Naslovnica
20.10.2021.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Previsoka očekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb trči-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - kućna ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastućeg broja oboljelih, uputno je u kućnoj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškarić je odrastao kao zdrav i vedar dječak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17.... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveučilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...
Slika
Utrka "Pet maksimirskih jezera"

U subotu, 20.09. organizirana je 1. utrka "Pet maksimirskih jezera" povodom Dana i 226. godine osnutka Parka Maksimir. Franjo... Više...
Slika
Opasni i bezopasni simptomi

Usprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Fokus Biotipovi žena
Biotipovi žena PDF Ispis E-mail
Fokus
Utorak, 26 Travanj 2011 13:24

tipKnjiga "Hormonska formula" autora dr Detlefa Pape, dr Beate Quadbeck i Anne Cavelius otkriva razlog čestih neuspjelih dijeta i nakupljanja viška kilograma te tvrdi da su za sve odgovorni hormonski tipovima ili biotipovi žena. Naime, spolni hormoni estrogen, gestagen (progesteron) i testosteron upravljaju nama od rođenja. Ipak, kod svake je žene naglašen je jedan od tih spolnih hormona koji onda određuje njezin osobni hormonski tip.

 

Tri nasljedno uvjetovana hormonska tipa žena, koja se međusobno razlikuju rasporedom masnoga tkiva na tijelu i većom ili manjom sklonošću prema debljanju: estrogenski, gestagenski i testosteronski tip žene. Ta tri tipa žena čine pozadinu na kojoj hormoni izmjene tvari izvode svoju predstavu, a upravo je to ključno prilikom gubljenja kilograma. Kojem hormonskom tipu žena pripadate, može se vidjeti ponajprije po određenim tjelesnim obilježjima i po raspoređenosti masnoga tkiva na tijelu, a upravo ova knjiga donosi detaljni opis svakoga hormonskog tipa žene.

Genetski, u životu žene postoje razdoblja obilježena spolnim hormonima, koja pogoduju debljanju: pubertet, mjesečni ciklus, pod određenim okolnostima trudnoća i dojenje, klimakterij i poslije njega menopauza. Hormonska neravnoteža može se pojaviti u svakoj životnoj dobi, a za ponovno uspostavljenje izgubljene ravnoteže, osobito za uspješno mršavljenje, potreban je program prilagođen vašem osobnom hormonskom tipu. Estrogenski tip je najženstveniji i najzastupljeniji, te mu pripada gotovo svaka druga žena. Gestagenski tip žene po izgledu se nalazi između estrogenskoga i testosteronskoga tipa, a pripada mu 25 do 35% svih žena, a testosteronskom ili sportsko-atletskom hormonskom tipu pripada oko 15% žena.

Estrogenski tip žene

kruskaTjelesna građa: Žene estrogenskog tipa, tzv. kruškoliki (op.prev.) vrlo su ženstvene, imaju tanak struk, uobičajeno velike grudi, okruglu stražnjicu i punašna bedra. Do duboke starosti krasi ih čvrsta i gusta kosa te ružičasta i glatka koža. Upravo zbog tih obilježja savršeno se uklapaju u mušku sliku privlačne žene. U koži koja je najčešće jako mekana lako se nakuplja voda, stoga je vrlo sklona pojavi celulita na stražnjici i bedrima. Premda su često nešto niže ili srednje visine, žene estrogenskog tipa imaju čvrste kosti, pa s time i malu vjerojatnost da će oboljeti od osteoporoze.

Psiha: Zbog visoke razine estrogena, ove žene su brižne, prilagodljive, sposobne za timski rad te vezane uz kuću. Prevladavanjem estrogena, posebno u ranim godinama, može izazvati tipične psihičke teškoće predmenstrualnog sindroma poput razdražljivosti, promjena raspoloženja i napadaja gladi koji proizlaze iz toga. Hormoni tada postaju opasne ubojice vitkosti.

Savjeti za vitkost: Ovom hormonskom tipu odgovara nemasna hrana s ugljikohidratima iz žitarica i s malom količinom bjelančevina životinjskog podrijetla. Nije dobro uzimati previše masti, a tijekom dana treba uzimati manje bjelančevina i masti. Kad žene kod kojih prevladava estrogen dobiju koji kilogram više, zbog tipičnog raspreda masnih naslaga na tijelu, to im neće ugroziti zdravlje.

Gestagenski tip žene

mrkvaTjelesna građa: Gestagenski tip žene, tzv. mrkvoliki nježne je građe, pa taj tip žene ima tanak struk, uske grudi, usku zdjelicu, malu stražnjicu i vitka bedra. Zbog manjka estrogena, ove žene u pubertet ulaze godinu do dvije kasnije. Često su iznadprosječno visoke, a kosa im je u većini slučajeva tanka, vezivno tkivo slabo, zbog čega se bore na koži pojavljuju razmjerno rano.

Psiha: Žene kod kojih prevladava gestagen izdržljive su, uporne i imaju dobre izglede za uspjeh u učenju i poslu. Visoka razina gestagena ima vrlo smirujući učinak jer djelatne tvari (metaboliti) hormona stabiliziraju živčane stanice i smanjuju uzbuđenost.

Savjeti za vitkost: Gestagenski tip žene život će provesti ne trošeći puno energije. Budući da gušterača tih žena nije prilagođena ugljikohidratima, one će biti preosjetljive na tu hranjivu tvar, što pospješuje stvaranju zaliha masti. Suvišna mast iz hrane ravnomjerno se raspoređuje pod kožom na vratu, ramenima, bokovima i nogama. Kako biste ostali vitki, izbjegavajte unošenje ugljikohidrata između obroka te povećajte tjelesnu aktivnost. Preporučuju se ciljane vježbe izdržljivosti, vježbe za snagu kao i redovito vježbanje joge, vježbe za problematične dijelove tijela poput nogu i stražnjice, te redovitih razdoblja opuštanja.

Testosteronski tip žene

jabukaTjelesna građa: Testosteronski tip žene, tzv. jabukoliki odlikuju uski bokovi, mala stražnjica, vitka bedra i slabo izražen struk, ali zato široka ramena i srednje velike do velike grudi. Zbog više razine testosterona mišići su jače izraženi te se lako razvijaju vježbanjem. Žene ovoga tipa imaju čvrsto vezivno tkivo i dlakave su po licu i vratu, a kosa im je gusta i čvrsta. Za razliku od druga dva hormonska tipa, ovaj tip prilikom debljanja prvo dobiva masno tkivo na trbuhu, dok noge, bokovi i stražnjica ostaju vitki.

Psiha: Visoka razina testosterona potiče natjecateljski duh i želju za uspjehom. Osim toga, razvija osobine kao što su samouvjerenost, želja za neovisnošću i odgovornost.

Savjeti za vitkost: Na unošenje ugljikohidrata gušterača ovih žena odgovara pojačanim lučenjem inzulina. Stoga će se debljati uzimanjem hrane bogate ugljikohidratima, i to uvijek prvo na trbuhu. Višku kilograma pogoduje mješovita hrana, a težina će se povećava i uz redovite vježbe za snagu jer se povećava i mišićna masa. Budući da se masne naslage na tijelu mogu razmjerno lako pokrenuti, uz hranu bogatu bjelančevinama pomažu ciljane vježbe za oblikovanje mišića. Za održavanje vitke linije preporučuje se i inzulinska prehrana te prakticiranje joge za bolju pokretljivost i oslobađanje od stresa.

Amazon / UPPT

Share
 
Copyright © 2021 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.