Naslovnica
18.8.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Zdrave i nezdrave grickalice
Zdrave i nezdrave grickalice PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Mirela Vidovi?, UPPT.hr   
ÄŚetvrtak, 02 VeljaÄŤa 2017 15:28

cipiPoznato je da su grickalice poput ?ipsa u kategoriji nezdrave i nepoželjne hrane, ali nova studija otkriva i puno gore stvari o njima. Onaj tko ima naviku redovno jesti slane grickalice pržene u ulju i prepune nepoželjnih dodataka riskira puno više od pretilosti ili bolesti srca. Nova studija kaže kako su takve grickalice opasne za nero?enu djecu, hiperaktivnost kod djece i potencijalni karcinom kod odraslih. Jedna je anketa pokazala da tre?ina malenih Britanaca ?ips i sli?ne grickalice jede svaki dan što je opasno za njihov razvoj i zdravlje.

 

 

Kemikalije akrilamid

Daily Mail piše da je jedno pakiranje ?ipsa dnevno u godini dana jednako tome kao da ste popili pet litara ulja. Zapravo, samo u Velikoj Britaniji rezultati pokazuju kako se pojede oko šest milijardi paketa grickalica na godinu, a to je ravno izra?unu da se grickalice jedu svake tri minute ili da jedna osoba pojede 100 paketa. Autor knjige "Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us" Michael Moss objašnjava kako ga ne ?udi da se grickalice toliko jedu jer, osim zaraznog okusa, imaju vrlo privla?na pakiranja koja mame s polica. Dodaje da neka istraživanja pokazuju kako nam se najviše svi?aju grickalice koje su najhruskavije, a proizvo?a?i su otkrili na?in da okusom, za koji su klju?ne sol i masti, stvaraju ovisnike o njima. Uz pretilost, dijabetes i bolesti srca, sada je otkriveno da trudnice grickalicama mogu naštetiti svojoj djeci kao da su puša?i. Radi se o kemikaliji akrilamid koja se nalazi u grickalicama, a može oštetiti DNK kod nero?enih beba.

Vre?ica ?ipsa = 12,5 žli?ica ulja

batat-chipsZnanstvenici iz Britanske zaklade za zaštitu srca (BHF) izra?unali su da osobe koje konzumiraju jednu vre?icu ?ipsa dnevno u kojoj se nalazi 35g ?ipsa, u organizam godišnje unesu 5 litara ulja. Britanci na primjer svake 3 minute pojedu tonu ?ipsa, pa se ubrajaju u najbrojnije konzumente ?ipsa. Kao usporedba može poslužiti ?injenica da Britanci svakih 14 sati napune jedan olimpijski bazen uljem iz ?ipsa. Znanstvenici su tako?er ustvrdili da svako 5. dijete koje je sudjelovalo u istraživanju ?ips jede 2x dnevno, a neki i ?eš?e što je ozbiljna prijetnja njihovom zdravlju. To je jedan od bitinijh razloga kampanje koju ?e provesti BHF, pa ve? rade na izradi plakata s fotografijom na kojoj ?e biti prikazana djevoj?ica koja ispija bocu ulja, a ispod fotografije ?e pisati : "Ono što je ušlo u ?ips, u?i ?e i u tvoj organizam".

Tijekom 2005. u Velikoj Britaniji je prodano oko 268.000 tisu?a tona ?ipsa, u odnosu na 12 posto manje tijekom 2002.  Napomena Udruge za prevenciju prekomjerne težine, potrošnja ?ipsa i sli?nih grickalica (smokija i sl.) u svijetu raste. U odnosu na objavljene podatke iz 2006. godine ništa se nije promijenilo. Statisti?ki podatci govore o porastu broja pretilih u cijeloj Europi. ?ips (Eng. Chips)- oblik snack proizvoda koji se naj?eš?e pravi od krumpira, ali i drugog povr?a. Namirnica narezana na tanke ploške, pržena u ulju te zasoljena pakira se u vre?ice. Osim industrijski, može se pripremiti i kod ku?e. Jede se izme?u obroka ili kao predjelo, na utakmicama itd. Zbog velikog sadržaja masti i natrija ne preporu?uje se ?esto uživanje takvog oblika hrane.Osim od povr?a postoje i ?ipsevi od vo?a, kao npr. od jabuka, koji se proizvode rezanjem vo?a na tanke ploške i sušenjem u komorama.

