- Investicijska akademija
- Znakovi nedostatka magnezija
- Predavanje "Doping i antidoping"
- Zašto med kristalizira?
- "Izlij vodu da komarci ne bodu"
- Predavanje "Zdravstvene blagodati tjelovježbe"
- Svjetski dan sigurnosti hrane
- Predavanje "Celijakija-obiteljska priča"- 22.05.
- Genetska analiza Alzheimerove bolesti
- Kraj epidemije COVID-19
- U Sloveniji ponovo coronaviroza
- EARTH DAY 2023.
- Predavanje "Post-COVID epidemija"
- Psihološki aspekti post-COVID sindroma
- Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.
- Predavanje "Plućna embolija"
- Previsoka očekivanja od djeteta
- Nuspojave COVID-19 cjepiva
- Corona viroza - kućna ljekarna
- Cijepljenje protiv COVID-19
- Cjepivo za coronu
- Covid 19 - pandemija
- Sezona alergija
- "Igrajmo za Palčiće"
- Corona Info kutak
- Predavanje "Utjecaj predananalitičkih faktora na krvnu sliku"
- Predavanje "Kutak za pacijente"
- Cijepljenje protiv gripe
- Svjetski dan oživljavanja
- "Dan bijelog štapa"
- Predavanje "Autizam-intervencijski pristupi"
- Centar za debljinu
- Epidemija ospica
- Znakofest 2019.
- ZeGeVege festival 2019
- Otkriće EKG-a
- Peludna sezona
- Mišja groznica
- Radionica "Pčelinji propolis-prirodni antibiotik"
- Ljetno računanje vremena
- "Bicikliraj za epilepsiju"
- Dan narcisa 2019.
- Festival svjetla Zagreb 20.-24.3.
- "Petak za budućnost"
- Predavanje "Proizvodi pčela u snaženju organizma"
- E-tečajevi
- Predavanje "Hemofilija"
- Peludna analiza
- Vrhunac epidemije gripe
- Test za tumor
- Muškarci.hr donirali "Movember"
- AIDS Info šator
- "Konferencija o zdravlju mladih"
- Predavanje "Dijabetes-nove metode liječenja"
- Ulje kanabisa ublažava Crohnovu bolest
- "Movember" - mjesec muškaraca
- Oprezno s antibioticima
- Cjepivo protiv gripe 2018.
- Srčane bolesti-ubojica br.1.
- Najezda "smrdljivih martina"
- Test na drogu-otiskom prsta
- Rano otkrivanje raka dojke
- Predavanje "Novosti u terapiji suhog oka"
- Predavanje "Antibakterijsko i antiseptično djelovanje propolisa"
- Akcija "Suhi siječanj"
- ZeGeVege Festival 2018.
- Zaštita od ljetnih vrućina
- ZnakoFest 2018. - smotra znakovnog jezika
- Svjetski dan oboljelih od vitiliga
- Eko akcija rapskih učenika
- Predavanje "Refleksoterapija"
- VegeFest Varaždin 2018.
- Radna akcija "Prihvat životinja"
- Apiterapijska radionica "Pčelinjak za svakoga"
- Predavanje "Demencija-rani znakovi"
- Festival jednakih mogućnosti 2018.
- Znanstveni piknik 2018.
- Festival znanosti 2018.
- "Menopauza-simptomi i ublažavanje"
- Prva zagrebačka vatrogaskinja
- Akcija "Jaglac za dijabetičare"
- Dan žena
- Predavanje "Krvne grupe i principi prehrane"
- "Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje"
- Svjetski dan AIDS-a 2017.
- Predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi"
- Pčelari s invaliditetom priznati u Sloveniji
- Akcija "I ja hoću igru"
- Zege Vege Festival 2017.
- "Tumori - rana dijagnostika" predavanje
- Euromelanoma day 2017.
- "Alkoholizam-bolest pojedinca, obitelji i zajednice"
- Predavanje "Terapija psorijaze u 2017.g."
- "Propolis kao funkcionalna hrana"
- Festival znanosti 2017.
- Predavanje "Krvne grupe, genotipovi i prehrana"
- Dan planeta Zemlje 2017.
- "Izazovi komunikacijske pristupačnosti kod pacijenata s gluhosljepoćom"
- Predavanje "Što je rak dojke?"
- Predavanje "Williamsove vježbe u prevenciji lumbalnog bolnog sindroma"
- "Kretanje mojim kvartom"
- Akcija "Čajanka različitih čarapica"
- Pink Day 2017.
