Naslovnica
24.9.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se odrati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medve?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se odrati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medve?ak /Kazalite Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, eli najbolje svom djetetu. Poeljno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti titnja?e u suradnji sa AK "Maksimir"organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublaavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Pukari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilite u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Probiotici-prirodni antibiotici
Probiotici-prirodni antibiotici PDF Ispis E-mail
Gastro
Srijeda, 29 Srpanj 2009 09:03

yogiSvima je poznato da je jogurt hranjiva namirnica koja povoljno djeluje na organizam. Ve?ina pozitivnih u?inaka jogurta potje?e od prisutnosti ivih bakterija mlije?no-kiselog vrenja. Tijekom procesa fermentacije te bakterije pretvaraju mlije?ni e?er laktozu u mlije?nu kiselinu pri ?emu se dobivaju karakteristi?an okus i konzistencija proizvoda. Jogurt je stoga lake probavljiv od mlijeka i savjetuje se osobama koje imaju manjak laktaze, enzima koji cijepa mlije?ni e?er laktozu, a i bjelan?evinama u jogurtu djelomi?no se mijenja struktura pa su probavljivije.

 

Korisne bakterije

 

Apsorpcija razloenih sastojaka hrane zbiva se gotovo isklju?ivo preko epitela crijevne sluznice tankog crijeva, a neznatno preko sluznice debelog crijeva, eluca i usne upljine.U crijevnom sustavu (endotelu sluznice crijeva) nalazi se 80% svih imunolokih stanica tzv. crijevnih makrofaga vanih za tzv. primarni imunoloki nadzor. Stoga zdrava crijevna mikroflora, kao zatitna barijera, predstavlja prvi "obrambeni" zid od tetnih mikroorganizama.

 

Redovitim konzumiranjem jogurta poboljava se ravnotea crijevne flore, odnosno pove?ava broj "korisnih" bakterija u crijevima. Naime, niti jedna sluznica u naem organizmu nije sterilna, nego je naseljavaju korisne ili tzv. saprofitne bakterije. Pri upalnim procesima upravo je obratno, dominiraju patogene bakterije koje ote?uju sluznicu i uzrokuju brojne simptome poreme?aja probave. Posljednjih su se godina na tritu pojavile nove generacije jogurta - probiotici. Sama rije? probiotik, (gr?. pro bios=za ivot), govori o svojstvima tih kultura.

 

Probiotici

 

Probiotici se razlikuju od obi?nog jogurta, jer su im dodane visoke koncentracije probioti?kih bakterija. Naj?e?e se dodaju: Bifidobakterium i Lactobacillus acidophilus (acidofil) te Lactobacillus rhamnosus odnosno LGG. Ti proizvodi osim spomenutih "korisnih" bakterija, sadravaju i mnoge druge korisne i vane sastojke kao to su:

 

  • vitamini B kompleksa
  • vitamin K
  • folna kiselina
  • enzimi i proteini
  • kalcij

 

Treba istaknuti da se Lactobacillus acidophilus nalazi u probavnom i urogenitalnom traktu dojen?adi i odraslih kao normalan stanovnik zdravih sluznica, gdje regulira pH sluznice i titi sluznicu od patogenih i nepoeljnih bakterija i gljivica. Probiotici imaju u?inak prirodnih antibiotika budu?i da spre?avaju rast i razvoj razli?itih bakterija (Escherihia coli, Salmonella, Shigellae) te posebno u?inkovito djeluju na gljivicu Candidu albicans. Ljekoviti pozitivni u?inci probiotika potvr?eni su brojnim znanstvenim studijama diljem svijeta.

 

Primjena

 

Preventivno i terapijski posebno se savjetuju za:

  • ja?anje obrambenog sustava organizma (za op?e poboljanje zdravlja)
  • kod poreme?ene probave zbog nepravilne i neredovite prehrane, stresa i iscrpljuju?ih dijeta
  • ublaivanje crijevnih tegoba: proljev, nadutost, gr?evi, zatvor
  • kod elu?anih tegoba: gastritis, ulkus (?ir), katar
  • kod gljivi?nih upala koe i sluznica
  • kod razli?itih upala urogenitalnog trakta, osobito ako traju dulje vrijeme i ?esto se ponavljaju
  • kod poreme?aja crijevne flore nakon terapije antibioticima
  • imaju pozitivan utjecaj na rad jetre
  • bogat su izvor kalcija (kod mladih vaan za pravilan rast i razvoj kostiju i zuba), a kod osoba srednje i starije ivotne dobi u prevenciji i borbi protiv osteoporoze. Preporuka enama u menopauzi je 1200 do 1500 mg kalcija

 

Najstariji proizvod s pozitivnim u?inkom na zdravlje koji ima tisu?ljetnu tradiciju je kefir podrijetlom s Kavkaza. Kada dulje stoji, kefir mirie na kvasac (germu), zbog toga to bakterije mlije?no-kiselog vrenja tijekom fermentacije proizvode velike koli?ine B vitamina. Vitamini B kompleksa, osobito B3 (niacin), spre?avaju upalu i atrofiju sluznica, osiguravaju rast i razvoj novih epitelnih stanica zajedno s provitaminom A i beta karotenom.

 

Danas na tritu imamo mnoge probiotike od AB kulture, acidofila, bioaktiva LGG, do onih s visokom terapijskom koncentracijom ivih probioti?kih klica po mililitru pripravka (Acidosalus) i dr. ?aa probiotika (2 dl), zbog svoga nutricionisti?kog sastava, a i energetski moe zamijeniti manji obrok. Probiotici s niskim sadrajem mlije?ne masti, tzv. "light" proizvodi dobra su dopuna osobama na dijetalnoj prehrani.


dr. med. Sla?ana Divkovi?, dopredsjednica udruge UPPT

ACU MEDIC CENTAR
akupunkture i nutricionizma
Savjetovalite za pretilost i bolesti metabolizma
J. igori?a 19, pansko, Zagreb
tel.: 01 345 6974

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.