Zdrave zamjene

cips-jabuka Prolje?e je doba kada tržnice postaju pune svježe ubranih namirnica iz vrta. Znamo da postoje mnogi koji nisu baš ludi za odre?enim vrstama povr?a, no vjerujemo kako ?e vas ova poslastica ipak razuvjeriti u tome. U nastavku vam donosimo šest odli?nih recepta za zdravi ?ips. S obzirom na niske kalorijske vrijednosti, u njemu ?ete mo?i uživati bez grižnje.

 

Jabuka

U lon?i?u pomiješajte dvije žlice še?era, ?etiri žlice vode, žlicu jabu?nog octa, žli?icu limunovog soka i malo cimeta. Sastojke zagrijavajte dok se še?er ne otopi. Jednu ve?u jabuku prepolovite i narežite na tanke ploške. Jednu stranu ploške umo?ite u sirup od še?era i složite na pleh obložen papirom za pe?enje tako da namo?ena strana ploške jabuke bude okrenuta prema gore. Pecite u pe?nici na 100 stupnjeva dok jabuke ne postanu hrskave, otprilike sat vremena.

Mrkva

Mrkva je poznata kao najbolji prijatelj dobrog vida i vrlo je bogata karotenoidima koji organizam štite od krvožilnih bolesti i reguliraju še?er. Odli?an je izvor kalija, vitamina i dijetalnih vlakana. Za ?ips od mrkve u staklenoj zdjelici pomiješajte malo maslinovog ulja, kurkumu, papar, sol i ?ešnjak u prahu. Mrkvu izrežite na tanke trakice i stavite ih u zdjelu. Istresite mješavinu ulja i za?ina po trakicama te prstima ujedna?eno rasporedite. Ostavite da miruje par minuta pa istresite mješavinu na papir za pe?enje u što tanjem sloju i pecite u prethodno zagrijanoj pe?nici 10 minuta na 180 °C. Budu?i da su mrkve prirodno slatke, ?ips ?e biti i više nego ukusan. Ovako pripremljen ?ips ima samo 70 kcal na 100 g.

Batat

Pe?nicu zagrijte na 200 stupnjeva. Batat ogulite, ako je kupovni, a ako je doma?i samo ga dobro operite i posušite krpom. Osušeni batat narežite na tanke ploške i posložite na pleh na koji ste stavili papir za pe?enje. Od dvije žlice kokosovog ulja, luka u prahu, malo crnog papra i soli napravite preljev i nanesite ga kistom preko pripremljenih ploški. Tako pripremljene ploške batata stavite u pe?nicu na 10-ak minuta. Kad se batat zarumeni s jedne strane, okrenite ga i nastavite pe?i još dvije minute, odnosno dok ploške batata ne postanu hrskave.

Kelj

Listove kelja odvojite i dobro isperite. Posložite ih na kuhinjsku krpu i pustite da se dobro osuše. Dvije žlice limunovog soka pomiješajte s dvije žlice maslinovog ulja, prstohvatom ?ili papri?ice, malo badema i soli te smjesu prelijte preko na komadi?e istrganih listi?a kelja. Listove raspodijelite na papir za pe?enje i stavite u pe?nicu na 175 stupnjeva. Sušite ih desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posme?e. ?ips ohladite i poslužite.

Cikla

Cikla je dobar izvor vitamina C, folne kiseline, željeza, magnezija i brojnih drugih vitamina i minerala i nezaobilazna je namirnica za detoksikaciju jer poti?e rad jetre. Za ?ips od cikle potrebno vam je maslinovo ulje, malo balzami?nog octa, žli?ica meda, sol i papar. Pe?nicu zagrijte na 180 stupnjeva. Ciklu ogulite i narežite. Promiješajte u jednoj zdjeli s pripremljenim preljevom i rasporedite na papir za pe?enje. Pecite 10 do 15 minuta i preokrenite pa pecite još toliko.

Tikvice

Tikvice operite i tanko izrežite na krugove. Krugove umo?ite u bjelanjak, a nakon toga u ribani parmezan. Tikvice redajte u pleh obložen papirom za pe?enje. Pecite u pe?nici izme?u 20 – 25 minuta, odnosno dok ?ips od tikvica ne postane lijepo rumen. ?ips posolite, ohladite i poslužite.

U ovim zdravim varijantama omiljenih grickalica možete uživati bez grižnje savjesti.

Literatura

Portal/Vidi.hr/ 23. rujna 2006 /27.10.2006

T-portal, 09.04.2013.

Coolinarika.com, 4.4.2012.

Buro247.hr/20.06.2015.

Uppt, Up Dated /4.4.2012./Mirela Vidovi?

UPPT.hr

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.