- Dan ružičastih majica
- Sekcija pčelara u invalidskim kolicima
- Predavanje "Primjena indijske konoplje/kanabisa u medicini"
- Ozana Štrikeraj "Crvenkapa"
- Noć muzeja 2017.
- Virus ptičje gripe u Zagrebu
- Predavanje "Transplantacija gledana očima pacijenta"
- Predavanje "Knjiga Znanja"
- Blagdan sv. Nikole
- Izložba slika Ranka Ćuće
- "Ozanin Božić"
- Predavanje "Metoda inkluzivne (api)terapije u poboljšanju kvalitete života"
- "Neka odrastanje bude dječja igra"
- "Podška u nastavi gluhoslijepim učenicima"
- In memoriam Toše
- Predavanje "Pristup pacijentima pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om"
- Tjedan ADHD 2016.
- Pokretom i pjesmom protiv Parkinsona
- Predavanje "Bezglutenska prehrana"
- Predavanje "Kronične nesanice i navikavanje na lijekove"
- Predavanje "Akutni bronhitis u djece i terapija antibioticima"
- "Neka odrastanje bude dječja igra"
- "Zajedno" - inovativna izložba
- ZeGe VeGe Festival 2016.
- "Zmajevo gnijezdo" prvi hrvatski kazališni klaster
- "Djeluj sada"-besplatni pregledi madeža
- 13. Smotra polaznika Tečaja Hrvatskog znakovnog jezika
- Predavanje "Korektivne vježbe za skoliozu kralježnice"
- Kreativa Fest 2016.
- Alergijski semafor
- Obojimo osmijeh djeteta u bolnici
- Sat za Zemlju 2016.
- Predavanje "Morfološke promjene kralježnica uslijed sjedilačkog načina života"
- Virusi gripe 2016.
- Predavanje "Alzheimerova bolest"
- Medikus magazin 12/15
- Zagrli za rijetke bolesti
- Grafički urednik časopisa
- Predavanje "Živjeti s epilepsijom"
- Predstava "Bijeli klaun"
- Predavanje Limfedem-simptomi i liječenje
- Kreativa Fest 2017
- Predavanje, Paratiroidne zlijezde i metabolizam kalcija,
- Predavanje "Paratiroidne žlijezde i metabolizam kalcija"
- Medikus magazin 07/08-2015
- Medjunarodni dan zaštite životinja 2015.
- Svjetski dan srca 2015.
- Savjetovalište za dojenje
- Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze
- Predavanje "Primjena kliničke hipnoterapije u odvikavanja od pušenja"
- Medikus magazin 05/2015
- Javno predstavljanje "Vodiča za mlade"
- Akcija udruge gluhoslijepih osoba "Budi JA"
- KreativaFest 2015.
- Predavanje "Osteoporoza-prehrambene preporuke"
- ZeGeVege Fest 2015.
- Tjedan Helen Keller 2015.
- Projekt "Djeluj sada"
- 12. Smotra polaznika Tečaja Hrvatskog znakovnog jezika
- Medikus magazin 04/13.
- Zaštitite se od melanoma
- Prevencija kod alergija
- Program Udruge UPPT "10 dana do zdravlja na Sljemenu"
- Svjetski dan svjesnosti o autizmu
- "Znakovi psihičkih poremećaja u radovima likovne umjetnosti"
- Priprema, pozor... kazalište
- Predavanje "Metabolički sindrom-procjena rizika"
- Tečaj nepušenja "Reci NE cigareti"
- Mutacija virusa gripe H3N2
- Poslijeblagdanska ravnoteza organizma
- "Muškarac bez brkova"
- Svjetski dan dijabetesa 2014.
- Predavanje "Urični artritis (giht)"
- Što je ebola?
- KreativaFest 2014.
- ZeGeVege Fest 2014.
- Tjedan Helen Keller 2014.
- Škola nepušenja
- Projekt "Djeluj sada"
- Epidemija mišje groznice
- Dan preventive 2014.
- Dan planeta Zemlje 2014.
- Šampionka zdravlja 2013.
- Svjetski dan Parkinsonove bolesti 2014.
- "Svi na zeleno"-akcija čišćenja Sljemena
- "Principi detoksikacije organizma"
- Svjetski dan zdravlja 2014
- Šampion zdravlja 2013.
- Sat Zemlje 2014.
- Nagrada "Grigor Vitez" 2013.
