Naslovnica
18.8.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Doru?ak-dobar marketing?
Doru?ak-dobar marketing? PDF Ispis E-mail
Gastro
Ponedjeljak, 20 Travanj 2015 08:33

cornflakesJesti za doru?ak, ru?ak i ve?eru može biti štetno za naše zdravlje. Tako barem tvrdi Abigail Carroll, povjesni?arka i autorica knjige: "Three Squares: The Invention of the American Meal" napominju?i da ne postoje dokazi koji idu u prilog da su nam potrebna tri obroka kako bismo zadovoljili dnevne potrebe za energijom, a post i preskakanje obroka može biti zdravije za naš organizam, piše Daily Mail.

 

 

 

Kaže kako je nutricionisti?ka dogma od tri obroka na dan posljedica koloniziranja Amerike. Nijedno društvo u povijesti nije imalo takav raspored, a Europljani se hrane sa tri obroka na dan tek od srednjeg vijeka. Nastavili su s tim i nakon što su došli u Ameriku, a svi koji se nisu držali rutine smatrani su divljacima, iako su Indijanci imali prehrambene navike "sasvim dobro prilago?ene klimi i kontinentu." Carroll tvrdi da se doru?ak smatra najvažnijim obrokom u danu uglavnom zbog marketinga koji plasiraju tvrtke koje proizvode žitarice za doru?ak.

Studija provedena prošle godine na Sveu?ilištu u Bathu pokazala je da doru?ak nema utjecaja na to koliko ?emo kalorija konzumirati tijekom dana. Oni koji doru?kuju sagorijevaju više kalorija od onih koji taj obrok preska?u, ali kasnije tijekom dana u organizam unesu više kalorija od onih koji su doru?ak presko?ili pa je potrošnja kalorija i kod jednih i kod drugih gotovo na istoj razini. Sli?no istraživanje provedeno je na Sveu?ilištu Alabama, a pokazalo je da doru?ak ili preskakanje tog obroka ne stvara nikakvu razliku kod osoba koje žele izgubiti neželjene kilograme jer ?e osoba u kona?nici tijekom dana konzumirati više-manje istu koli?inu kalorija, neovisno o tome jede li tri obilnija ili šest manjih obroka, pokazalo je i istraživanje iz 2010. objavljeno u British journal of Nutrition found.

Abigail Carroll "Tri ugla"

three-squeresAbigail Carroll: Tri ugla U svojoj knjizi „Tri ugla“, povjesni?arka hrane Abigail Carroll objašnjava popularno shva?anje naših naj?eš?e nutritivne tradicije, otkrivaju?i da su naše prehrambene navike nikad nisu bili stabilne. Ideali koje smo naslijedili su relativno nedavni izum, proizvodi složenih društvenih i ekonomskih snaga, kao i napori ambicioznih izumitelja, znanstvenika i zdravstvenih gurua. Bilo da doru?kujemo žitarice, „gablamo“ brzi sendvi? ili pripremamo obiteljsku ve?eru, naše navike su posljedica artefakata iz kolektivne povijesti i predstavljaju posljednju fazu u evoluciji ameri?kog obroka.

Naši preci su obavljali selja?ki poslove i ?esto jeli na brzinu, bez pribora i stoje?i. Tek u 19. stolje?u, kada je industrijska revolucija ubrzala raspored rada i drasti?no smanjila koli?inu vremena, Amerikanci su mogli odvojiti minute za podnevni obrok i oblikovati tri temeljna ugla modernog objedovanja: jednostavan doru?ak, ru?ak „s nogu“ i „sjede?a“ ve?era. Ve?er je bio jedini dio dana kada je obitelj mogla biti zajedno i ve?era je postala ritual, poput pite od jabuka. No, s porastom prera?ene hrane, „prigristi“ je postao brže, jeftinije i jednostavnije nego ikad, a mnogi strahuju za sudbinu dragog obiteljskog obroka. Pri?a o tome kako je brzo poga?a naših predaka ustupila mjesto snack pripravcima i fast food „Tri ugla“ objašnjava kako Amerikanci mogu promijeniti prehrambene navike u godinama koje dolaze.

(Vecernji.hr)

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.