Naslovnica
24.11.2017.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Hashimotov tireoiditis

 

Doktori

Najnovije

Slika
Noć kazališta 2017.

Manifestacija Noć kazališta, pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, doživjet će 2017. godine svoje deveto ostvarenje... Više...
Slika
Dani Marije Jurić Zagorke 2017.

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se 11. put, u godini u kojoj obilježavamo 60. godina od smrti najčitanije... Više...
Slika
Predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi"

Pozivamo vas na predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi" u organizaciji Udruge Medikus koji će se održati 30.10.... Više...
Slika
Znakovi upale mjehura i bubrega

Ako ste ikada osjetili tupu bol u gornjem dijelu leđa, zasigurno ste se zapitali imate li problema s bubrezima. Simptomi... Više...
Slika
Pčelari s invaliditetom priznati u Sloveniji

Pčela je jedini kukac koji proizvodi hranu za ljude odnosno med, zovu ih i anđelima poljoprivrede, mogu razlikovati stotine... Više...
Slika
Akcija "I ja hoću igru"

Pozivamo vas u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 8 sati u dječji park iza Boćarskog doma (Prisavlje 2, Zagreb). U tom trenutku... Više...
Slika
Hanžekovićev memorijal 2017.

67. Hanžekovićev memorijal održat će se u utorak 29. kolovoza na stadionu Mladosti. Natjecanje u bacanju kugle – 3.... Više...
Slika
Zege Vege Festival 2017.

Pozivamo vas na deseti po redu, veliki ZeGeVege festival 8. i 9. rujna na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića! Potrebno je... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti Recepti
Recepti PDF Ispis E-mail
Utorak, 18 Studeni 2008 00:00

Medikus.hr nudi mogućnost posjetiocima portala sudjelovanje u kreiranju rubrike Recepti. Pošaljite svoje recepte (sastav, priprema, ev. fotografija; ime i prezime) na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , a najčitaniji recepti bit će nagrađeni na kraju godine.

Sadržaj

Pita od šljiva

Domaći dodatak jelima

Paprike punjene tikvicama

Kesten rolada

Savijača od zelja

Jesenska juha

Domaći sladoled

Baklava

Paprike punjene krumpirom

Poriluk s rajčicama

Hola kocke

Čoko keksi

Fritule

Pinca

Krafne

Slanutak varivo

Pita krumpiruša

Kesten torta

Pita od jabuka

Choco muffin
Rižoto od bundeve

Tortilla Mexicana

Piletina s koprivom

Mediteranske lasagne

Bakalar s krumpirom

Pureća paella sa kozicama i kukuruzom

Rižoto od liganja

File morskog psa u bijelom vinu

Penne s piletinom i gljivama

Rižoto plodovi mora

Piletina s artičokama

Pečena pastrva na žaru s blitvom


Pita od šljiva

pitaTijesto:
25 dkg oštrog brašna
15 dkg margarina
5 dkg šećera
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica ruma

Smjesa:
10 dkg brašna
1 žličica praška za pecivo
80 dkg šljiva
1 vanilin šećer
10 dkg margarina

Priprema

1. Razvaljati tijesto u namazan i brašnom posut pleh 
2. Naslagati polovice šljiva sa kožom dolje, a mesom gore
3. Po složenim šljivama porazmjestiti pripremljenu smjesu
4. Peći na 200°C 30-tak minuta.

Posluživanje.
Poslužiti uz čašu toplog mlijeka.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek želi gđa Sanja Babić, KUZ.hr


Domaći dodatak jelima

Svegetaastav

1 kg crvenog luka
1 kg mrkve
1 kg crvenog /tvrđeg/ paradajza
25 dkg celera /korijen + list/
25 dkg peršina /korijen + list/
25 dkg zelene paprike
25 dkg kelja

Priprema

1. sve samljeti na stroju za mljevenje mesa /veća oka/
2. umješati 1 kg soli
3. dobro sve izmješati i ostaviti da stoji 24 h
4. povremeno promješati i puniti u manje flašice.

Posluživanje

Stavljati u malim količinama u jela za kuhanje.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek želi Vam gđa Sonja Babić (KUZ)


Paprike punjene tikvicama

paprikeSastav

2 crvene paprike;
2 izribane tikvice;
100 ml kiselog vrhnja;
limun; ružmarin; timijan; parmezana

Priprema

1. Skuhati tikvice, te naribati.
2. Dodati začine, te promiješajte.
3. Napuniti polovice paprika smjesom.
4. Peći na 220 stupnjeva oko 30 minuta.

Posluživanje

Poslužiti preliveno s vrhnjem.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek želi UPPT!


Kesten rolada

kesten-rolada

Sastav

500g očiš.kestena
1 margarin
1dl ruma
25 dg šećera u pr.
1 vanil šećer
100gr čokolade za kuhanje

Priprema

1. Kestene oguliti, skuhati i propasirati.
2. Dodati u smjesu margarina, šećer u prahu, ruma i vanil šećera.
3. Polovicu smjese razmazati na masni papir i razvaljati valjkom.
4. U drugu polovicu smjese rastopiti jednu čokoladu i promješati.
5. Smjesu lagano namazati na već razvaljanu smjesu.
6. Na kraju zarolati i preliti preljevom od čokolade.

Posluživanje

Poslužiti s čašom hladnog mlijeka.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: choco


 

Savijača od zelja

 

savijaca

Sastav

500g kis. zelja
500 krumpira
8 kora
1 crv. luk
100g ulja
1 sol, papar, crv. paprika

Priprema

Pirjajte sjeckani luk na ulju, dodajte oprano i narezano kiselo zelje, malo crvene paprike.
U drugoj tavici prepržite sitno sjeckani krumpir i na kraju dodajte sol, papar.
Sve to zajedno pomiješajte sa zeljem, zapaprite i zamotajte u savijače.  
Posložite savijače u pleh za pečenje, te pospite vrućom vodom koju ste zapaprili.
Savijače stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20 minuta.

