Naslovnica
22.2.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...
Slika
Ksantelazme - metode uklanjanja

Ksantelazma nije bolna niti štetna, a lako se uklanja po potrebi.Riječ je o žućkastim nakupinama kolesterola ispod kože,... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Fokus Pivski kvasac
Pivski kvasac PDF Ispis E-mail
Fokus
Srijeda, 13 Prosinac 2023 16:06

marioPivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo hranjivih sastojaka koristi se i kao suplement u prehrani. Bitno je napomenuti da se kvasac koji se koristi u svrhe suplementacije, u procesu proizvodnje suši i inaktivira. Stanice pivskog kvasca koriste šećer u različitim oblicima kako bi osigurale energiju za rast, pretvarajući ga u ugljikov dioksid, etanol i nusprodukte, čime dolazi do vrenja.

 

 

Upravo zbog te fermentacijske sposobnosti pivski kvasac se koristi u farmaceutskoj industriji u proizvodnji:

enzima,

aminokiselina,

vitamina.

Pivski kvasac kao lijek

U medicini se koristi za proizvodnju:

hormona,

antibiotika,

cjepiva.

Stanice pivskog kvasca sadrže mnoge nutrijente. Stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today navode kako četvrtina šalice pivskog kvasca sadrži: 60 kalorija, 8 grama proteina, 3 grama dijetalnih vlakana, 11.85 miligrama vitamina B1, 9.7 miligrama vitamina B2, 5.9 miligrama vitamina B6, 17.6 mikrograma vitamina B12.

Osim navedenog, istraživanja japanskih znanstvenika su još 1992. godine pokazala da pivski kvasac sadrži i mnoge antioksidanse, poput glutationa i selenometionina. Upravo zbog velike koncentracije B vitamina i drugih vrijednih sastojaka se pivski kvasac koristi kod problema uzrokovanih deficitom tog vitamina, što se prvenstveno odnosi na: zaštitu organizma od djelovanja slobodnih radikala, živčani sustav, oči, kosu, kožu, nokte.

Jačanje imuniteta

Polisaharidi u pivskom kvascu, poput beta glukana koji se nalazi u staničnoj stijenci, djeluju kao imunomodulatori te pridonose jačanju imuniteta. Novija istraživanja pokazala su da se pivski kvasac može koristiti u borbi protiv dijabetesa tipa 2, s obzirom na to da snižava razinu glukoze u krvi i kolesterol. Pivski kvasac se koristi i za poticanje rada probavnog sustava te pomaže kod proljeva. Potreban je za održavanje prirodne ravnoteže crijevne mikroflore jer stvara pogodnu okolinu za razmnožavanje dobrih bakterija. (dr Vesna Vučičević)

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.