Naslovnica
28.5.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro
PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Mirela Vidovic   
Petak, 24 VeljaÄŤa 2012 08:04

zitaricePri spomenu pojma žitarice odmah nas asocijacija dovodi do kruha, što nije nimalno ?udno jer put žitarica do kruha je povijesno razdoblje od preko 6 tisu?a godina, od vremena biblijskog zna?enja žitarica i "kruha našeg svagdašnjeg". Koju je travu ?ovjek najprije sijao, nikad ne?emo saznati, ali zasigurno znamo da je tisu?ama godina odabirao zrna i sijao, žeo i vršio. Tako je polako od divlje trave stvorio uzgojene kulture pšenice, zobi, prosa, raži i je?ma koje spadaju u "5 biblijskih žitarica".

 

Kaša od žita bila je glavna hrana ?ovje?anstva, a mijenjala se samo vrsta žitarica od kojeg je bila ra?ena. Koristili su je upravo na na?in kako to i danas ?inimo i preporu?ujemo u svakodnevnoj prehrani. Ljudi su, radi svojih potreba, po?eli raditi  lepinje i poga?e koje su bile prikladnije za nošenje - za lovce, ratnike i putnike. Naime i lepinje i poga?e bile su prakti?ne jer su se mogle dugo ?uvati i jesti s drugim vrstama namirnica.

Povijest govori da je od spomenutih "5 bibilijskih žitarica" najstarije proso, koje se uzgajalo i prije pronalaska pluga. U indiji se proso jelo i prije 3000 godina, nakon ?ega se pojavljuje je?am, a proso postaje "hrana za siromašne". Germani su prednost dali zob, isto kao i Irci, Škoti, Švedi, Danci koji su i dan danas vjerni zobi i raži.

U Europi se u Srednjem vijeku vodio se "rat" izme?u pšenice i raži, ali je prevladala pšenica. Me?utim, Kolumbo je "pomrsio ra?une" i donio kukuruz, kojeg je odmah preuzela Španjolska iako prvotno samo kao "atrakciju". Onda su kukuruz preuzeli Mle?ani i kao dobri trgovci proširili obalama Sredozemlja. Turci su ga prihvatili i on je postao njihova nacionalna hrana, a Portugalci su ga prenijeli ?ak u Kinu u 17. stolje?u. I tako je kukuruz zavladao svijetom kao hrana siromašnih. 
   
 
Žitarice danas

zitaricaJedno od pravila pravilne i zdrave prehrane odnosi se na redovito konzumiranja kruha, tjestenine, riže i drugih žitarica, što su namirnice koje ?ine temelj prehrambene piramide. Njihova konzumacija preporu?uje se na dnevnoj bazi (tj. svaki dan do 3 obroka), a pri njihovom odabiru prednost dajte integralnim žitaricama (i njihovim proizvodima) jer su bogatije vitaminima, mineralnima i dijetnim vlaknima u odnosu na one obra?ene (proizvodi od bijelog brašna).

Za razliku od jednostavnih, složeni ugljikohidrati zahtijevaju dužu probavu, ne uzrokuju naglo pove?anje sadržaja še?era u krvi te stoga smanjuju mogu?nost pove?anja masno?a. Ipak, bolje je odabrati proizvode od integralnog brašna ili s cjelovitim zrnom (je?am, raž, zob, pšenica).

Kao što vam je vjerojatno svima poznato, zrna žitarica bogat su izvor škroba (složenog ugljikohidrata), vitamina B-kompleksa i dijetnih vlakana. Sadrže oko 2-5 % masti i to uglavnom nezasi?enih. Bogate su složenim ugljikohidratima u obliku škroba, a svi se stru?njaci slažu da 55-65% dnevno unesenih kalorija trebaju ?initi ugljikohidrati. Žitarice sadrže i oko 7-12 % proteina; albumina (leukozin), globulina (edestin, avenalin), prolamina (gliadin, avenin, zein) i glutelina (glutenin, secalinin, hordenin).

Nizak glikemijski indeks

zitariceNe zaboravimo da nam cjelovite žitarice duže pružaju osje?aj sitosti te imaju nizak glikemijski indeks zbog ?ega povoljno djeluju na rad guštera?e. Bogate su aminokiselinama koje rastvaraju kolesterol zahvaljuju?i linolinskoj kiselini i lecitinu.
Naime, integralne žitarice sadrže vlakna, vitamine, minerale i još dosta važnih nutrijenata koji se gube rafiniranjem i ostalim postupcima industrijske prerade te vjeruje kako bi za dugoro?no djelovanje i razvijanje zdravog životnog stila proizvode od cjelovitog zrna u prehranu trebalo uvesti rano, najkasnije u mladosti.

 UPPT.hr ( Mirela Vidovi?)

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.