Naslovnica
29.3.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Fokus Šećeri ili masti-pitanje je sad?
Šećeri ili masti-pitanje je sad? PDF Ispis E-mail
Fokus
Ponedjeljak, 10 Veljača 2014 08:41

secer-mastRasprava što je štetnije za ljudski organizam obično završava pitanjem što nas više deblja. Jedno je važno naglasiti, niska kalorijska vrijednost i gubljenje kilograma nisu sinonim za zdravlje. Izabrati prehranu s manje masti ili manje ugljikohidrata vječna je dvojba, a kako bi konačno razjasnili tu enigmu dvojica jednojajčanih blizanaca podvrgla su se jednomjesečnoj dijeti.

 

Šećer, mast, eksperiment

Jednojajčani blizanci, Alexander i Chris Van Tulleken, liječnici po struci u suradnji s BBC Horizonom odlučili su napraviti eksperiment tako da je Alexander odabrao izbaciti šećere, dok je Chrisu preostalo izbaciti masti. Iako je Alexander brže gubio na težini, priznao je kako je teže obavljao svakodnevne aktivnosti te brže osjećao umor. Chris je mogao jesti sve namirnice, ali pritom imati na umu da u organizam smije unijeti samo 2% masnoća koliko je neophodno tijelu da funkcionira. Na testiranjima Alexander je postizao slabije rezultate od svog brata, iako nije osjećao glad za vrijeme jednomjesečne dijete.

Organizam ne treba šećere?

Iako je opće prihvaćeno mišljenje kako su šećeri štetni za organizam, ta se teza može potvrditi samo djelomično. Čovjek nešto teže funkcionira bez njih, a najštetniji su prerađeni šećeri. Namirnice koje sadrže puno šećera primjerice kao što je suho voće neće naškoditi vašem organizmu, za razliku od namirnica koje su kokteli prerađenih šećera i masti. Takav primjer su razne sitne čokoladice, kremasti kolači i slično kojima je ponekad preteško odoljeti.

"Kokain" za mozak

Takva kombinacija je štetna za naš organizam ne toliko zbog velikog udjela šećera i masti koliko zbog industrijski prerađenih komponenata koje na ljudski mozak djeluju poput kokaina. Također, kad one prestanu djelovati imamo silnu želju za novom dozom, a zapravo nepotrebne za rad našeg organizma. Isto tako naše tijelo to ne prepoznaje kao dodatan šećer već pretvara u energiju koju potom skladišti. Ako je ne potrošite, ona se gomila u tijelu i vi je na poslijetku primijetite kao narančinu koru na bedrima ili povećem trbuščiću što ne bi bio slučaj da ste nakon čokoladice otrčali nekoliko dionica.

Youtube Video

 Dobri i loši

Isto tako morate imati na umu kako ni svi šećeri, ni sve masti nisu jednaki. Dobri šećeri su oni dobiveni prirodnim putem ili minimalno prerađeni kao što je suho voće koje smo prethodno spomenuli. Isto je i s mastima. Vjerojatno ne postoji nešto gore od konzumacije ulja od repice i margarina budući da su to visoko prerađene i rafinirane masnoće. Organizam će vam biti zahvalniji ako ga opskrbite s malo mesa, maslinovim uljem, avokadom ili čak umjerenom količinom maslaca.

Umjesto zaključka…

I na kraju što je štetnije, masti ili šećeri? I jedno i drugo neophodno je za organizam. Ako se dvoumite između čokoladice ili sendviča s bijelim kruhom i slaninom, radije uzmite sendvič. Nećete toliko umoriti tijelo prerađivanjem slanine koliko fast fooda i sličnog. Ako je vaše pitanje koja je bolja prehrana: ona s manje masti ili manje šećera odgovor je da izbacivanje namirnica ni u jednom slučaju nije zdravo za organizam. Biranje neprerađenih namirnica i kuhanje obroka na malo zdravih masti (maslinovu ulju npr.) vrlo je vjerojatno dobitna kombinacija, a vitku liniju očuvajte po pravilu: koliko unesete u organizam potrošite kroz fizičku aktivnost. / Dobrahrana.jutarnji.hr

Vantullekenbrothers.com

Vezani članci

Nije pronađena poveznica.

 

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.