Naslovnica
28.3.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Intima Uzroci muške neplodnosti
Uzroci muške neplodnosti PDF Ispis E-mail
Intima
Petak, 10 Veljača 2017 08:11

manPromjenom stila života i određenih navika moguće je eliminirati negativne učinke, pa i poboljšati plodnost, kaže doc. dr. sc. Zoran Peršec, specijalist urologije, pročelnik Zavoda za urologiju u KB-u Dubrava. Plodnost kod muškaraca prirodno počinje opadati oko 40. godine i smanjuje se kod onih koji puše, piju, konzumiraju droge ili imaju prekomjerni višak kilograma. Zato su umjerenost, održavanje forme i raspoloženja izuzetno važni, dodaje.

 

 

U razvijenim zemljama Zapada (primjerice SAD-u), trend očinstva u kasnijoj dobi sve je vidljiviji.  muškarca.- Mnoga istraživanja pokazuju da dijete s bogatim sadržajem omega-3 masnih kiselina, pravilnim omjerom ugljikohidrata te odgovarajućom količinom voća i povrća poboljšavaju plodnost kod muškaraca i povećavaju šanse za začeće. Isto tako, prekomjerno uživanje u alkoholu uništava i žensku i mušku plodnost, a isti učinak na muškarca ima i uzimanje anaboličkih steroida (body bilding).

Apstinencija povećava koncentraciju i broj spermija, međutim negativno utječe na njihovu pokretljivost, upozorava naš sugovornik te pojašnjava: - Apstinencija u duljem trajanju od 10 dana smanjuje kvalitetu spermija. Apstinencija kraća od dva dana smanjuje koncentraciju, odnosno ukupni broj spermija.

Stopa fertiliteta

man-baby"Od 1980., stopa fertiliteta za muškarce u 30-im godinama je porasla za 21%, a za muškarce u dobi od 40 i starije za gotovo 30%. Nasuprot tome, stopa fertiliteta u muškaraca mlađih od 30 godina smanjila se za 15%. Ukratko, u mlađim godinama danas muškarci rjeđe postaju očevi, a kasnije roditeljstvo – i za majke i za očeve – kako zbog socijalnih razloga, ili zbog izraženije bračne neplodnosti koja zahtijeva višegodišnji tretman, postaje trend i kod nas, ističe doc. dr. Peršec.

Danas je poznato da kasnija dob muškarca dovodi do toga da se povećava vrijeme potrebno za začeće. Do toga može doći zbog smanjenja kvalitete sjemena muškarca, kao i veće učestalosti oštećenja DNK (fragmentacije DNK), koja se vidi u sjemenim stanicama. Također, povećava se stopa pobačaja, ili anomalija ploda uzrokovanih muškim čimbenikom.

Rizik bolesti

- Rizik od razvoja bolesti ili izloženosti toksinima iz okoline i prehrane također se povećava s godinama i može smanjiti kvalitetu sjemena. Virusni orhitis (upale testisa ili pasjemenika), kao i spolno prenosive bolesti mogu dovesti do neplodnosti muškarca zbog oštećenja samih jezgri spolnih stanica, ishemije ili imunološkog odgovora tkiva na infekciju.

- Zbog bolesti hipotalamusa ili hipofize, primjerice, može doći do poremećaja u lučenju i funkcioniranju hormona koji utječu na plodnost. Lošija plodnost može biti i posljedica ozljede ili bolesti testisa, poput nespuštenog testisa, te proširene vene testisa (varikokela). Može se pojaviti i kao komplikacija spolnih infekcija, među kojima su najčešće gonoreja, klamidijaza te HPV infekcija. Posebnu pažnju treba usmjeriti na bolest bubrega, jetre ili šećernu bolest jer njihovo pravilno liječenje i redovita kontrola pomažu u poboljšanju spolne funkcije - ističe dr. Peršec.

No valja paziti i na odjeću jer istraživanja znanstvenika otkrivaju kako muškarci koji nose bokserice i spavaju goli imaju 25% manje oštećenje DNK.  - Jedino je sigurno da dugotrajna izloženost povišenoj temperaturi i visokoj  vlažnosti može smanjiti kvalitetu sjemena kod muškaraca, što se posebno odnosi na zanimanja kao što kuhari, radnici u talionicama ili kod visokih peći i slično - ističe doc. dr. Peršec.

Izbjegavajte usko donje rublje

Prema rezultatima nedavne studije na 500 muškaraca, oni koji nose bokserice i spavaju goli noću imaju značajno manje oštećene razine DNK u spermi u usporedbi s onima koji nose uske slip gaće tijekom dana i noći. Istraživači su otkrili da muškarci koji spavaju goli i nose bokerice imaju 25% manje oštećenje na DNK (fragmentacija) od onih koji biraju usko rublje. Iako je uzorak u studiji relativno malen, može biti dokaz da liberalniji pristup u odabiru rublja može imati značajne zdravstvene beneficije za mušku plodnost, kaže doc. dr. Peršec. No ovakve studije ne treba uzimati zdravo za gotovo. Naime, pretpostavka je znanstvenika da se širim rubljem smanjuje zagrijavanje i stvaranje vlage, koja pogoduje razvoju infekcija, što ipak ne traje tako dugo da bi bilo vrlo opasno.

Barem dva do tri puta tjedno

Učestalost spolnih odnosa dva do tri puta tijekom tjedna povećava šanse za postizanjem trudnoće, jer manji broj odnosa smanjuje vjerojatnost spolnog čina u vrijeme ovulacije, ali i može utjecati na kvalitetu sjemena kod muškarca. Apstinencija povećava koncentraciju i broj spermija, međutim negativno utječe na njihovu pokretljivost, upozorava naš sugovornik te pojašnjava: - Apstinencija u duljem trajanju od 10 dana smanjuje kvalitetu spermija. Apstinencija kraća od dva dana smanjuje koncentraciju, odnosno ukupni broj spermija.

Top vitamini i minerali za mušku plodnostlosos

• Koenzim Q10 – Zna se da pomaže povećanju broja i pokretljivosti spermija.Prirodni izvori: cveno meso, losos, srdela, tuna, skuša, soja, sojino i sezamovo ulje, kikiriki, orasi, brokule, špinat i cjelovite žitarice.

• Selen - Dobar je za povećanje pokretljivosti spermija. Približno 50% selena nalazi se u testisima i sjemenim kanalićima. Prirodni izvori: sjemenke suncokreta, zob, školjke, losos, smeđa riža, ječam, sok od naranče, češnjak.

• Cink - Potiče proizvodnju spermija i pomaže održavanju volumena sperme. Prirodni izvori: rakovi, puretina, tuna, iznutrice, pivski kvasac, sjemenke bundeve, sir, soja, grašak, sirove kamenice, sirove pšenične klice.

• Mangan - Ako ga nema dovoljno, dovodi do gubitka libida i neplodnosti. Prirodni izvori: integralne žitarice, orasi, voće, kelj, celer, aronija, smokva, jetra, pšenične mekinje, badem, heljda, leća, grašak, mrkva, suhe šljive.

• Folna kiselina - Nužna je za stvaranje spermija, održavanje broja i pokretljivosti.Prirodni izvori: jetra, bubrezi, zeleno povrće, šparoge, kvasac, grah, gljive, meso, sok od rajčice, sok od naranče i orasi.

24sata.hr

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.