Naslovnica
18.8.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Boje u prehrani
Boje u prehrani PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor dr. Sla?ana Divkovi?   
ÄŚetvrtak, 23 Svibanj 2013 18:56

gastroTopliji dani i više sunca od ranog prolje?a do po?etka ljeta donose pravu erupciju boja kada u prirodi sve buja i cvate. Najprije smo oduševljeni  cvatom  drve?a i bogatom riznicom šarenila cvije?a. Potom ta ista sun?eva toplina i svjetlost osigurava dozrijevanje plodova vo?a i povr?a koje nas svojom raznolikoš?u oblika, boja i okusa svake godine iznova oduševljava. Vo?e i povr?e su neizostavni sastavni dio naše svakodnevne prehrane, prije svega zbog obilja fito-hranjivih tvari, ali i vitamina minerala, makro i mikro elemenata i vlakana.

 

Posebno nas vesele boje jer one doprinose da hrana ve? na prvi pogled bude privla?na doprinose?i živosti, ve?oj mogu?nosti kombiniranja namirnica, dekorativnosti trpeze, kreativnosti kod serviranja jela i op?em dobrom ugo?aju za stolom. Prirodne boje i pigmenti biljaka doprinose i op?oj uravnoteženoj i izbalansiranoj prehrani. Naime biljni pigmenti (od kojih potje?e boja ploda) predstavljaju neku vrstu imunološkog sustava biljke. Oni štite biljku od štetnog UV zra?enja, te omogu?uju da biljka dozri na suncu, a ne izgori, istodobno osiguravaju?i biljci preživljavanje, obranu od insekata i drugih šteto?ina i mikro organizama, te dozrijevanje i akumuliranje sun?eve energije.

Ti pigmenti pomažu i našem organizmu jer  imaju sve osobine i djeluju kao prirodni antioksidanti. To su tvari koje neutraliziraju slobodne radikale i ?uvaju integritet stanice, sprje?avaju?i ošte?enje stani?nog tkiva. Slobodni radikali nastaju kao posljedica oksidacije, ujedno su vrlo reaktivne i nestabilne molekule koje imaju "korozivni" u?inak na stanice. Nastanku slobodnih radikala pridonosi: stres, pušenje, nedovoljno kretanje, prekomjerna tjelesna težina, jednoli?na i nepravilna prehrana, nedostatan unos teku?ine, poglavito vode, nekontrolirano izlaganje suncu i dr.

Antioksidanti nas ?uvaju od štetnog djelovanja ovih ?estica. Drugim rije?ima ja?aju naš prirodni obrambeni sustav (imunitet). Što je više prirodnih boja zastupljeno u prehrani, to smo unijeli više prirodnih antioksidativnih tvari. Priroda se pobrinula za prirodne boje i okuse, pa nam umjetne nisu potrebne i treba ih kroz prehranu izbjegavati. Kada vidimo intenzivno zeleni ili plavi sladoled u slasti?arnici, što mislite odakle potje?u te boje koje su posebno primamljive djeci? Sli?no je i sa nekim gotovim "atraktivno obojenim" pi?ima i napitcima, no kona?na odluka i izbor je na nama, pa stoga valja pažljivo, prije kupovine, pogledati deklaraciju.

Prirodne boje

Uzimanje vo?a i povr?a u kombinaciji boja prema znanstvenim studijama i medicinskim otkri?ima bitno doprinosi zadovoljavanju dnevnih potreba organizma za prirodnim sokovima, biljnim vlaknima, te antioksidativnim vitaminima i mineralima, te mikro elementima (mineralima u tragovima). Savjetuje se najmanje 5 obroka vo?a i povr?a dnevno. Jedan obrok je primjerice: jedna jabuka ili kruška, zdjelica bobi?astog vo?a ili salate, ?aša svježe iscije?enog soka i sl. Što raznovrsnije i šarolikije, prirodno "obojene" namirnice koristimo u prehrani, to je bolji u?inak na cjelokupno zdravlje i vitalnost, više snage i energije, usporen tijek starenja i degenerativnih procesa, smanjen rizik od raznih zaraznih bolesti, redovita probava i pražnjenje crijeva, bolja regulacija prekomjerne tjelesne težine.