- Predavanje " Parkinsonova bolest"
- Dan narcisa 2014.
- Tjedan borbe protiv neplodnosti
- Svjetski dan bez mesa 2014.
- Projekt „Logopedska podrška Grada Zagreba"
- Projekcija filma "Otvoreni dijalog"
- "Svakog tjedna pas jedan"
- Tjedan mozga 2014.
- Medikus magazin 02/2014
- Predavanje "Zvukoterapija"
- Psihoterapija u liječenju poremećaja hranjenja
- Predavanje "Urinarne upale"
- Novi test za otkrivanje depresije
- Nacionalni dan epilepsije 2014.
- Svjetski dan bolesnika 2014.
- Tribina "Rod, spol i seksualnost"
- Medikus.hr magazin 01./2014.
- Debljina u djetinjstvu
- Noć muzeja 2014.
- Predavanje "Urinarne infekcije"
- Predavanje "Zdravlje prostate"
- Koncert "Želim život"
- Izložba "Mi nismo nevidljivi"
- Tečaj "Farmakogenomika i farmakovigilancija"
- Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 2013.
- KreativaFest 2013.
- Predavanje "Moždani udar"
- Počelo cijepljenje protiv gripe
- Svjetski dan dijabetesa 2013.
- Humanitarna aukcija ilustracija Saveza DND
- Ciklus tribina Direktno
- Konferencija "Zašto zatvaramo vrata budućnosti"
- Predavanje "Hipertireoza stitnjace"
- Predavanje "Bubrežni kamenci"
- ZeGeVeGe festival 2013.
- Medikus.hr magazin 04/2013
- Uspješna komunikacija s djecom
- Predavanje "Žučni kamenci-nastanak i liječenje"
- Svjetski dan astme
- Dan melanoma 2013.
- Bic&Pas i put oko svijeta
- Rock For Ritz
- Alergije dišnih puteva-predavanje
- Šampionka zdravlja 2012
- Koncert za život 2013.
- Konferencija za medije
- Tjedan mozga 2013.
- Kreativci na ChocoFestu
- Šetnja sa Zagorkom
- Konferencija o ambliopiji u djece
- Pink day
- Proljetna detoksikacija-predavanje
- Valentinovo
- Trijezni tramvaj 2013.
- Kreativci u Noći muzeja 2013.
- 40 godina Zilika
- "Voli i budi zdrav"-Dan borbe protiv AIDSa
- Udruga Dijete-radost roditelja
- KreativaFest 2012.
- Svjetski dan šećerne bolesti
- Svjetski dan moždanog udara
- "Zrno zdravlja" - radionica kuhanja
- Tribina o palijativnoj skrbi
- Predavanje "Manična depresija"
- Cijepljenjem protiv HPV
- ZeGe Vege festival 2012.
- Kreativni laboratorij 2011/2012
- Dan prava osoba s duševnim smetnjama
- Hrvatski dani zdravlja srca
- Postani "bivši" pušač!
- Tjedan svjesnosti o celijakiji
- Simpozij o iznenadnoj srčanoj smrti
- Žganjci bez granica
- Festival jednakih mogućnosti 2012.
- Dan muzeja 2012
- Dan borbe protiv homofobije
- Savjetovalište "Telefončić"
- Savjetovalište Luka Ritz - Tribina Direktno
- "Magija debljanja" - predavanje Udruge UPPT
- Dani dječjih vrtića
- Nagrada Luka Ritz
- Dan melanoma
- Medikus magazin 03/2012
- Javni poziv za Šampiona zdravlja
- Svjetski dan zdravlja 2012
- Autizam govori srcem-predugo čekamo
- Zamračimo Zemlju 2012.
- Medikus.hr magazin 02/2012
- Dan bez mesa 2012.
- Laboratorij slave 2012.
- Predstavljanje knjige "Djeca medija"
- Tjedan mozga 2012.
- Stigla je gripa
- Dani otvorenih vrata Medicinskog fakulteta
- Okrugli stol Udruge UPPT
- Dan bez dima 2012.
- Volonterski oskar 2011.
- Tribina o epilepsiji
- Okrugli stol "Kvalitetna komunikacija u zdravstvu"
- Medikus.hr magazin 12/2011
- Škola zdravlja
- Noć muzeja 2012.
