Naslovnica
27.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Fokus Pivski kvasac
Pivski kvasac PDF Ispis E-mail
Fokus
Srijeda, 13 Prosinac 2023 16:06

marioPivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo hranjivih sastojaka koristi se i kao suplement u prehrani. Bitno je napomenuti da se kvasac koji se koristi u svrhe suplementacije, u procesu proizvodnje suši i inaktivira. Stanice pivskog kvasca koriste šećer u različitim oblicima kako bi osigurale energiju za rast, pretvarajući ga u ugljikov dioksid, etanol i nusprodukte, čime dolazi do vrenja.

 

 

Upravo zbog te fermentacijske sposobnosti pivski kvasac se koristi u farmaceutskoj industriji u proizvodnji:

enzima,

aminokiselina,

vitamina.

Pivski kvasac kao lijek

U medicini se koristi za proizvodnju:

hormona,

antibiotika,

cjepiva.

Stanice pivskog kvasca sadrže mnoge nutrijente. Stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today navode kako četvrtina šalice pivskog kvasca sadrži: 60 kalorija, 8 grama proteina, 3 grama dijetalnih vlakana, 11.85 miligrama vitamina B1, 9.7 miligrama vitamina B2, 5.9 miligrama vitamina B6, 17.6 mikrograma vitamina B12.

Osim navedenog, istraživanja japanskih znanstvenika su još 1992. godine pokazala da pivski kvasac sadrži i mnoge antioksidanse, poput glutationa i selenometionina. Upravo zbog velike koncentracije B vitamina i drugih vrijednih sastojaka se pivski kvasac koristi kod problema uzrokovanih deficitom tog vitamina, što se prvenstveno odnosi na: zaštitu organizma od djelovanja slobodnih radikala, živčani sustav, oči, kosu, kožu, nokte.

Jačanje imuniteta

Polisaharidi u pivskom kvascu, poput beta glukana koji se nalazi u staničnoj stijenci, djeluju kao imunomodulatori te pridonose jačanju imuniteta. Novija istraživanja pokazala su da se pivski kvasac može koristiti u borbi protiv dijabetesa tipa 2, s obzirom na to da snižava razinu glukoze u krvi i kolesterol. Pivski kvasac se koristi i za poticanje rada probavnog sustava te pomaže kod proljeva. Potreban je za održavanje prirodne ravnoteže crijevne mikroflore jer stvara pogodnu okolinu za razmnožavanje dobrih bakterija. (dr Vesna Vučičević)

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.