterola u krvi (dijetalna vlakna);
·         smanjuju učestalost anomalija mozga i perifernog živčanog sustava, stvaranjem krvi i rastom stanica (folna kiselina);
·         djeluju protuupalno i antibakterijski (katehini,C vitamin);
·         odstranjuju otrove iz crijeva, ublažavajući probavne smetnje (opstipaciju, nadutost i grčeva) radi sadržaja katehina;
·         jačaju imunološki sustav i pospješuju metabolizam (sadržaj C-vitamina);
·         imaju diuretička svojstva i pospješuju čišćenju organizma, a ujedno i smanjuju visoki krvni tlak (radi sadržaja kalija;
·         plod šumske jagode se  u Starom vijeku koristio za bolji rad jetre i žučnih puteva;
·         list jagode sadrži  flavonoide, tanin, eterično ulje i vitamin C, a vrlo često se koristi u obliku čaja protiv proljeva, upala usne šupljine, zubnog mesa, te kao blagi diuretik, a radi se tako da se  1 gram usitnjenog lista prelije šalicom kipuće vode, stoji 10 minuta, a potom se procijedi i pije ili hladan ili topao;
·         jagode se koriste za njegu zubi, jer svježe pospješuju bjelinu zubi, i to tako da ih polako žvačemo par minuta, a nakon toga zube isperemo mlakom vodom u koju se može dodati prstohvat sode bikarbone;
·         prepolovljenim jagodama možemo osvježiti lice tako da ga lagano istrljamo, a također i ublažiti opekline od sunca;
Napomena:
Bez obzira na njihovu nutritivnu vrijednost i korisnost, jagode mogu kod ljudi (a osobito kod djece) izazvati alergijske pojave, kao npr. mjehuriće u usnoj šupljini i na usnicama, radi visoke koncentracije tanina. Zato bi bilo preporučljivo uzimati jagode iz bio uzgoja, te svakako prije konzumiranja dobro oprati u hladnoj vodi i pod laganim mlazom.
Također osobitu pozornost obratite pri kupnji uvoznih jagoda, koje svojim „ogromnim plodovima“, intenzivno crvenom bojom govore o tome da su tretirane i obrađivane pesticidima, herbicidima, pojačivačima rasta, smolama, voskovima i bojama ne bi li se uzgojili što veći i sočniji plodovi.
Jagode u kulinarstvu
Slasne, ukusne i mirisne jagode dovoljne su same po sebi, ali isto tako sastav su nebrojenih maštovitih kulinarskih inspiracija u izradi slastica (torte, kolači, sladoledi, marmelade) čiji okusi i izgled su praznik za nepce i oči svih sladokusaca.  Mnogi će se složiti da su jaogde od sveg voća nekako najpoželjnije („najsenzualnije“)  u slatkom ruhu - tj. prekrivene šlagom ili umočene u rastopljenu čokoladu i poslužene uz bijelo vino, ili u nekim istarskim restoranima poslužene kao hladna krem juha, a da ne govorimo o jagodama i šampanjcu.
Talijani, kao majstori sladokusci (sjetimo se npr. Don Juana koji je jeo jarebice u umaku od čokolade) također „eksperimentiraju s jagodam“  tako da na njih kapnu par kapi aceta balsamica kako bi im pojačali i dali neobičan okus, a isto tako i kombiniraju jagoda i pršut.
Ipak  „kraljica jagoda“ je šumska jagoda, koja plijeni svojim intenzivnim mirisom i posebnim okusom, te nisu bez razloga najvrijedniji sastojak deserata visoke kuhinje. No, vrijeme njihove zrelosti je vrlo kratko, za sakupljanje treba dosta vremena i volje, te im je iz tog razloga i cijena visoka.
Zanimljivosti o jagodama o kojima možda niste čuli:
·         U Belgiji postoji Muzej jagoda (Musee de laF raise - Wepion sur Meuse Belgique;
·         Shakespeare ju je opisao u Othellu i iskoristio kao ukras za Desdemonin ručnik;
·         Indijanci su poznavali jagode i prije dolaska kolonizatora, i miješali ih u kruh, a nakon što su kolonizatori kušali taj kruh, načinili su svoju verziju i tako je nastao čuveni tzv. „jednostavni kolač od jagoda“.
·         U doba Grka i Rimljana jagode se još nisu uzgajale, nego su rasle kao divlja biljka.
·         Jagode ne rastu u tropskim krajevima.
·         Godine 1454. nastao je prvi dokument o jagodi, radilo se o biljci u herbariju .
·         Kraljica Anne Boleyn, druga žena Henrika VIII, koju je kasnije dao pogubiti, na vratu je imala obilježje od rođenja u obliku jagode, što su kasnije neki protumačili kao znak da je vještica.
·         U ostacima sojenica u Europi nađene su sačuvane sjemenke jagode (u jednoj jagodi je prosječno 200 sitnih sjemenki);
·         Jedinstvena je po tome što svoje sjemenje nosi na vanjskoj strani, a ne na unutarnjoj;
·         Jagoda je najranije voće u proljeće.
·         Hrvatska je 16.03.0.g. izdala poštansku marku s motivom jagode (Fragaria vesca L.) pod brojem serije 762. Hrvatska flora – Voće – Šumska jagoda1
Igri i mašti na volju i nikad kraja kad su jagode u pitanju!
Udruga preporučuje najjednostavniji, ali i najbolji napitak za doručak i kao ljetno osvježenje, „Jogurt s jagodama“ a koji Vas neće opteretiti dodatnim kalorijama.
Hladna torta od jagoda;
Sladoled od jagoda;
Pripremila: Uppt/28.04.2010./Mirela Vidović
Izvori podataka:
1) Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi; autori: Klaus Oberbeil, dr.med. Christiane Lentz, Veble Commerce, Zagreb 2004;
2) Metro-Portal.hr  (B.Govorčin);
3) "Zdravlje u voću" dr.med. Tina Ivković-Balja, Gospodarski list,, 2000. g;
Najopsežnija stranica o jagodama
www.jagode.org
Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.