- Zimski kamp za mlade osobe s dijabetesom iz Hrvatske i Italije
- Časopis "Ulične svjetiljke"
- Kreativci "lutaju" Laubom
- Medikus.hr magazin 10/11
- Tribina o alkoholizmu mladih
- Put znanja - edukativna računalna igra
- Čari zime u DND kuhinji
- Radionica Forum Teatra
- Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 2011.
- Koncert "Želim život" 2011.
- Memorijalni stan Bele i Miroslava Krleže
- Dan borbe protiv nasilja nad ženama
- Turnir "Čovječe, ne ljuti se!"
- Nagrada Grigor Vitez 2011.
- Pomak sjeverozapad-projekt Udruge Pragma
- Svjetski dan dijabetesa
- Tribina "Prevencija i liječenje šećerne bolesti"
- ZIMS 2011
- Predstavljanje zdravstvenih programa stranaka
- Cjepivo protiv gripe
- Prestani pušiti i pobijedi!
- Na Zemlji živi 7 milijardi stanovnika
- Dan darivatelja krvi
- Medikus.hr magazin 09/11
- Tribina "Telomere-možemo li produljiti život?"
- ZeGeVege festival 2011.
- Predavanje "Depresije i duhovnost"
- Dan bez automobila
- Tjedan ADHD 2011.
- Tjedan mobilnosti 2011.
- Medikus.hr magazin 07-08/11
- Svjetski dan hepatitisa
- Medikus.hr-magazin 05-06/11
- Doktor za mede
- Tko se boji vode još?
- Slavimo ženstvenost!
- Jarunska spasilačka služba
- "Škola za sve"
- Tribina "Trešnjevka:Kvart,grad,medij"
- Radionica Put sklada
- Medikus.hr magazin 04/11
- Tjedan mladih EUrope
- SFeraKon 2011.
- Tribina Stop Jo-Jo
- Majčin dan 2011.
- Medikus.hr magazin 03/11
- 1. svibanj na Zrinjevcu
- Dan planeta Zemlja 2011.
- Dječji dom Laduč
- Festival znanosti 2011.
- Autizam govori, čujete li?
- "Pravilna prehrana"-tribina
- Šampion zdravlja
- Ugasimo svjetlo!
- Noć biologije 2011.
- Medikus.hr magazin 02/2011
- 10. Tjedan mozga
- "Povijest začina"
- Koncert za život
- Hrvatski dan nepušenja
- Svijet ezoterije
- EU povelja o zdravstvenoj jednakosti
- Festival alternative
- Besplatna sterilizacija
- Medikus.hr magazin 01/2011
- Trijezni tramvaj
- "Zdrav život s epilepsijom"
- "Prehrana u dječjim vrtićima"
- Slatko Valentinovo uz miris dunja
- Radio emisija Platforma
- Dani orhideja za "djecu leptire"
- 38. ZILIK
- Dan mimoza 2011.
- Noć muzeja 2011.
- 10. rođendan Wikipedije
- Medikus.hr-mjesečnik 12/2010
- Navike promijeni-zdravlje pokreni
- Medikus.hr anketa
- Noć pod zvijezdama
- Cjepivo protiv gripe
- Koncert "Želim život"
- Art radionica
- Radionica "Projektno planiranje"
- Međunarodni dan volontera
- "I ti si mogao biti jedan od nas"
- Dan ustanove URIHO
- Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
- Ako ima nekog iznad nas
- Medikus.hr-mjesečnik 11/2010
- Ana Rukavina: Živi u našim srcima
- Dan borbe protiv nasilja nad ženama
- Brzi vodič kroz prava pacijenata
- "Zagrebački objed"
- Milenijski zagrljaj
- Okrugli stol Udruge UPPT
- Izbor tajnice 2010.
- Dan tolerancije
- Svjetski dan KOPB
- 20. rođendan WWW
- Seminar "Mediji u zajednici"
- Radionice E-misije
- Dan šećerne bolesti 2010.
- Subotnje popodne uz đumbirove obloge
- Radionica "Vođenje i upravljanje udrugama"
- Tjedan Sveučilišta 2010.
- Koncert "Niste sami"
- Znakovni jezik beba
- Tirkizno za osobe koje mucaju
- Svjetski dan jabuka 2010.
- Sajam stipendija 2010.
- Dan kravate 2010.
- Radionica "Građanski video aktivizam"
- Savjetovalište "Luka Ritz"
- Dani meda u Zagrebu
- Bučijada u Ivanić-Gradu
- Dan darivanja organa 2010.
