Naslovnica
29.3.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Gastro Božić
Gastro Božić PDF Ispis E-mail
Gastro
Četvrtak, 13 Siječanj 2011 14:48

puricaU raznim krajevima naše domovine Božić se svetkuje uz različite gastro specijalitete. Tako se u Zagorju blaguje purica z mlinci, u Dalmaciji pašticada, a u Slavoniji vole sarmu. Svaki kraj lijepe naše poznat je po nekoj gastronomskoj deliciji povodom proslave Isusovog rođenja. Upoznajmo barem neke. 

 

Adventski post

Počev od sv. Katarine Božiću predhodi period Adventskog posta u trajanju od 4 tjedna koji simboliziraju 4 tisućljeća, koliko je po Bibliji prošlo od stvaranja svijeta do rođenja Isusa Krista. Na dan Svete Lucije sije se pšenica, pretkršćanski simbol života, kao blagoslov ljetine. Ovog običaja nema na zapadu Europe, već samo na Mediteranu, međutim iz protestanskih zemalja preuzet je običaj ukrašavanja božićnog drveta koji se udomaćio u Njemačkoj u 16.st.

Bakalar na Badnjak

bakalarNaziv Badnjak dolazi od riječi bdijeti  budući se na Badnju noć bdije u očekivanju Kristovog rođenja. Badnjak je i naziv panja koji se zapaljen unosio u kuću kako bi se ukućani ugrijali. Na Badnjak se od jutra do večere posti, a za večeru se obično poslužuje riba, najčešće bijela (bakalar). Bakalar je vrlo kvalitetna riba sjevernih mora koja su lovili još Vikinzi u predkršćansko doba. Najveća joj je prednost što osušena dugo traje i lako se transportira, no ponekad se zbog cijene zamijeni jadranskim oslićem. Tradicionalni način pripreme je bakalar s krumpirom, odn. bakalar bianco u kojem se bakalar uz dodatak djevičanskog maslinovog ulja usitni u smjesu za mazanje na toast.

Božićna purica

Božić (mali bog) je blagdan mira koji se slavi u krugu obitelji čestitajući rođacima i susjedima uz pjevanje pjesama od kuće do kuće tzv. koledanje još uvijek prisutno u našim ruralnim krajevima. Čestitare zvane pastirima  bi se darivalo i častilo božićnim pecivima, od kojih je osobito poznat kuglof. Na Božićnom ručku okupi se cijela obitelj uz posebno ukrašen stol sa upaljene sve 4 božićne svijeće. U sjevernim krajevima blaguje se purica s mlincima, čuveni zagorski specijalitet.

patkaPurica je stigla u naše krajeve iz latinske Amerike gdje su je uzgajale Maye, a u SAD-e se služi na Dan zahvalnosti, nacionalni praznik koji se slavi posljednjeg četvrtka u studenom mjesecu. Purica se redovito poslužuje uz mlince, karakteristične upravo u Zagorju. Poneka baka još uvijek peče prave domaće mlince od brašna i jaja, koji se za božićni ručak pofure, te zapeku u masnoći. Malo sjevernije, Međimurcima milija je pak patka koja se priprema na poseban način, punjena heljdinom kašom, te služi s krumpirom i zelje salatom.

Dalmatinska pašticada

pasticadaU Dalmaciji se udomaćilo na Božić servirati pašticadu s njokima, ukusno jelo zahtjevne pripreme. Špikovani juneći but se marinira preko noći u mješavini vina, klinčića i lovora, a potom kuha par sati skoro do raspadanja. Sočan umak prelijeva se po njokima koje vješte domaćice rade od krumpira uz dodatak jaja i masti. 

U Slavoniji se drže one stare Nema tice do prasice, pa na ražnju peku odojak s hrskavom koricom podliven pivom koji se i danima poslije služi hladan. Svinjsko meso koristi se i za pripremu omiljene novogodišnje sarme. Sarma  je naše tradicionalno jelo od mljevenog mesa zamotanog u listove kupusa koja se dugo krčka na laganoj vatri, a poslužuje uz pire krumpir. Blaguje se u svečanoj atmosferi uz božićne pjesme poput Tiha noć, Radujte se narodi i Kyre eleison.

Orehnjača i makovnjača

Od kolača peku se posebni božićni kruhovi zvani božić, križica, litanija, te kuglofi poput talijanskog panettone s bogatom mješavinom suhog voća uz dodatak začina, cimeta i đumbira. U sjevernim krajevima najčešći su  orehnjača, makovnjača, kao i maleni paprenjaci, breskvice, šapice, sve pripremljeno sa mnogo strpljenja i ljubavi za najdraže, ukrašeno kao za izložbu.

Novogodišnji šampanjac

Nova godina se u srednjem vijeku slavila 25. prosinca, ali je u 17. vijeku došlo do razdvajanja božićnih i novogodišnjih blagdana. Ponoć se proslavlja tradicionalnom čašom šampanjca uz najbolje želje i vatromet u većim gradovima. Božićni blagdani završavaju 6. siječnja, kada Crkva slavi Bogojavljenje ili Sveta Tri kralja. Ovim blagdanom Crkva se spominje triju mudraca s istoka, Melkiora, Baltazara i Gašpara koji su se došli pokloniti malome Isusu donijevši mu darove; mirtu, zlato i tamjan.

Made-in-Croatia.com.hr

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.