Naslovnica
28.5.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se odrati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medve?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se odrati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medve?ak /Kazalite Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, eli najbolje svom djetetu. Poeljno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti titnja?e u suradnji sa AK "Maksimir"organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublaavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Pukari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilite u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Carski poriluk
Carski poriluk PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 12 Travanj 2010 08:47

porilukPoriluk (lat. Allium ampeloprasum var. porrum) praziluk, porjak, por, puri?, pasji luk i perasti luk. Poriluk sa svojim duga?kim,cjevastim listovima i kuglastim cjevotima pripada porodici ljiljana. Car Neron uveo jeobi?ajda se jednom mjese?no jede samo poriluk za to bolji glas, koje Plinije opisuje kaoDane poriluka u starom Rimu.

Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka koja je u najbliem srodstvu s crvenim lukom, ?enjakom, drobnjakom i ostalim vrstama luka. Potje?e od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno isto?no u Turskoj i Iranu. Uzgajali su ga jo stari Egip?ani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku, a danas je poriluknacionalni simbol Walesa.

Energetska i nutritivna vrijednost

Poriluk je najblii srodnik crvenog luka, ?enjaka, drobnjaka i ostalih vrsta luka, ali je od svih njih najblai po okusu, a ima i jo jednu vanu prednost pred svojim suplemenicima najlake se uzgaja i daje najve?e prinose, te je otporen prema niskim temperaturama.

Biokemijski sastav poriluka neto je siromaniji od npr. crvenog luka i ?enjaka, ali je u nekim drugim tvarima neusporedivo bogatiji i djelotvorniji.

Poriluk sadri eteri?na ulja koja sadravaju alizin (spoj sumpora) to se smatra jednim od najdjelotvornijim sastavom u probavnom procesu; uljikohidrate (6,4%); bjelan?evine (1,9%); biljna ulja (0,3%); vitamin C (vie nego luk i ?enjak) i betakaroten; biljne sluzi.

Sirovi poriluk odli?an je izvor mangana, a dobar izvor eljeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Poriluk je veoma bogat eteri?nim uljem, koje u probavnim organima pobu?uje izlu?ivanje probavnih sokova, a dobro utje?e na izlu?ivanje mokra?e.

U rano prolje?e koristi se za pro?i?avanje organizma, obnavljanje crijevna flore, a ima i blago laksativno djelovanje. Tako?er se preporu?uje kao jedna od namirnica za detoksikaciju orgnaizma, ne samo radi svog diureti?nog djelovanja, ve? i iz razloga to 100 gr ove namirnice sadrava svega 73 kcal.

Poriluk je dragocjen zbog svog sadraja organosumpornih komponenti, fitokemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povr?a i svaka od njih ima povoljno djelovanje na zdravlje.

One imaju sposobnost moduliranja metabolizma organizma te na taj na?in preveniraju pojavu malignih oboljenja. Imaju i zatitno djelovanje jer u?vr?uju i poboljavaju obrambene mehanizme u organizmu.

elimo li organizmu pruiti najvie to moemo, raznolika prehrana svakako podrazumijeva dnevni unos od 3 do 5 obroka povr?a to ?e povremeno uklju?iti i poriluk, bez obzira radi li se o sirovom ili kuhanom povr?u, je li ono svjee, smrznuto ili konzervirano.

Npr. jednotjedna terapija sa dnevno 200 gr poriluka moe zna?ajno sniziti razinu kolesterola i masti u krvi.

Ljekovita svojstva

Iz svega navedenog moemo re?i da je poriluk izvrsna namirnica koja koja lije?i tako to:

a) ?isti eludac i crijeva od bakterija i gljivica to su uzro?nici raznih tegoba (napuhavanje, gr?evi, proljevi);
b) izvrsno odrava probavu i odrava zdrava crijeva, te je izvrsna preventivna namirnica protiv svih elu?anih tegoba;
c) pomae kod tegoba sa ilama (kao npr. kod proirenih vena), poti?e prokrvljenost organizma, jer radi svojih fibrinoliti?kih svojstava sprije?ava zgruavanje krvi, ?ini krv rije?om;
d) pomae rast novog mladog vezivnog tkiva, odrava elasti?nost stijenki ila, proizvodnju hormona, a sve radi znatnog sadraja cinka;
e) djeluje preventivno protiv hemeroida;
f) pomae kod tegoba s mokra?nim mjehurom, jer ulje ulje alizin izlu?uje se preko bubrega u mokra?ni mjehur, gdje razvija svoje antibakterijsko djelovanje;
f) preporu?a se u programima prehrane prilikom smanjenja tjelesne teine radi nisko kalori?ne vrijednosti, i bogatstvo vlaknastih tvari;


Priprema jela s porilukom

Poriluk se moe jesti sirov ili kuhan, to ne umanjuje vrijednost fitokemikalija premda odre?eni gubitak mikronutrijenata kulinarskom pripremom ne moemo izbje?i.

Poriluk se ?esto koristi kao za?insko povr?e, kao neto okusom ja?i, dodatak salatama, juhama, umacima, ali ima i sva svojstva koja bi ga mogla u?initi i glavnim jelom nastolu. Ovo je povr?e izvrsan dodatak u raznim i jednsotavnim , ali naj?e?e se poriluk kuha i posluuje s krumpirom (na razne na?ine) te dodatkom dodatkom maslinova ulja ili maslaca.

Budu?i da se poriluk nalazi u grupi povr?a zajedno s ?enjakom, crvenim lukom, ljutikom i vlascem, posjeduje sli?ne karakteristike, ali znatno blai okus i miris, te je izvrstan je dodatak juhama i salatama (npr. kao zamjena za luk). Porilukom moete puniti pala?inke, gibanice, pite i razna druga tijesta te pripremati souffl.

Me?utim kad jednom do?e na stol, znala?ki pripremljen, izvrsna je hrana, a za mnoge upravo i poslastica, bilo zimi, ljeti ili sada po?etkom prolje?a.

Na kraju savjet doma?icama. Preporu?a se nabavljati poriluk s bujnim, svjeim zelenim listovima "perjem"), koristiti cijelu stabljiku (bijeli dio i li?e), jer je poznato da li?e sadri nekoliko puta vie hranjivih sastojaka i vitamina nego bijeli dio. Stoga jeuputno da se, prilikom priprema salata, li?e ne odbaci, jer ono se moe pripremiti kao osnova za razna juna jela (juhe i variva).

Savjet Udruge: ukoliko u prehrani ne podnosite crveni luk, umjesto njega koristite poriluk (u koli?inama koje odredite da su vam dostatne pri pripremi odre?enog jela - npr. krumpir salate - kombinirajte i bijeli i zeleni dio - dobrog je okusa i vrlo dekorativnog izgleda).


Izvori podataka:
Knjiga: "Ljekovitost vo?a i povr?a hrana koja lije?i", K. Oberbeil i dr. C. Lentz, Zagreb, Veble Commerce, 2004.
Knjiga: "Vegetarijanska kuhinja", LJ. i M. Grubor, Zagreb, SNL. 1989. (UPPT, oujak 2010./m.v.)

UPPT.hr

Vezano

Poriluk s raj?icom-Recept

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.