Naslovnica
22.2.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Ječam-Demetrin dar
Ječam-Demetrin dar PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Nedjelja, 14 Ožujak 2010 21:31

jecamJečam (lat. Hordeum vulgare, engl. barley) je tisućama godina bio glavni sastojak ljudske prehrane (kao i prehrane drugih sisavaca). Poznato nam je da se ječam uzgajao u Etiopiji i južnoj Aziji 7000 godina prije Krista. Egipćani su upotrebljavali velike količine ječma kako bi pripremili pivo haq. Ječam je zauzimao i glavno mjesto u prehrani Sumerana. Plinije stariji spominje kako su Grci spremali ječam, a nazivali su ga darom božice Demetre-majke zemlje.

Drevne civilizacije koristile su ječam za prehranu ljudi i životinja, te za proizvodnju alkoholnih napitaka.  Najstariji recept za ječmeno vino iz 2800 g. prije Krista potječe iz Babilona, a ječmena voda koristi se od pradavnih vremena u medicinske svrhe. U grčkoj i rimskoj kulturi ječam zauzima važno mjesto, kao namirnica koju su konzumirali atlete i gladijatori.  

Vitamini i minerali

•  ječam sadrži 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi; 11% bjelančevina; 1,8% masti; 73,4% ugljkohidrata,

•   1 šalica ječma (cca 100 grama) sadrži 270 kcal;

·   ječam je vrlo bogat mineralima selenom i bakrom koji su izvrsni imunostimulatori našeg organizma – jačaju naš imuno sustav i spriječavaju kancerogene bolesti;

·   bogat vitaminima B kompleksa, a posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina, te igra važnu ulogu u metabilizmu masti – ima takozvani “zagrijavajući učinak”;

·   nutritivna vrijednost ječma je još veća ako ga ostavimo da proklija i od takvog ječma se radi zeleni čaj – izvrstan antioksidans;

·   cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno u mlincu za kavu, sa dodatkom cikorije može zamijeniti pravu kavu i baza je tzv. bijele "Kneippove" kave, zdrav napitak koji ne sadrži kofein, pa je pogodan i za dječju prehranu;

·    sadrži veliki postotak nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju kolesterola u krvi;

Djelovanje

·   sadrži veliki postotak nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju kolesterola u krvi;

·   ječmena sluz od kuhanja kaše dobra je kao dijeta za bolesti grla i želuca, ili kao topli oblog za sazrijavanje čireva i oteklina, a gusto skuhana u mlijeku potiče laktaciju;

·   pospješuje probavu jer je dobar izvor topljivih prehrambenih vlakana koja održavaju povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore, jer vlakna nagomilana u debelom crijevu služe kao hrana "dobrim" bakterijama koje pritom luče kiseline koje potiskuju rast loših;

·    ječam sadrži krom, koji mu daje ljekovito svojstvo u liječenju i prevenciji šećerne bolesti jer spriječava nagle skokove inzulina – snižavanje ukupnog i "lošeg" LDL kolesterola;

·   jača obrambene snage u organizmu (radi sadržaja selena i bakra);

·   čaj od ječma izvrstan diuretik, pomaže podmazivanju zglobova (hrskavica) i na taj način održavanju motoričkog sustava;

·   naši stari su kuhanim ječmom u obliku obloga liječili upalne i natekle zglobove; 

Savjet

U proljeće jedite što češće ječam jer je idealna žitarica za proljetno čišćenje organizma i prirodni eliksir jetre. Ječam je dobar izvor topljivih prehrambenih vlakana. U istraživanju objavljenom u novom broju časopisu ''American Journal of Clinical Nutrition'' ispitivan je utjecaj konzumiranja ječma na čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti u ispitanika s blago povišenom razinom kolesterola.

Uppt, 27.02.2010./m.v.

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.