Naslovnica
28.5.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Mo? biljaka protiv virusa
Mo? biljaka protiv virusa PDF Ispis E-mail
Gastro
Nedjelja, 10 SijeÄŤanj 2010 18:44

zlatnjakU posljednje vrijeme svjedoci smo razorne mo?i virusa po naš imunološki sustav i organizam u cjelini. Virusi su najmanje jedinice organizirane žive tvari ?ije su osnovne jedinke mnogo manje od bakterija (primjerice virusi srednje veli?ine manji su po zapremini od bakterija prosje?ne veli?ine i do 30 000 puta), a koji istodobno imaju sposobnost identi?ne reprodukcije i mutacije. Jedna od naj?eš?ih virusnih respiratornih infekcija je gripa.

Virusi

Virus gripe (influence) izuzetno je prilagodljiv, nestabilan imunološki razlikujemo 3 tipa: A, B i C. Virus influence tip A je naju?estaliji i najopasniji i pokazuje stalnu tendenciju mjenjanja u podtipove.Pored humanih tipova virus influence tip A na?en je u svinja, konja i peradi. Sposobnost mutacije ?ini ga dostupnim za više "doma?ina"  istodobno kao kod virusa H1N1. Budu?i se virus gripe svake godine izmijeni i "sakrije" našem imunološkom sustavu, nemogu?e je stvoriti trajni imunitet. Epidemije gripe javljaju se svake zime, a pandemije cikli?no u odre?enim vremenskim razmacima. Budu?i se virus širi kaplji?nim putem, sluznice gornjih respiratornih puteva prve su "na udaru". U svakoj varijanti bilo preventivno ili kad se bolest ve? pojavila, potrebno je ja?ati imunološki sustav.

U vrijeme viroza gotovo da svatko ima svoj eliksir zdravlja iz doma?e ljekarne. Skoro u svakoj osnovnoj recepturi neizostavni su: ?ešnjak, limun, med i propolis u raznim kombinacijama ?ajeva, biljnih kapi i ekstrakata, te sirupa. Prije bilo kakve "pomo?ne" terapije potrebno je rehidrirati organizam i unositi što više teku?ine najbolje toplih napitaka: ?ajeva, juha, mlake vode ili tople limunade.

?ešnjak (Allium sativum)


cesnjakNajstariji i ujedno lako dostupan "borac" protiv upala i viroza je ?ešnjak. Ljut i peckav okus ?ešnjaka (Allium sativum) potje?e od alil sulfida u osnovi kojih je makroelement sumpor. Okus ljutog po ?emu je ?ešnjak prepoznatljiv, ima zagrijavaju?i u?inak na organizam, popravlja prokrvljenost, ubrzava metabolizam, detoksicira, te ima povoljan u?inak na imunološki sustav. Iz ?ešnjaka je izoliran spoj allicin koji djeluje kao prirodni antibiotik.

Poznat je povoljan u?inak ?ešnjaka kod upala uzrokovanih ne samo bakterijama, nego i virusima, gljivicama i parazitima. ?ešnjak možemo koristiti na razne na?ine. Možemo ga koristiti kao ?aj, kao dodatak marinadama, varivima i juhama (ubaciti zarezani cijeli ?ešanj ?ešnjaka), jabu?nom octu uz drugo za?insko bilje i dobiti aromatizirani ocat, ili jednostavno sami napraviti tinkturu od ?ešnjaka. Istješnjeni sok pomješan sa limunom i medom uz dodatak malo maslaca može biti odli?an namaz za djecu, a ljut okus u ovoj kombinaciji potpuno se neutralizira.

Za one kojima ljut i peckav okus smeta, a koji su radno aktivni postoje uljne kapsule sa ?ešnjakom koje se resorbiraju tek u želucu, pa nema bojazni od širenja karakteristi?nog mirisa.
?ešnjak povoljno djeluje na bolesti krvožilnog sustava: sprje?ava ovapnjenje krvnih žila (snižava ukupni i LDL - "loš" kolesterol), pomaže u snižavanju krvnog tlaka, sprje?ava nakupljanje krvnih plo?ica i stvaranje ugruška, te poboljšava mokrenje (djeluje kao diuretik). Sadrži i supstance sli?ne prirodnom inzulinu koje pomažu u regulaciji povišenog še?era u krvi.

?umbir (Zingiber offic.)


djumbirKorijen ?umbira (lat. Zingiber officinale, engl.Ginger) isto tako karakterizira blago ljut okus. Premda nije karakteristi?an za naše podneblje i nije doma?a biljka, ima protuupalno i antivirusno djelovanje, pa nije naodmet uvrstiti ga bar kao za?in u svakodnevnu prehranu. Na tržištu se može na?i kao svjež korijen ili kao osušen i samljeven dodatak jelima. Nalazimo ga i u obliku ?aja, a u nekim zemljama rade od njega tzv. ?umbirov kruh i ?umbirovo pivo, koje je posebno u?inkovito nakon obilnih obroka.

?umbir sadrži supstance sli?ne probavnim enzimima. Djeluje umiruju?e na glatku muskulaturu crijeva, ublažava gr?eve, bolove i simptome dizenterije (vodenaste stolice), a ima povoljan u?inak kod nadutosti i mu?nine. Regenerira stanice jetre i pomaže u procesima detoksikacije i ja?anju imuniteta. ?umbir se može koristiti u kombinaciji i sa slanim i sa slatkim jelima. Najlakše ga je kao za?in jednostavno dodati prilozima, varivima, juhama, kompotima ili raznim namazima, sli?no kao što koristimo papar. S koli?inom treba biti umjeren, puno važnija je redovitost u konzumiranju. ?umbir isto tako smanjuje povišeni krvni tlak, snižava kolesterol i ima povoljan u?inak na elasti?nost i tonus krvnih žila.

Recepti
?ešnjakova tinktura

25 dkg ?ešnjaka, 1 l alkohola ili jake rakije; ?ešnjak oguliti, zdrobiti, staviti u bocu i preliti alkoholom, dobro za?epiti i držati na toplom 14 dana, sadržaj boce protresti nekoliko puta tijekom dana, nakon nekog vremena procijediti; uzimati 3 puta po 20-30 kapi sa malo vode ili mlijeka

?aj od ?umbira

2 ?ajne žli?ice mljevenog ?umbira ili naribanog svježeg korijena preliti sa 2 dcl klju?ale vode i ostaviti 10 min; procijediti i piti u malim gutljajima

Cijeli ?lanak - UPPT.hr

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.