- Radionica "Vizualna kultura i identitet"
- Škola softballa za djecu
- Medikus.hr-mjesečnik 10/2010
- Radionice Centra mladih Ribnjak
- Svjetski dan srca
- Zagrebačka žbica
- Dan inteligencije 2010.
- Tjedan obilježavanja ADHD
- Tjedan borbe protiv tuberkuloze
- Europski dan darivanja organa
- ZeGeVege festival
- Dan prve pomoći
- Odlazak "gurua" prehrane
- Dan nestalih osoba
- Europska noć šišmiša
- Sezona ambrozije
- Svjetski kongres medicine i prava
- Preporuke Gradskog ureda za zdravstvo
- Dan biciklista
- prijatelji
- Anan do Tai chi
- Solarna Yoga
- Sve za nju
- Park in Zagreb
- Zeleni pikinik
- Zagreb bez ambrozije
- "Krpice sa zeljem"
- Zeleni ponedjeljak
- Svjetski dan nepušenja
- Akcija Djeluj sada
- Skupština zdravlja
- Kućni DNA test
- Kako djeca uče biti odgovorna?
- Postavljanje granica i/ili kažnjavanje
- Medicina i tehnika
- Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković
- "Zbogom ljutnji zauvijek"
- "Scintigrafija srca"
- Europski dan pretilosti
- Mrak Korak
- Tko je to u ogledalu?
- Festival znanosti 2010.
- Dan planeta Zemlje 2010.
- Dani kreativnosti 2010.
- Dan mogućnosti 2010.
- Civitas Elan-Okrugli stol
- Volonterstvo u zajednici
- Tribina "Sretna škola"
- Izložba Bodies
- Potpuna zabrana pušenja
- Svjetski dan zdravlja
- Zagreb-solarni pleksus Europe
- Šampion zdravlja
- Uskrs pred vratima
- Sat Zemlje
- Dan narcisa 2010.
- Dan Ljubičastog
- Dan borbe protiv tuberkuloze
- Laboratorij slave
- Svjetski dan bez mesa
- Tjedan mozga
- Samoozljeđivanje u adolescenciji
- Okrugli stol-Debljina
- Noć biologije
- Zagreb ženama
- Mediji u zajednici-seminar
- Čuvajmo svoj glas
- Dan nepušenja
- Bezglutenska dijeta-predavanje
- Dan rijetkih bolesti
- Mediji u zajednici-tribina
- Dan socijalne pravde
- Dan nepušenja
- Djeca krijesnice
- Dan bolesnika
- Po zdravlje na internet
- Dijagnosticiranje celijakije-predavanje
- Krvni test za schizofreniu
- Dan mimoza 2010.
- Prezentacija Socijalne slike Zagreba
- Dani orhideja za "djecu leptire"
- Koncert "Možeš sve"
- Veseli Djed Božičnjaci
- Mladoliki žive duže
- Dani meda u Zagrebu
- Dan ljudskih prava
- Ciklus Bicikl u Zagrebu
- Međuljudski odnosi-predavanje
- Dan volontera
- Bonton prema invalidima
- Voljom protiv dijabetesa
- Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
- Dan osoba s invaliditetom
- Mladi i ovisnost
- Hrvatski Ironman-predavanje
- Otvorenje Kuće života Zagreb
- Simpozij "Starenje i kako ga odgoditi"
- Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 2009.
- Tribina Zajedno protiv raka
- Svjetski dan djeteta
- Tribina o pravima pacijenata
- Dan svjesnosti o antibioticima
- Liječnici bez granica
- Dan tolerancije
- 130 godina PB Vrapče
- Tribina u tramvaju
- Svjetski dan KOPB
- Priopćenje Stožera za zdravstvo
- Dan šećerne bolesti 2009.
- Volonterski susreti
- Hrvatski dan ljekarni
- Svjetski dan osteoporoze
- Svjetski dan jabuka
- Eko Etno Hrvatska
- Svjetski dan hrane
- Uporaba lijekova i suplemenata
- Jesenja ruža za jesen života
- Bundek: Tjedan mobilnosti
- Zubić Vila
- UPPT-Dan otvorenih vrata
- ZeGeVege Festival 2009.
- Čišćenje ambrozije
- Projekt Kill-o-gram
- Iz drugog kuta
- Pilula rajčice
- Rođendan pizze
- Tjedan leukemije
- Vaš planet vas treba
- Tjedan udruga
- Dani Rudolfa Steinera
- Doniranje organa-život na dar
- Park-in-Zagreb
- Kretanjem do zdravlja
- 101 razlog za pregled
- Medicina i tehnika 2009.