Kombinacija boja u prehrani savjetuje se ne samo kroz unos vo?a i povr?a, nego i drugih namirnica. To nepisano pravilo u kombinaciji boja i šarolikost namirnica na tanjuru dobro je poznato u nekim isto?nja?kim kuhinjama. Tipi?an primjer je japanski suši gdje se kombinira riba (tuna ili losos) s povr?em kakva je primjerice mrkva, krastavac ili tikvica, zajedno sa kuhanom rižom umotana u modro zelenu algu.

Priroda se pobrinula da nam u svako doba godine ponudi baš takav izbor plodova koji svojim sastavom hranjivih tvari najviše pomaže u prilagodbi organizma na promjene vezane za karakteristike upravo tog godišnjeg doba. Svaka boja ima neizostavnu ulogu u životnom procesu, bilo da je rije? o plavo ljubi?astoj, žuto naran?astoj, zelenoj, bijeloj i crvenoj boji. Unošenje razli?itih boja u organizam kroz odre?ene namirnice, oboga?uje tijelo vitaminima, mineralima, mikroelementima, ugljikohidratima, bjelan?evinama, masno?ama, prirodnim bojilima i antioksidansima.

Prehrana sirovim namirnicama

povrceZašto sirovo? Sirove namirnice, prije svega vo?e i povr?e te orašasti plodovi osiguravaju prirodne vitamine i minerale, enzime, fito- hranjive tvari i vlakna koji zna?ajno doprinose uravnoteženoj prehrani, dobroj apsorpciji, ja?anju imuniteta i o?uvanju energije i vitalnosti. Uz malo truda svakodnevnu prehranu možemo u?initi raznovrsnijom i što je važnije poboljšati naše prehrambene navike. Ovisno o vrsti, plodovi ili dijelovi vo?a i povr?a mogu se jesti sirovi i cijeli, sjeckani ili naribani u vidu salata od vo?a i povr?a, miksani kao iscije?eni sok, osušeni ili konzervirani.  Prednost treba dati svježem i sirovom najbolje sezonskom vo?u i povr?u iz našeg okruženja. Kuhanje namirnica može biti uzrok gubitka hranjivih sastojaka. Sli?no je i sa dužim namakanjem, skladištenjem, dužim stajanjem. Dakle, savjetuje se što kra?a termi?ka obrada, kojom se osigurava da se namirnica ne prekuha, da sa?uva što više hranjivih tvari, ali i da ostane hrskava i sa?uva boju. Da bi prehrana bila raznovrsna, a hrana što ukusnija dodajmo joj i prirodno obojene za?ine kao što su: slatka crvena paprika, šafran ili za?insko bilje: kopar, vlasac, peršin, kadulja, bosiljak, ružmarin.

Pet naj?eš?ih boja koje su ujedno najviše zastupljene u prehrani  kroz prirodne pigmente su:

Plavoljubi?asta boja obuhva?a vo?e i povr?e poput borovnica, kupina, šljiva, te patlidžana, a sadržava antocijan i fenole koji izme?u ostalog smanjuju rizik od nekih vrsta raka i usporavaju starenje. Antocijani su specifi?ne tvari koje imaju visoku antioksidativnu vrijednost. Sadržavaju ih još: crni ribiz,  višnja, jagoda, crvena naran?a, crno grož?e, bobice bazge, cikla.

Zelena boja uklju?uje konzumiranje zelenog vo?a i povr?a kao što su: avokado, zelene jabuke, kivi, zeleno grož?e, zelene kruške, krastavci , brokule, zelena paprika, grašak, tikvice, poriluk, arti?oke i šparoge te zeleno lisnato povr?e koji tako?er sadržavaju antikancerogene tvari, a zbog obilja kalcija i magnezija ja?a kosti i zube. Zeleno lisnato vo?e i povr?e sadrži izme?u ostalog indole i lutein koji su prirodni antioksidansi stoga pomažu organizmu o?uvati dobar vid, te smanjiti rizik od nastanka nekih vrsta raka.

