Naslovnica
25.9.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Je?am-Demetrin dar
Je?am-Demetrin dar PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Nedjelja, 14 OĹľujak 2010 21:31

jecamJe?am (lat. Hordeum vulgare, engl. barley) je tisu?ama godina bio glavni sastojak ljudske prehrane (kao i prehrane drugih sisavaca). Poznato nam je da se je?am uzgajao u Etiopiji i južnoj Aziji 7000 godina prije Krista. Egip?ani su upotrebljavali velike koli?ine je?ma kako bi pripremili pivo haq. Je?am je zauzimao i glavno mjesto u prehrani Sumerana. Plinije stariji spominje kako su Grci spremali je?am, a nazivali su ga darom božice Demetre-majke zemlje.

Drevne civilizacije koristile su je?am za prehranu ljudi i životinja, te za proizvodnju alkoholnih napitaka.  Najstariji recept za je?meno vino iz 2800 g. prije Krista potje?e iz Babilona, a je?mena voda koristi se od pradavnih vremena u medicinske svrhe. U gr?koj i rimskoj kulturi je?am zauzima važno mjesto, kao namirnica koju su konzumirali atlete i gladijatori.  

Vitamini i minerali

•  je?am sadrži 35% nezasi?enih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi; 11% bjelan?evina; 1,8% masti; 73,4% ugljkohidrata,

•   1 šalica je?ma (cca 100 grama) sadrži 270 kcal;

·   je?am je vrlo bogat mineralima selenom i bakrom koji su izvrsni imunostimulatori našeg organizma – ja?aju naš imuno sustav i sprije?avaju kancerogene bolesti;

·   bogat vitaminima B kompleksa, a posebno se isti?e vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelan?evina, te igra važnu ulogu u metabilizmu masti – ima takozvani “zagrijavaju?i u?inak”;

·   nutritivna vrijednost je?ma je još ve?a ako ga ostavimo da proklija i od takvog je?ma se radi zeleni ?aj – izvrstan antioksidans;

·   cijelo zrno je?ma, prženo i samljeveno u mlincu za kavu, sa dodatkom cikorije može zamijeniti pravu kavu i baza je tzv. bijele "Kneippove" kave, zdrav napitak koji ne sadrži kofein, pa je pogodan i za dje?ju prehranu;

·    sadrži veliki postotak nezasi?enih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju kolesterola u krvi;

Djelovanje

·   sadrži veliki postotak nezasi?enih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju kolesterola u krvi;

·   je?mena sluz od kuhanja kaše dobra je kao dijeta za bolesti grla i želuca, ili kao topli oblog za sazrijavanje ?ireva i oteklina, a gusto skuhana u mlijeku poti?e laktaciju;

·   pospješuje probavu jer je dobar izvor topljivih prehrambenih vlakana koja održavaju povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore, jer vlakna nagomilana u debelom crijevu služe kao hrana "dobrim" bakterijama koje pritom lu?e kiseline koje potiskuju rast loših;

·    je?am sadrži krom, koji mu daje ljekovito svojstvo u lije?enju i prevenciji še?erne bolesti jer sprije?ava nagle skokove inzulina – snižavanje ukupnog i "lošeg" LDL kolesterola;

·   ja?a obrambene snage u organizmu (radi sadržaja selena i bakra);

·   ?aj od je?ma izvrstan diuretik, pomaže podmazivanju zglobova (hrskavica) i na taj na?in održavanju motori?kog sustava;

·   naši stari su kuhanim je?mom u obliku obloga lije?ili upalne i natekle zglobove; 

Savjet

U prolje?e jedite što ?eš?e je?am jer je idealna žitarica za proljetno ?iš?enje organizma i prirodni eliksir jetre. Je?am je dobar izvor topljivih prehrambenih vlakana. U istraživanju objavljenom u novom broju ?asopisu ''American Journal of Clinical Nutrition'' ispitivan je utjecaj konzumiranja je?ma na ?imbenike rizika za kardiovaskularne bolesti u ispitanika s blago povišenom razinom kolesterola.

Uppt, 27.02.2010./m.v.

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.