- Savez DND: Konferencija
- Doniranje organa-životni hat trick
- Domijada u Kutini
- Mali dar za veliki osmijeh
- DND:Za osmijeh djeteta
- Dan planeta Zemlje
- Festival zdravlja 09.
- Festival znanosti
- 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa
- Svjetski dan zdravlja
- Tjedan homeopatije
- Dan autizma
- Sat mraka za Zemlju
- UPPT: travanj
- Sajam zdrave hrane
- Transurfing-promocija
- Tjedan mozga
- Dan bubrega
- Dan žena
- UPPT: ožujak
- Zdravstvena radionica
- Ugasi loš program
- Tjedan psihologije
- Dan epilepsije
- Bolnica za Medvjediće
- Zajedno protiv raka
- Predavanje: Poremećaj prehrane
- UPPT: predavanje
- "Sve što mogu" akcija
- UPPT: prosinac
- Životinje nisu artikli
- Sabor zabranio pušenje
- Otkriven "eliksir života"?
- Inteligentna pilula
- Dan prevencije zlostavljanja djece
- Solidarnost na djelu 2008.
- Dan šećerne bolesti 2008.
- Luka Ritz - koncert
- UPPT: vježbanje
- Rodine radionice za trudnice
- Predavanje o dijabetesu
- Rođendan invitro bebe
- Dan svjesnosti o mucanju
- Dan kravate
- Nagrada dr. Goranu Šimiću
- Prekrižimo rak maternice i dojke
- Zabranjeno pušenje na javnim mjestima
- Dan bijelog štapa
- Dan mentalnog zdravlja
- Smotra dječjeg stvaralaštva DND
- Konferencija zdravih gradova
- Mjesec borbe protiv raka dojke
- Dječji tjedan
- Dan vegetarijanstva
- ZegeVege Festival 2008.
Uloga hrane u očuvanju zdravlja |
Gastro |
Autor Slađana Divković |
Petak, 27 Siječanj 2012 08:46 |
Tradicionalna kineska medicina (TKM) temelji se na načelima kineske filozofije prema kojoj je sve energija (nebo, zemlja, čovjek, duh). Ta iskonska energija pojavljuje se u obliku kozmičke energije i vitalne energije. Čovjek je prema TKM-u materija i energija. On je ujedno i dio kozmosa (univerzuma) i sve sile koje su potrebne za održavanje makrokozmosa (svemira) potrebne su i za održavanje mikrokozmosa (čovjeka).
Priroda zimi Zima je godišnje doba koje je najviše Yin. Zimi su temperature najniže, sve je usporeno, skriveno iza snježnog pokrivača. Sva snaga prirode povlači se u zemlju (korijenje drveća, lukovice). Neke biljke i životinje prolaze kroz fazu mirovanja (hibernacije). Zimi smo više u zatvorenim, često pregrijanim i i suhim prostorijama, manje se krećemo. Dominira usporenost i tromost. Zimi nedostaje topline i svjetla. Neki su ljudi lošije raspoloženi, što može graničiti s blažim depresijama. Stoga u medicini postoji termin "zimska depresija" ili "sezonska depresija". Zimi je ujedno organizam izložen većim metaboličkim naporima jer se jedan dio energije troši za zagrijavanje organizma. Moramo se prilagoditi i naglim promjenama temperature kao što je izlazak iz tople prostorije na hladni vanjski zrak. Osobito je zimi osjetljiva sluznica dišnih puteva, primjerice nosa čiji je zadatak i filtriranje i zagrijavanje udahnutog zraka, ali problema može biti i s cirkulacijom, koštanozglobnim sustavom te urinarnim traktom. Potrebno je prilagoditi se promijenjenim uvjetima klime i okoliša, ali ne samo toplom odjećom i obućom nego i odgovarajućom prehranom. Živjeti u skladu s prirodom i samim sobom i u skladu s vremenom koje prolazi jedno je od važnih polazišta tradicionalne kineske medicine. Hrana kao lijek Prema tradicionalnoj kineskoj medicini u očuvanju zdravlja i poboljšanju zdravstvenog stanja bitan udio ima prehrana. Pravilna prehrana optimalno utječe na krug "hrana-metabolizam-energija". Stara kineska poslovica kaže da tri desetine liječi medicina, a sedam desetina liječi pravilna prehrana. