Naslovnica
16.10.2021.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Previsoka očekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb trči-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - kućna ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastućeg broja oboljelih, uputno je u kućnoj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškarić je odrastao kao zdrav i vedar dječak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17.... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveučilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...
Slika
Utrka "Pet maksimirskih jezera"

U subotu, 20.09. organizirana je 1. utrka "Pet maksimirskih jezera" povodom Dana i 226. godine osnutka Parka Maksimir. Franjo... Više...
Slika
Opasni i bezopasni simptomi

Usprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Fokus Najotrovnije vrtne biljke
Najotrovnije vrtne biljke PDF Ispis E-mail
Fokus
Ponedjeljak, 21 Lipanj 2010 06:13

oleandarBiljke koje ukrašavaju naše vrtove djeluju lijepo i blago, ali nismo ni svjesni da su mnoge od njih zapravo otrovne, izuzetno opasne po zdravlje.

 

1. Glicinija (Wisteria) 

Glicinija je listopadna penjačica koja cvjeta u proljeće. Veliki mirisni cvjetovi su grozdaste strukture i obično su plavkaste, bijele ili crvene boje.
Godišnje može narasti u visinu i do tri metra. Nerijetko se viđaju i čitave zgrade urasle u tu biljku koja je ponijela titulu "najotrovnije". 

2. Naprstak ili pustikara (Digitalis purpurea)

Naprstak ili pustikara je biljka sa zvonolikim bijelim, ružičastim ili ljubičastim cvjetovima. Koristi je se u medicini, za proizvodnju lijekova za srce.
Pojedete li bilo koji od dijelova ove biljke, koja je zbog svog izgleda čest ukras u vrtovima, u blažim slučajevima će doći do mučnine, nesvjestice, dijareje i grčeva, a kod težih slučajeva trovanja do otkazivanja krvožilnog sustava i infarkta. Nerijetki su slučajevi gdje je života stajala pokoju znatiželjnu mačku ili psa.

3. Hortenzija (Hydrangea)

Česta stanovnica okućnica je i hortenzija, grmolika drvenasta biljka. Cvate od lipnja pa sve do kraja jeseni. Odlikuje se velikim cvjetovima živih boja - mogu biti bijeli, rozi, crveni, plavi i ljubičasti, a njihova boja varira ovisno o pH sastavu tla.
Zauzela je treće mjesto na listi najotrovnijih biljaka. Ubrzo nakon trovanja se javlja osip i svrbež kože, naticanje, mučnina, pojačano znojenje, a ukoliko se ubrzo ne dobije protuotrov, trovanje hortenzijama može dovesti i do kome te otkazivanja krvožilnog sustava.

4. Đurđica (Convallaria majalis)

Bijela biljka intenzivnog mirisa, đurđica, često se sadi u vrtovima kao ukrasna biljka. Cvijeće đurđice je otrovno, jer sadrži heterozide koji utječu na rad srca.
Otrov uzrokuje mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, bolove u ustima i trbuhu, dijareju i grčeve. Đurđica ima crvene plodove koji sazrijevaju u rujnu, a također su otrovni. Nakon dodira cvijeta, stabljike ili korijena ove biljke, potrebno je oprati ruke kako ne bi došlo do trovanja.

5. Flamingov cvijet (Anthurium)

Anthurium ili Flamingov cvijet je tropska biljka čiji su cvjetovi srcolikog oblika. Najčešće su crveni, ali ih se može naći i u drugim bojama.
Gutanje dijelova biljke može dovesti do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar probavnog sustava. Naticanje sluznice može dovesti i do gušenja.

6. Krizantema

Cvijeće koje svake godine na Dan mrtvih ukrašava grobove, također je izrazito otrovno. Kod ljudi izaziva svrbež kože i otekline.
Poznato je oko 100 do 200 vrsta ove biljke. Vrtlari je često sade i kako bi otjerali zečeve - naime, oni ovu biljku zbog njenih toksičnih svojstava zaobilaze u širokom luku.

7. Oleandar

Oleandar je biljka na kojoj je otrovan baš svaki njen dio. Čak i slučajno udisanje dima gorućeg oleandra može izazvati probleme.
Ova zimzelena biljka, česta na Mediteranu, utječe na brzinu rada srca te trovanje njome može dovesti do infarkta.

8. Fikus

Još jedan stanovnik vrtova - fikus, poznat kao i Benjaminovo drvo, ima otrovna svojstva. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a sve u doticaju s kožom dovode do oticanja i svrbeža. Dođe li do trovanja, potrebno je posjetiti liječnika koji će propisati neki od antialergika.

9. Azaleja (Rhododendron)

Grmovi azaleja imaju halucinogeno i laksativno djelovanje. Simptomi trovanja su povraćanje, osip na koži, glavobolja, zamagljen vid i slabost u mišićima. Osim za ljude, osobito je otrovna za konje. Postoji više od 1.000 podvrsta spomenute biljke.

10. Narcis

Jedan od "vjesnika proljeća", narcis, zauzeo je 10. mjesto na ljestvici "lijepih, a ubojitih". Progutate li lukovicu spomenute biljke, dolazi do grčeva, dijareje i povraćanja. Popratni simptomi su i glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Utječe i na rad srca.

GreenMagazine.com

Ines Marinac

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2021 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.