Naslovnica
28.5.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro
PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Medikus   
Utorak, 01 Listopad 2019 17:11

umj-secerŠe?er je vrsta ugljikohidrata, i vrlo generalan naziv pod kojim spadaju više vrsta še?era, tj. jednostavnih ugljikohidrata. Po strukturi ugljikohidrati se sastoje ili od niza peterokuta složenog od veza izme?u ugljika, kisika i vodika (pentoza) ili od niza šesterokuta složenog od veza izme?u ugljika, kisika i vodika (heksoza). Funkcija ugljikohidrata je da tijelu pruža trenutno dostupnu energiju za funkcioniranje. Naj?eš?e vrste prirodnog še?era uklju?uju glukozu (može se na?i u žitaricama), fruktozu (prirodno se nalazi u vo?u) i laktozu (nalazi se u mlijeku).

 

 

U mlijeku bez laktoze laktoza je razgra?ena u galaktozu i glukozu (jednostavnije komponente) koje ?ine mlijeko sla?e jer što je kra?i lanac ugljikohidrata to je sla?i še?er. Ponekad je teško prepoznati prisutnost še?era u hrani i pi?u jer nije doslovno napisan kao še?er nego kao jedan od ovih naziva (tj. vrsta še?era ili namirnice koja sadrži visoku koli?inu še?era).

Umjetni še?eri:

? Sirup: agavin, trskin, rižin, od slada, kukuruzni (sirup ili zasla?iva?), visoko fruktozni kukuruzni

? Še?er: sme?i, u prahu, granulirani, sirovi, invertni

? Sok: koncentrati vo?nih sokova, trskin sok

? Dekstroza, fruktoza, glukoza, laktoza, maltoza, melasa, saharoza, galaktoza

? Med: normalno je konzumirati še?er kroz namirnice koje ga prirodno sadrže no problem je u prera?enim namirnicama u koje su dodani še?eri (to tako?er uklju?uje dodatak še?era tijekom kuhanja).

Razlozi dodavanja še?era:

? Produljivanje rok trajanja (nalazi se u svemu od džemova, peciva, umaka, itd.)

? Pripomaganje u fermentaciji kruha i alkohola

? Poboljšanje okusa i izgleda prehrambene namirnice

Gdje se nalaze še?eri?

Hrana i pi?a koji najviše i naj?eš?e imaju veliku koncentraciju dodanog/ umjetnog še?era su:

? Slatkiši: bomboni, kola?i, keksi, žvaka?e gume

? Prera?ena peciva, krafne

? Mlije?ni deserti: sladoled, jogurt

? Pi?a: gazirana pi?a, sportska pi?a, energetska pi?a, sokovi i alkoholna pi?a.

Posljedice visoke u?estalosti še?era:

? Karijes

? Debljina

? Dijabetes tip 2

? Razne sr?ane bolesti

? Visoka razina triglicerida

? Pove?ana koncentracija lipoproteina niske gusto?e ("lošeg kolesterola")

? Smanjena koncentracija lipoproteina visoke gusto?e ("dobrog kolesterola")

Koji je problem u pove?anom unosu še?era u naše tijelo?

Za normalno funkcioniranje našeg tijela potrebno je unositi hranu s visokim prehrambenim vrijednostima koji ?e omogu?avati dovoljnu koli?inu hranjivih tvari. Še?er ima puno kalorija i mali broj hranjivih tvari - unosimo u organizam visoke kalorije, a ne postižemo zasi?enost hranjivim tvarima zbog "praznih kalorija". Visokom konzumacijom še?era i zasla?enih namirnicama unosimo "prazne kalorije" s kojima ne postižemo zasi?enost, jedemo više i dolazi do debljanja.

Kako izbje?i probleme i pove?an unos dodanih še?era?

Za zdrav život poznato nam je da trebamo biti uravnoteženi i trebamo unositi zdravu hranu: vo?e i povr?e, žitarice, proteine, itd. Najlakši na?in je izbaciti slatkiše, peciva, deserte, zasla?ena pi?a i prije?i na konzumaciju vo?a kao deserta i vode umjesto zasla?enih pi?a. Naravno, to je vrlo težak zadatak u današnjem svijetu no treba se osvijestiti o prisutnosti i posljedicama še?era - zato mijenjanjem unosa prera?ene hrane za doma?e je ipak bolja opcija jer ?esto nismo ni svjesni da neki proizvodi sadrže še?ere da produže rok trajanja.

Kada se kupuje u du?anu dobro bi bilo pogledati koliko se od navedenih še?era nalaze u proizvodima kod kojih bi najmanje o?ekivali, te tako možemo izbje?i nepotreban i nesvjestan unos še?era u naš organizam. Zanimljivo je otprilike jedan gram še?era jednak ?etiri kalorije, dok su ?etiri grama še?era jedna ?ajna žli?ica. Konzumiraju?i npr. pi?e koje sadrži 40g še?era unosimo 160 kalorije i uz to jedemo 10 žli?ica še?era.

Dina L. Vol?anšek, Medikus kreativni laboratorij

Familydoctor.org

Ncbi.nlm.nih.gov

Drinkaware.co.uk

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.