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, slijedimo li ciklične promjene u prirodi i živimo li u skladu s prirodom i kao dio nje, trebamo poštovati i načelo prehrane u skladu s godišnjim dobima. Pritom hranu treba birati individualno prema zdravstvenom stanju pacijenta. Energija iz hrane je dio vitalne energije koja zajedno s energijom oksidacije može jednim dijelom utjecati na imunitet. Pravilna probava i apsorpcija važna je metoda očuvanja zdravlja i služi kao prevencija od bolesti. Neredovita prehrana, drastične dijete i navika uzimanja samo jedne vrste hrane štetno je i rezultira bolešću. Kad god je to moguće, obroke treba pripremati svježe i izbjegavati višestruko podgrijavanje hrane. Pet primarnih okusa U TKM-u namirnice se razlikuju po okusu na temelju pet primarnih okusa: slatko, kiselo, ljuto, gorko i slano i po prirodi. Okus slatkog tonizira, energizira, popravlja raspoloženje jer neke tvari slatkog okusa potiču izlučivanje serotonina koji stvara osjećaj ugode i zadovoljstva. Okus slatkog daje više vrsta spojeva (šećeri, alkoholi, alde hidi), a glukoza je osnovni energetski izvor za naše stanice i naše je "pogonsko gorivo". Alkohol se metabolički ponaša slično kao šećer, pa je stoga razumljivo zašto se neki ljudi zimi "griju" alkoholom (kuhanim vinom). Ljuto je okus koji dispergira, olakšava cirkulaciju i grije. Ljuto i peckavo popravlja prokrvljenost, ubrzava metabolizam, povećava izlučivanje enzima probave, ima blagi baktericidni učinak (češnjak, crveni luk, čili paprika, papar, đumbir, cimet, klinčić). Zimi se stoga biraju namirnice koje su po prirodi tople i imaju učinak zagrijavanja organizma i ubrzavanja metabolizma. Zato se u hladnije dane jede više kuhano (topla jela), a manje sirovo, suho i hladno. Temelji prehrane Općenito, prehrana se temelji na žitaricama, mahunarkama, povrću i nešto mesa, nešto fermentiranih mliječnih proizvoda i nešto voća. Žitarice se nazivaju temeljnom hranom, važno je i uzimati što više hrane u prirodnom obliku, a što manje prerađene hrane. Temelj prehrane čine 5 cerealija (žitarica): riža, proso, pšenica, kukuruz i soja, koja iako iz porodice mahunarki po važnosti i učestalosti u prehrani stoji uz bok temeljnim žitaricama. Žitaricama unosimo "svjetlost" jer su one tijekom rasta i sazrijevanja asimilirale sunčevu bioenergiju (sav bioelektrični potencijal biljke sačuvan je u zrnu). Pored toga, bogate su vitaminima, mineralima i mikroelementima. U prehrani se preferira žitna kaša i žitarice kuhane na pari. Kašasta hrana pomaže, olakšava i potiče proizvodnju probavnih sokova. Lako je probavljiva i ima povoljan učinak na sluznicu probavnih organa pa se posebno savjetuje osobama starije životne dobi. Povrće je podjednako važno i Kinezi (premda su u prosjeku niži i lakši od Hrvata) tijekom dana pojedu pola kilograma povrća. Povrće bi trebalo konzumirati što češće, gotovo uza svaki obrok. Prilikom kuhanja savjetuje se kratka termička obrada povrća koje tijekom pripreme treba zadržati svoj oblik, boju, aromu i ostati "hruskavo". Povrće je inače bogato mineralima, vitaminima i anorganskim solima i vlaknima. S druge strane, njegovim dugotrajnim kuhanjem ili duljim namakanjem više se gubi hranjivih tvari, što se poglavito odnosi na neke vitamine, enzime i mineralne soli. Mahunarke (leguminoze) također su poželjne u zimskoj prehrani: soja, različite vrste graha, graška i mahuna. Pored bogatstva proteina, obiluju vitaminima, mineralima i mikroelementima, kao što su željezo, cink, bakar te mangan, koji je važan za metabolizam masti i mikrocirkulaciju, pomaže u održavanju kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva, pomaže stvaranju energije iz hrane. Nalazimo ga i u narančama, riži, orasima, pšeničnim klicama, listu peršina i celera. Meso, riba i mlijeko Meso je u prehrani zastupljeno, ali uglavnom njegove manje količine koje se kombiniraju s raznolikim i različito pripremljenim povrćem te umacima. Meso peradi (plovke): piletina, puretina, patke poželjne su u prehrani tijekom