Naslovnica
20.10.2021.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Previsoka očekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb trči-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - kućna ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastućeg broja oboljelih, uputno je u kućnoj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškarić je odrastao kao zdrav i vedar dječak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17.... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveučilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...
Slika
Utrka "Pet maksimirskih jezera"

U subotu, 20.09. organizirana je 1. utrka "Pet maksimirskih jezera" povodom Dana i 226. godine osnutka Parka Maksimir. Franjo... Više...
Slika
Opasni i bezopasni simptomi

Usprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Preživjeti prosinac
Preživjeti prosinac PDF Ispis E-mail
Gastro
Petak, 11 Prosinac 2009 09:03

prosinacDa mjesec prosinac i sezonu partijanja ne biste pamtili samo po višku kilograma zbog previše jela i pića, te da početak 2010. godine ne započnete u kajanju i nastojanju da izgubite te kilograme nakupljene u božićnom i novogodišnjem partijanju, probajte slijedeće:

 

1. Ne propuštajte doručak ili ručak zbog toga što se čuvate za večernju zabavu na kojoj ćete uživati u svemu ponuđenom.
2. Prije odlaska na zabavu pojedite mani obrok pun proteina koji će vam omogućiti da pojedete manje količine primamljive i kalorične servirane hrane.
3. Ne zaboravite da su voćni sokovi i gazirani napitci puni kalorija.
4. Na 1 dcl vina uvijek popijte 2 dcl vode. Vino nas dehidrira i zato treba popiti duplo više vode od vina. Voda će smanjiti količinu popijenog vina.
5. Jedite jabuke prije svakog obroka jer ćete tako smanjiti količinu pojedene hrane.
6. Dodajte začine u hranu jer oni poboljšavaju rad metabolizma.
7. Svaki slobodni trenutak posvetite vježbanju kako biste spriječiti debljanje.
8. Slušajte umirujuću muziku jer ona umanjuje razinu stres hormona kortizola u vašem tijelu. Unatoč uživanju, prosinac je stresna sezona. Manje stresa = manje kortizola = manje kilograma.
9. Ne dovodite se u stanje stresa nastojeći da svima koje poznajete kupite poklone. Napravite listu svih kojima biste željeli kupiti poklon, njihova imena ispišite na papiriće koje ćete ubaciti u šešir ili neku posudu. Izvucite nekoliko imena i tim osobama kupite poklone.
10. Nedostatak sna smanjuje razinu hormona leptina (koji smanjuje osjećaj gladi), a povećava razinu hormona ghrelina (zbog kojeg osjećamo glad). Zato, spavajte 8 sati da biste bili odmorni i spriječili dobivanje neželjenih kilograma.
11. Smanjite toplinu. Nemojte se smrzavati, ali neka vam bude malo svježe jer ćete tako izgorjeti nešto dodatnih kalorija kako biste se ugrijali. Ili izađite van i hodajte na hladnoći.
12. Isprobajte zdravije recepte s malo kalorija.
13. Pažnju s hrane i pića prebacite na ljude s kojima ste u društvu. Neka vam prijatelji i obitelj budu prioritet, a ne hrana i piće.
14. Budite organizirani. Napravite listu stvari koje trebate učiniti i obavite ih jednom odlasku u trgovinu. Tako ćete izbjeći stres putovanja do shopping centara, uštedjeti ćete si vrijeme, a i gorivo.
15. Razmislite prije nego uzmete još jedan kolač, "finger" sendvič ili čašu vina. Kako ćete se osjećati sutra kada nećete moći zakopčati hlače?
16. Hodajte što češće možete. Ako je moguće do trgovine ili trgovački centar otiđite pješke. Ili se parkirajte što je moguće dalje od ulaza u trgovački centar. Koristite svaku priliku za hodanje i trošenje kalorija.
17. Ne idite gladni na božićne zabave. Pojedite mali proteinski obrok prije odlaska na zabavu kako biste spriječili nekontrolirano trpanje kalorične hrane u sebe.
18. Ne idite gladni u kupovinu, pogotovo hrane, i tako spriječite impulzivnu kupovinu nezdrave hrane i prejedanje. Uvijek sa sobom nosite neku zdravu grickalicu (poput badema) koja će vas spriječiti da se natrpate pecivima i sličnom hranom.
19. Perite ruke. Spriječite prenošenje zaraze na druge i sebe. Ovo je ipak i sezona (svinjske) gripe i prehlada, pa se pobrinite za sebe i druge.
20. Vježbajte i to jakim intenzitetom kako biste se što više oznojili jer ćete na taj način održavati željenu težinu i spriječiti nakupljanje kilograma.
21. Budite pozitivni. Ako ste i zgriješili već slijedeći dan (i dane) imate priliku ispraviti pogrešku.
22. Ukoliko ne želite nešto jesti jednostavno nemojte. Ne jedite ono što ne želite samo da biste nekome ugodili.
23. Ne razmišljajte samo o hrani. Izađite van na snijeg (ako ga ima) ili u šetnju sa svojom obitelji. Udahnite svježeg zraka, pozovite susjede ili prijatelje da vam se pridruže. Neka ne bude sve samo o hrani.
24. Ne preskačite obroke. Jedite redovito i spriječiti ćete prejedanje na božićnoj zabavi.
25. Ne zaboravite one kojima je pomoć potrebna. Poklonite odjeću i obuću koju više ne nosite, donirajte namirnice. Učinite nešto za one koji nemaju koliko i vi. Pa čak i ako nemate puno, odvojite nešto za one koji imaju još i manje.
26. Koristite manje tanjure. Žvačite hranu. Jedite polako.
27. Pijte vodu. Alkohol dehidrira. Voćni sokovi i gazirani napitci vas debljaju. Što više vode popijete manje ćete popiti ostalih napitaka.
28. Smanjite razinu stresa. Vježbajte, meditirajte, slušajte umirujuću muziku, zaustavite se i fokusirajte na stvari koje su doista važne.
29. Uživajte u svakom sunčanom trenutku. Poboljšati će vam raspoloženje, a dobiti ćete i dozu vitamina D.
30. Otvorite prozore i vrata, dobro provjetrite stan i pustite pokoju sunčanu zraku da vam pročisti i osvijetli prostor u kojem živite. Unesite energiju u prostor u kojem živite.
31. Donesite samo nekoliko novogodišnjih odluka. Nemojte napraviti cijelu listu stvari koje ćete teško ostvariti. Napravite listu nekoliko stvari koje možete realizirati.

Dubravka Gec Alapić
Savjetnica za kliničku nutriciju
Nutricionistički klub i savjetovalište "Svijet zdravlja"
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
www.svijet-zdravlja.hr

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2021 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.