Naslovnica
28.5.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se odrati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medve?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se odrati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medve?ak /Kazalite Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, eli najbolje svom djetetu. Poeljno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti titnja?e u suradnji sa AK "Maksimir"organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublaavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Pukari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilite u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro ?okolada, ljubav i zdravlje
?okolada, ljubav i zdravlje PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Dr Kristina Lon?ari?   
Srijeda, 15 Veljača 2012 09:16

coko?okolada je, bez sumnje, jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu i idealni poklon kada elite razveseliti voljenuosobu. U posljednje vrijeme sve je vie istraivanja o povoljnim u?incima ?okolade na zdravlje, te joj se ?ak daje laskava titula "superhrane". ?okoladi se zbog bogatstva odre?enim tvarima pripisuju povoljni u?inci na kardiovaskularni i iv?ani sustav, a zbog brojnih antioksidansa i na ?itavi organizam. No, da li neto to je toliko dobro za nae nepce, moe biti dobro i za nae zdravlje?

Antioksidativna svojstva

Prije nego detaljnije obrazloimo sve njene super magi?ne mo?i (i prije nego posegnete za ?okoladom), valja naglasiti da su svi ovi u?inci zapravo ovisni o udjelu ploda kakaovca (biljka Theobroma cacao) u ?okoladi, dok ostali zna?ajno zastupljeni sastojci - e?eri i masti imaju izrazito nepoeljne u?inke na zdravlje. Plod kakaovca je jedan od antioksidansima najbogatijih plodova u prirodi. Otprilike dvije ?ajne li?ice neprocesuiranog kakaa ima ja?i antioksidativan kapacitet nego ?etiri alice zelenog ?aja ili jedna alica borovnica. Najzastupljeniji antioksidansi u plodu kakaovca su flavonoidi iz grupe polifenola. Antioksidansi umanjuju tetno djelovanje slobodnih radikala (produkata oksidacije). Slobodni radikali nastaju tijekom metaboli?kih procesa i djelovanjem vanjskih utjecaja na organizam (npr.sun?anje, zra?enje, puenje, lijekovi, stres). Nestabilni su i brzo se spajaju s ostalim molekulama, ?ime ih ote?uju, to je podloga starenja i mnogobrojnih kroni?nih bolesti.

Kardiovaskularni sustav

Osim to zbog antioksidativnih svojstava umanjuje oksidaciju LDL kolesterola, a time stvaranje aterosklerotskih plakova u krvnim ilama, istraivanja su pokazala da konzumiranje ploda kakaovca moe povisiti dobri HDL kolesterol i smanjiti krvni tlak. Istraivanja pokazuju da konzumiranje malih koli?ina tamne ?okolade smanjuje rizik od sr?anog udara te smanjuje smrtnost u osoba koje su preivjele sr?ani udar. Tako?er ima preventivni u?inak na razvoj sr?anog zatajenja.

iv?ani sustav

cokoU?inak ?okolade na iv?ani sustav je veoma blag. Iako ?okolada sadri kofein, koli?ine su premale za zna?ajniji efekt. Neto je bogatija teobrominom, koji ima u?inke sli?ne kofeinu (stimulans, podie budnost i koncentraciju, ubrzava rad srca i suprimira kaalj). Neke ivotinje (konji, psi, ma?ke, glodavci) ne mogu razgraditi teobromin, pa zato za njih ?okolada u ve?im koli?inama moe biti toksi?na jer moeuzrokovati epilepti?ke napade, poreme?aj sr?anog ritma, sr?ani udar i smrt. Konzumiranjem ?okolade u mozgu se otputaju endorfini koji imaju analgetski i oputaju?i u?inak, te pridonose osje?aju sre?e i zadovoljstva. Otputanje serotonina, koji pridonosi boljem raspoloenju i podizanje energije, vjerojatnijeje posljedica unosa ugljikohidrata prilikom konzumiranja ?okolade. ?okoladi se ?esto pripisuju i afrodizija?ka svojstva. To je osobito bilo popularno nakon otkri?a da ?okolada sadri neurotransmiter feniletilamin, koji se proizvodi u mozgu kada smo sretni i/ili zaljubljeni. No, danas se zna da organizam razgradi feniletilamin iz ?okolade prije nego bi uspio sti?i do mozga.

Zdravija tamna ?okolada

Budu?i da se je izvorni okus ploda kakaovca vrlo gorak, u stvaranju ?okolade koju ve?ina ljudi voli (mlije?na ?okolada) dodaju mu se velike koli?ine e?era i masti, pa je konzumiranje neumjerenih koli?ina takve ?okolade iznimno tetno za zdravlje - doprinosi riziku za razvoj karijesa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa. Sa zdravstvenog stajalita, ?okolada ima povoljne u?inke na zdravlje samo ako se konzumira ona to tamnija, s visokim udjelom kakaa (iznad 75%) u malim koli?inama, svega par kockica dnevno.

Wikipedia.org /Webmd.com / Allchocolate.com

Dr. Kristina Lon?ari?, Medikus kreativni laboratorij

CHOCOFEST 2012.

Prvi festival ?okolade odrao se od 10. do 14. velja?e 2012. na Trgu bana Josipa Jela?i?a. Cilj festivala bilo je predstavljanje najboljih doma?ih i svjetskih ?okoladnih brendova, novih trendova u industriji ?okolade, ?okoladnooog artizma i gastronomije. U sklopu festivala odrana su brojna predavanja, nagradne igre i humanitarna akcija kojoj je cilj bilo prikupljanje sredstava za djecu oboljelu od fenilketonurije.

Choco KreativciEkipa Medikus kreativnog laboratorija posjetila je festival, a kao prave fanove ?okolade, u tome nas nisu mogli sprije?ili ni snijeg, ni zima, a ni ogromna guva. Nestrpljivo smo ?ekali pred ulazom dok su do nas dopirali mirisi ?okolade. Uavi unutra do?ekala nas je toplina, ali i guva. Zbunjeno smo se pogledali ne znaju?i otkuda krenuti pa smo obilazak odlu?ili zapo?eti kod Vinceka gdje smo uivali u pogledu na brojne slastice, a tand preko puta nam je nudio idilu u obliku ?okoladne fontane. Ono to nas je najvie oduevilo bile su ?okoladne table oblikovanepoput starih gramofonskih plo?a kao i kebab od tamne i bijele ?okolade.

Sljede?a postaja je bila tand s ?okoladnim likerima gdje odlu?ujemo da je vrijeme za okrjepu. Uz likere dolazi i neizostavna ?okolada koja se na tandovima prodavala po promotivnim cijenama. Smjestili smo se u dio dvorane predvi?en za predavanja i uivali u mirisima i okusima promatraju?i guvu oko nas.

Sloili smo se da je festival pun pogodak kao i vrijeme odravanja koje se poklopilo s Valentinovom i dalo zaljubljenima mjesto gdje se mogu sakriti od zime, a usput uivati u ?okoladi. Jedina zamjerka koju smo pronali ovogodinjem Chocofestu jeste premalen prostor koji je uzrokovao brojne guve i ?ekanja. No, bez obzira na to, sigurni smo da ?emo se sljede?e godine vratiti i ponovno uivati u ?okoladi. (www.zagreb-chocofest.hr)

Nikol Luda / Ana Pastuovi?,Medikus kreativni laboratorij

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.