zime. Primjerice pileća juha ima zagrijavajući učinak, isto tako janjetina te ovčetina i govedina. Meso je najbolje pripremati svježe i servirati neposredno nakon pripreme da ostane sočno i mekano, bogato svim svojim okusima i mirisima. Riba je također poželjan izvor proteina. U kombinaciji s biljnim uljima i kuhanim povrćem, savjetuje se i tijekom zime. Mliječni proizvodi uglavnom fermentirani kao što su: mladi sir, kiselo mlijeko i jogurt po prirodi su hladne namirnice i preferiraju se više ljeti te umjereno tijekom zime. Zimi se savjetuje voće isključivo konzumirano na sobnoj temperaturi te kuhano (kao kompoti), pirjano ili kuhano na pari. Sve vrste luka: češnjak, crveni luk, mladi luk, vlasac, poriluk po prirodi su tople namirnice i savjetuju se u zimskoj prehrani, kao i začini poput cimeta, đumbira, papra, čilija, koji isto tako imaju zagrijavajući učinak i stimuliraju probavu. Vrijeme za obroke Kinezi uzimaju obroke u jednakim vremenskim razmacima i u određeno vrijeme. Primjerice: •doručak između 7 i 9 sati Taj model odgovara potrebama fiziološke higijene budući da se miješana hrana zadržava u želucu prosječno od 4 do 5 sati, a hrana neko vrijeme ostaje i u crijevima. Zbog toga bi se tri obroka trebala uzimati u intervalima kako bi se osigurala optimalna apsorpcija hranjivih tvari, a fiziološka funkcija probavnih organa ostala očuvana. Osim toga red i sklad u uzimanju obroka slijedi načelo prema kojemu se probavni organi u ovako raspoređenom vremenu uzimanja obroka nalaze u energetskom maksimumu, što svakako pridonosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari, a to je i cilj probave. Nažalost, većina je ljudi zbog suvremenog načina života i radnog vremena prisiljena jesti u različito doba dana; često ruča u kasnim popodnevnim satima ili kad stigne. Nakon obroka savjetuje se prošetati. Kineska uzrečica kaže da sto koraka nakon svakog obroka produljuje život na devedeset devet godina. Kuhar ili kuharica koji jelo pripremaju s ljubavlju također su važan dio pozitivnog djelovanja hrane. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini više hrane treba uzeti za doručak i ručak. To je zbog toga jer danju radimo, što zahtijeva više energije i metabolizam je jači, dok za večeru treba uzeti znatno manje hrane jer tijekom noći, dok spavamo i mirujemo, intenzitet aktivnosti je sveden na minimum, a metabolizam je usporen. S druge strane energija probave (Yang Qi) narasta u podne (probavna vatra želuca), a pada u zalazak sunca, pa obilnije treba jesti ujutro, a najmanje uvečer i tijekom noći kada želudac treba ostati gotovo prazan, odnosno za večeru treba uzeti oko 18 posto ukupnoga dnevnog kalorijskog unosa. Kasne obilne večere, a s druge strane preskakanje doručka, negativno utječu na probavu, usporavaju metabolizam, omogućuju lakše taloženje masnog tkiva, što povećava tjelesnu težinu. Unos tekućine tijekom cijelog dana je prijeko potreban, a Kinezi uživaju u raznolikosti i aromama čajeva (kineski zeleni i crni čaj). I na kraju, ne manje važno, potrebno je uskladiti uzimanje hrane s našim emocijama, što se u tradicionalnoj kineskoj medicini naziva "kultiviranje uma". Negativne emocionalne reakcije mijenjaju probavu i apsorpciju hrane pa treba izbjegavati jesti primjerice kad smo ljuti ili u društvu nepoželjne osobe te odvojiti dovoljno vremena za obrok i konzumirati ga u mirnom i harmoničnom okruženju. Svaki obrok trebao bi izgledati poput malog rituala, pripremljen i serviran tako da sva osjetila uživaju, a trebamo mu pristupati s osjećajem ugode i zahvalnosti. ACU MEDIC CENTAR akupunkture i nutricionizma, savjetovalište za pretilost i bolesti metabolizma, vitaminsko-mineralna dijagnostika, metabolički test i dijetoterapija; Slađana Divković, dr. med., |