Naslovnica
18.8.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Fitoestrogeni-smanjenje rizika od raka
Fitoestrogeni-smanjenje rizika od raka PDF Ispis E-mail
Gastro
ÄŚetvrtak, 17 SijeÄŤanj 2019 13:10

fitoestrogeniFitoestrogeni su z?enski spolni hormoni, spojevi biljnoga podrijetla koji pokazuju estrogensko djelovanje u organizmu ponajvis?e izoflavona sadrz?e soja i njezini proizvodi. Dokazani su reproduktivni i razvojni uc?inci visokih doza na pokusnim i domac?im z?ivotinjama (primjerice, feminizacija muz?jaka, neplodnost i sl.). Umjerena izloz?enost ljudi uglavnom je povezana s pozitivnim uc?incima smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka.

 

 

Fetusi i dojenc?ad te z?ene oboljele od raka dojke ili zdrave z?ene s visokim rizikom obolijevanja, skupine su koje bi mogle biti osobito osjetljive na hormonske uc?inke fitoestrogena (naroc?ito onih iz soje). Primjerice, u nekim djec?jim kas?icama na bazi soje utvr?ene su doze koje mogu imati znatan estrogenski uc?inak. Strategije smanjenja rizika Preporuc?uje se oprez pri unosu bogatih izvora fitoestrogena, prije svega soje i proizvoda, posebno trudnicama i majkama male djece, pacijenticama s rakom dojke ili z?enama s predispozicijom te bolesti. Termic?ka obrada, kuhanje i gubitak vodom, pH, filtracija i brojni drugi faktori utjec?u na sadrz?aj izoflavona u sojinim proizvodima (proteinski izolat, tofu, sojino mlijeko). Niz?e razine izoflavona u sojinim proizvodima mogu se postic?i i metodama ciljane ekstrakcije.

Nitriti i nitrati

Nitriti i nitrati su kemikalije koje je proizveo c?ovjek te se namjerno dodaju hrani (aditivi) ili su rezultat kruz?enja dus?ika u prirodi. U prirodi se nitrati pretvaraju u nitrite i obrnuto. Nitrati se prije svega koriste kao gnojivo, ali i u procesima pro- izvodnje stakla ili eksploziva. "Nitriti se proizvode uglavnom kao komponenta aditiva hrani, a oba se spoja ?esto koriste u mesnoj industriji, zbog oc?uvanja boje mesa i produz?etka trajnosti suhomesnatih proizvoda, jer imaju antimikrobno djelovanje. Voc?e i povrc?e glavni su izvor nitrata u hrani. Za Veliku Britaniju i Francusku je utvr?eno da iz voc?a i povrc?a potjec?e 50 do 75% nitrata unesenih putem dnevnog unosa hrane. Srednja koncentracija nitrata krec?e se od 1 mg/kg u gras?ku do 4800 mg/kg u rukoli. Lisnato zeleno i korjenasto povrc?e, kao s?to su s?pinat i mrkva, sadrz?e vis?e od 85% nitrata koji se unose prehranom."

Zbog njihova nepravilna skladis?tenja, to povrc?e moz?e biti izvor povec?anih kolic?ina nitrita. Kolic?ina je nitrata razlic?ita u pojedinim dijelovima biljke, a ima ih najvis?e u peteljci i stabljici biljke, nes?to manje u lis?c?u i korijenju, a najmanje u cvijetu i plodu. Smrtna doza kalijeva nitrata za odrasloga c?ovjeka je 30-35 g/dozi, a natrijeva nitrita 22-23 mg/kg tjelesne tez?ine, s?to znac?i da bi c?ovjek morao odjednom pojesti 9,28 kg sus?enoga mesa koje sadrz?i 200 ppm natrijeva nitrita. Pa c?ak kad bi to i napravio, fatalna bi bila sol u tome mesu, a ne nitriti.

Strategije smanjenja rizika

Nitrati su topljivi u vodi pa pranjem povrc?a (salate) kolic?ina se nitrata moz?e smanjiti za 10 do 15%. Nadalje, blans?iranjem povrc?a, kolic?ina se nitrata moz?e smanjiti do 35% u, primjerice, zelenoj cvjetac?i, a do 72% u kelju i bijeloj cvjetac?i. Kuhanjem se kolic?ina nitrata moz?e smanjiti u brokuli za 47%, a u kelju i 73%. U povrc?u koje je zamrznuto nakon blans?iranja i c?uvano 4 mjeseca, uoc?eno je, tako?er, znac?ajno smanjenje kolic?ine nitrata. Prema tome, povrc?e treba oprati, blans?irati i kuhati prije upotrebe.

Transmasne kiseline

transmastiTransmasne kiseline (TFA od eng. trans fatty acids) su, pojednostavljeno re?eno, loše masno?e koje se naj?eš?e nalaze u industrijski hidrogeniziranim i nezasi?enim biljnim uljima. Tako?er, stvaraju se kad se ulja termi?ki obra?uju, dakle ponajviše prženjem na visokom temperaturama. Najvis?e prirodnih TFA ima u masti i mlijeku prez?ivac?a, a pojavljuje se i u biljnim uljima u manjim kolic?inama. Mlijec?na i gove?a mast u prosjeku sadrz?e 3-6% TFA, dok su kolic?ine u janjetini nes?to vis?e.

 

Nekad su TFA bile stalni pratitelji margarina, ali, promjenom procesa hidrogenacije, svele su se na minimalne kolic?ine pa tako variraju izme?u 1 i 17%, dok margarini za kolac?e sadrz?e nes?to ve?e kolic?ine. Proizvodi koji sadrz?e hidrogenirana biljna ulja (kolac?i, biskvit, vafli, lisnata tijesta, snack proizvodi, bomboni, dehidratirane juhe, z?itarice za doruc?ak) tako?er sadrz?e TFA. " Probava i apsorpcija TFA slic?na je kao i kod ostalih masnih kiselina, prije svega se iskoris?tavaju u stanici za dobivanje energije. Dokazana je linearna korelacija izme?u unosa TFA i povis?enoga LDL kolesterola, dijabetesa tipa 2, raka dojke, raka debelog crijeva (naro?ito kod žena).

Strategije smanjenja rizika

U industriji se preporuc?uje modifikacija procesa proizvodnje margarina kako bi se smanjila kolic?ina TFA, a neke su zemlje potpuno zabranile koris?tenje parcijalno hidrogeniranih masti za prz?enje hrane. U prz?enju treba izbjegavati koris?tenje hidrogeniranih masnoc?a u margarinima i polinezasic?ene masnoc?e (suncokretovo, sojino, sezamovo, c?ic?kovo ili riblje ulje). Prz?enja na niz?im temperaturama te krac?e vrijeme prz?enja povoljno utjec?u na smanjenje kolic?ine TFA u konac?nim proizvodima.

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.