Naslovnica
29.3.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Fokus Postblagdanska detoksikacija
Postblagdanska detoksikacija PDF Ispis E-mail
Fokus
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011 09:23

cajU blagdansko vrijeme uobičajeno je pretjerivanje sa hranom i pićem uslijed čega se nakupi višak kilograma, pa je poželjno potom detoksicirati (očistiti) organizam na prirodan način. U procesu čišćenja najviše sudjeluju bubrezi, jetra i crijeva, pa treba preferirati namirnice koje će poticati njihov rad poput voća, povrća i biljnih čajeva. Iz hladnjaka valja odstraniti masnu hranu, mliječne proizvode, slatkiše, a također i alkohol, kavu, te cigarete.

Post sokovima

Svježe iscijeđeni povrtni i voćni sokovi od mrkve, cikle, rajčice odn. jabuke, naranče, grejpa bogati vitaminima i mineralima pogoduju organizmu prilikom procesa čišćenja. Osobito je koristan limun s mnoštvom vitamina C, koji se preporučuje i za pravljenje sokova, i za začinjavanje salata. Detoksikacija limunom nije agresivna za tijelo i vrlo je jednostavna za primjenu, a pored gubitka kilograma, dovodi i do povećanja energije. 

Detoks-limunada:

- 1 limun
- 300 ml vode za piće
- 1 štapić cimeta 
- prstohvat ljute papričice
- mala žlica meda

Istraživanja su pokazala kako cimet može značajno pomoći uspostavljanju ravnoteže šećera u krvi, a ljuta papričica će potaknuti prirodno zagrijavanje tijela, te ubrzati proces čišćenja i eliminacije toksina.

Post sirovom hranom 

povrceZa uspješno provođenje "čišćenja" organizma osim odabira pravih namirnica bitna je i njihova priprema, prvenstveno u vidu laganih salata. Osnovu prehrane u periodu detoksikacije organizma čine sirove namirnice, prvenstveno voće i povrće. Od voća svakako se preporučuje ananas, brusnice, borovnice koje bi trebalo konzumirati kao zasebnu namirnicu, sat vremena prije jela ili barem 2 sata nakon jela. Nikako ga se ne smije jesti odmah nakon glavnog obroka.

Od povrća svakako se preporučaju sve vrste salate, uz dodatak limunovog soka i maslinovog ulja, te ljekovitih začinskih trava. Od ostalog povrća na vrhu ljestvice je svo tamnozeleno lisnato povrće, brokula, cvjetača, kelj pupčar, koji pomažu djelovanje enzima u jetri, imaju čitav niz pozitivnog utjecaja na zdravlje, djeluju kao "čistači" krvi i jetre, a sadrže i dovoljnu količinu antioksidansa. U namirnice koje imaju pozitivan učinak na jetru ubrajaju se još i grašak, soja i grah te artičoka, no ne smijemo zaboraviti ni korijenasto povrće poput mrkve celera, korabice, rotkvice koje osim što pozitivno djeluju na jetru, povoljno djeluju i na bubrege.

Post juhama

U ovom periodu dajte prednost laganim juhama i raznim varivima od povrća. Povrće treba bitit kuhano na pari ili u vodi, odn. kratko pirjano na malo nerafiniranog maslinovog ulja. Nikako ne zaboravite na unos tekućine u vidu biljnih čajevi. Naprimjer, ekstrakt korijena maslačka i čaj od sljeza pomažu pri izlučivanju otpadnih tvari iz bubrega. Osim njih kao dobar izbor su i zeleni čaj, kamilica te čaj od koprive.

Prednosti saune

saunaSauna je jednostavan, jeftin i ugodan način čišćenja od toksina. Ona daje odlični rezultat ne samo kod detoksikacije organizma, a pomaže i pri oslobađanju od stresa, čisti i pomlađuje kožu i cijeli organizam, poboljšava cirkulaciju krvi, efikasna je kod mršavljenja, poboljšava elastičnost arterija, pomaže kod visokog tlaka, bolesti srca i krvnih žila, artritisa, alergija, kožnih bolesti. Liječnici su otkrili da povišena temperatura tijela (hyperthermia), koju potiče sauna, ubija bakterije, gljivice, viruse i parazite. 

Detoksikacijska dijeta

7:00 čaša tople vode pomiješana sa sokom pola limuna
7:30 svježe spremljen organski voćni ili povrtni sok
8:30 zdjelica miješane voćne salate sa 1 žlicom sjemenki (lan, sezam)
9:30 šalica biljnog (echinacea, kadulja) ili zelenog ili bijelog čaja
12:30 zdjela salate od sirovog povrća, zdjelica smeđe riže sa kuhanim povrćem 
16:00 međuobrok – šaka orašara (badema, lješnjaka)
18:00 juha od povrća ili velika salata posipana klicama
20:00 šalica biljnog čaj
 (menta, kamilica)
Nemojte jesti nakon 21 sat, jer tada hrana opterećuje organizam.

 

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.