Bijela boja dominantna je me?u sastojcima kod kojih je prisutan alicin. Alicin, od kojeg potje?e miris i peckav okus djeluje i kao prirodni antibiotik.Nalazimo ga prije svega u ?ešnjaku i bijelom luku, te u povr?u bijele boje: cvjeta?a, repa, celer, zatim banane, bijele nektarine, bijele breskve, kruške. Bijelom bojom održavamo optimalnu razinu kolesterola u krvi.

Žutonaran?asta boja prisutna je u plodovima bogatim antioksidansima, kao što su vitamin C, a nalaze se u žutim jabukama, marelicama, dinjama, grejpfrutu, breskvama, mandarinama i mrkvi. Ova skupina vo?a i povr?a štiti srce, vid te ja?a imunološki sustav. Boja ovih plodova koja varira od žute do rumeno crvene potje?e od karotenoida, fito-hranjivih tvari vrlo raširenih u biljnom i životinjskom svijetu. To su primjerice alfa i beta-karoten (boja mrkve), zeaksantin - žuta boja (boja kukuruza), lutein (boja latica nevena, žutanjka) koji je posebno važan za zdravlje o?iju, a nalazimo ga još i u zelenom lisnatom povr?u kao što su: raštika, kelj i špinat.
Lutein pomaže i kod degenerativnih bolesti oka kao što su katarakta ili senilna makularna degeneracija. Neka istraživanja ukazuju na to da kombinacija luteina i zeaksantina ima još bolja antioksidativna svojstva od samog luteina kada se radi o zaštiti o?iju. Žuto i naran?asto vo?e i povr?e  posebno je važna za zdravlje kože i sluznica. Zbog beta karotena (provitamina A) savjetuje se i u pripremi i zaštiti kože  tijekom ljeta i sun?anja, za brže postizanje željene boje.

Crvena boja uklju?uje me?u ostalim crvene jabuke, crvene naran?e, trešnje, maline, jagode, lubenice, crveno grož?e, raj?ice, crvene paprike, rotkvice i radi?. Vo?e i povr?e crvene boje sadrži antocijan i likopen koji su snažni antioksidansi. Zbog svoje so?nosti i znatnog udjela vode, te vitamina i minerala, crveno obojeno vo?e i povr?e savjetuje se posebno tijekom ljeta kada ga ima u izobilju. Svi ovi plodovi pomažu zaštiti srca, ?uvanju pam?enja, zaštiti mokra?nih organa i djeluju protiv više vrsta raka. Crvena je i boja ljeta po tradicionalnoj kineskoj medicini.

Raj?ica (Solanum lycopersicum) i likopen

rajcicaRaj?ica je jedna od glavnih namirnica mediteranske prehrane. Crvena boja koja raj?ici daje prepoznatljivu boju dozrelog ploda potje?e od likopena, biljnog pigmenta, poznatog antioksidansa iz velike skupine karotenoida. Raj?ica dozrijeva na suncu i intenzivna crvena boja štiti ju od agresivnog dijela sun?evog svjetla, sprje?avaju?i da plodovi "izgore". Ovaj pigment se ne uništava kuhanjem i ima afinitet prema masno?i (lipofilan). Stoga njegova antioksidativna vrijednost ostaje o?uvana i u prera?enim proizvodima od raj?ice u kombinaciji sa uljem (ke?ap, umaci od raj?ice), ali i u juhama te varivima kojima je dodat pire od raj?ice. To drugim rije?ima zna?i da ga možemo koristiti tijekom cijele godine. Druga važna zna?ajka je da nije termolabilan, pa se kuhanjem ne uništava.

Ljekovitost raj?ice je višestruko potvr?ena i savjetuje se kod:

1. bolesti prostate(antioksidativno djelovanje likopena)
2. pomaže u snižavanju kolesterola i triglicerida (bogatstvo kalija)
3. pomaže izlu?ivanje želuda?nih i crijevnih sokova)
4. povoljno utje?e na prirodni obrambeni sustav tijela(imunitet)
5. ima povoljan u?inak na cirkulaciju i reguliranje tlaka ( svježi plod i sok bez za?ina i soli)
6. u?inkovita je i pomaže kod upalnih bolesti kože i živ?anog sustava(sadrži vitamin B1, provitamin A, a svježa i C vitamin)

Za one kojima okus raj?ice ne odgovara, likopen mogu na?i i u drugim  plodovima, a najviše u ga ima u plodovima kao što su: lubenica, crveni grejp, marelice, papaja.

Zeleno lisnato povr?e

Zeleno lisnato povr?e tako?er sadrži beta- karoten ali i klorofil biljni pigment od kojeg potje?e zelena boja.  Uz to je jedan od najbogatijih izvora vitamina C.
Jedna namirnica ima utoliko više vitamina C ukoliko ima više  klorofila i beta karotena. Podsjetimo vitamin C ubrzava sazrijevanje imuno stanica, detoksicira organizam, poti?e stvaranje antitijela, kontrolira lu?enje hormona stresa i stimulira proizvodnju interferona, mo?nog antivirusnog agenta.

Klorofil je najrasprostranjeniji  pigment u prirodi biokemijski je sli?an hemoglobinu od kojeg potje?e crvena boja krvi..Organizam ima sposobnost transformacije molekule klorofila u hemoglobin zamjenjuju?i samo jedan atom magnezija atomom željeza. Klorofil ima velike terapijske mogu?nosti.
1. ?iš?enje organizma od toksina
2. pomaže u borbi protiv anemije
3. stimulira imunološki sustav
4. poboljšava sustav tjelesnih teku?ina
5. pomaže kod upale sinusa
6. vitalizira i pomla?uje organizam
7. pomaže kod kožnih promjena i osipa
8. protiv lošeg zadaha

Borovnica (Vaccinum myrtillus) i antocijan

Borovnica je grmolika biljka, bobi?astih plodova koji sazrijevaju u ljeto. Bobice su kiselkasto slatke i blago oporog okusa i sadrže kiseline: jabu?nu, limunsku, jantarnu, vitamin C, provitamin A, tanine i bioaktivne tvari (flavonoide) koji su jaki antioksidansi. Borovnice sadrže flavonoid  antocijan koji plodovima daje modru boju. Ovaj antioksidans primjerice sadrži i plod amazonskog drva života poznat kao Asai bobice. Najbolje je borovnicu koristiti svježu i iskoristiti vrijeme kada ona prirodno dozrijeva, no u terapijske svrhekoriste se i sušene bobice, sok te list u obliku ?ajeva, te ekstrakt biljke sa 25% flavonoida.
Biološki aktivne tvari biljke imaju povoljan u?inak na:
1. lošu cirkulaciju (osobito kod proširenih vena, te bolova i žarenja u nogama)
2. ekstrakt borovnice pove?ava elasti?nost i ?vrsto?u kapilara i popravlja mikro cirkulaciju što je važno kod osoba koje imaju dijabetes
3. klini?ka ispitivanja talijanskih znanstvenika potvrdila su povoljan u?inak na poboljšanje vida (bolja prokrvljenost retine), te usporava degenerativne procese na oku kao što je katarakta (siva mrena). Dokazana je njena djelotvornost i kod upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrijela.
4. ekstrakt borovnice pomaže regeneraciju vidnog pigmenta rodopsina, važnog za pomaganje oku da se prilagodi na svjetlost i tamu
5. sušeni list borovnice koristi se u ?ajnim mješavinama za lije?enje povišenog še?era u krvi (hiperglikemije), a djeluje i kao blagi diuretik (poboljšava izlu?ivanje urina).

Kombiniraju?i razli?ito obojeno vo?e i povr?e, unosimo prirodne antioksidante, doprinosimo njihovom sinergijskom u?inku, te znatno doprinosimo o?uvanju zdravlje i ja?amo naš prirodni obrambeni sustav. Iskoristimo ljeto, kada je najbogatiji izbor vo?a i povr?a, jer ?emo ra?unaju?i na kumulativni u?inak prirodnih antioksidanata, bolje pripremiti organizam za jesen i zimu kada je i ina?e više podložan upalama i infekcijama.

dr.med. Sla?ana Divkovi?
ACU MEDIC CENTAR akupunkture i nutricionizma, savjetovalište za pretilost i bolesti metabolizma, vitaminsko-mineralna dijagnostika, metaboli?ki test i dijetoterapija; 
J. Šižgori?a 19, Zagreb, tel.: 01 34 56 974, GSM: 091 580 1677;

 

POVEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.