Posluživanje

Poslužite vruće uz čašu vina.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: zuto

Dobar tek želi UPPT.hr!


Jesenska juha

jesenska-juha

Sastav

1/2 bundeve
1 koraba
1 kelj
1 komorač
1 celer
1 mrkva

začini (lovor, kopar, soja umak)

Priprema
1. Bundevu oguliti, očistiti od koštica i narezati na kockice.  
2. Povrće  očistiti, narezati i  kuhati 20-30 min na laganoj vatri.
3. Dio povrća izmiksati  i vratiti natrag u lonac.
4. Dodati začine,  žličicu soja umaka, te  žličicu bučinog ulja.

Posluživanje
Poslužiti ukrašeno peršinom.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: zuto

Dobar tek želi UPPT.hr!


Domaći sladoled

 

sladoled

Sastav

1 Mascarpone sir
1 slatko vrhnje
1 jogurt
1 vanil šećer
10 dag čokolade
1 šalica lješnjaka

Priprema
1. pjenasto pomiješati sastojke
2. otopiti čokoladu
3. dodati otopljenu čokoladu
4. dobro promiješati
5. staviti u zamrzivač


Posluživanje

Poslužiti u šalici ukrašeno naribanim lješnjacima.

sat25: 30 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25srce kategorija: choco

Dobar tek!


Baklava

baklava

Sastav

1/2 kg listova (8 kom)
1/2 kg mljevenih oraha
20 dag šećera
2 dl ulja
3 jaja
1 vrhnje

Priprema
1. pomiješati sastojke
2. mazati list po list
3. na 4. list posipati orahe
4. zadnji list razrezati
5. peći 30 min na 200
6. preliti sa vrućom šećernom vodom

Posluživanje

Poslužiti koso narezane šnite uz šalicu toplog mlijeka.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25srce kategorija: zuto

Dobar tek želi Ivana D. (Našice)!


Paprike punjene krumpirom

paprike-punjene-krumpirom

Sastav
6 paprika
3 krumpira
3 mrkvice
300g riže
1 crveni luk
sol, papar

Priprema
1. paprike oprati i očistiti
2. krumpir oguliti i naribati
3. narezati mrkvicu i luk
4. prodinstati luk i rižu
5. paprike napuniti smjesom
6. peći na 200°C oko 45 min

Posluživanje
Poslužiti preliveno kiselim vrhnjem.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek!


Poriluk s rajčicom

poriluk

Sastav
1 kg svježeg poriluka;
300 g rajčica (pelati iz konzerve);
2 tvrdo kuhana jaja;
20 zelenih maslina;
½ čaše bijelog vina;
1 žlica sjeckanog peršina;
2 žličice maslinovog ulja;
40 g maslaca;
sol, papar;

Priprema

1. poriluk očistite i odstranite zelene dijelove i narežite ga na dulje komadiće
2. pecite na maslinovom ulju s očišćenim i narezanim rajčicama
3. dodajte jušnog temeljca, vino, sol i papar
4. kad omekša dodajte narezane masline i peršin
5. uklonite sa vatre i po vrhu naslažite ploške tvrdo kuhanih jaja.

Posluživanje
Jelo ponudite toplo!

sat25: 30 min. složenost: kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek želi UPPT.hr!


Hola kocke

hola-kocke

Sastav

6 žumanjaka
6 žlica brašna  
6 žlica šećera
1/2 praška za pecivo
3 žlice kakaa
1 dcl  mlijeka
1 dcl ulja
6 bjelanjaka (snijeg)

Krema:

1/2 l Hola šlaga
25 dkg čokolade

Priprema

1. pomiješati sastojke navedenim redom
2. biskvit peći u pećnici na 180C 30min
3. kremu zakuhati na laganoj vatri i preliti

Posluživanje

Poslužiti uz šalicu toplog mlijeka.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25srce kategorija: choco

Dobar tek želi Ivana D. (Našice)!


 

Čoko keksi

keksi

Sastav

600 g  brašna
1   jaje
60 ml  mlijeka
1 aroma  vanilije
400 g  maslaca
200 g  smeđeg šećera
1 vrećica  praška za pecivo
150 g  čokoladnih kapljica

Priprema

1. Pomiješati mlijeko, jaje i aromu vanilije.
2. Izmiješati omekšali maslac, šećer i smjesu od jaja.
3. Dodati brašno, prašak za pecivo i čokoladne kapljice.
4. Gotovu smjesu u obliku hrpica stavljati na obložen lim.
5. Peći u zagrijanoj pećnici, na 190°C 13-15 minuta.

Posluživanje

Posluživati uz toplo mlijeko ili čaj.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25srce kategorija: choco

Dobar tek!


Fritule

fritule

Sastav:

0,5 kg brašna,
1 jaje, 2 žl.šećera,

2 dcl jogurta,
1 pecilni prašak, 1 vanil šećer
naribana limunova korica, cimet

Priprema:

1. Izmiješati sve sastojke.
2. Peći u dubokom vrućem ulju.
3. Ocijediti na kuhinjskom papiru.

Posluživanje:

Poslužiti posuto sitnim šećerom uz šalicu toplog mlijeka.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25srce kategorija: zuto

Dobar tek!


Pinca

pincaSastav

1,5 kg brašna,
6 jaje + 2 žutanjak,

2 dcl mlijeka,1 dcl ulja
1 pecilni prašak, 1 vanil šećer
naribana limunova i narančina korica

Priprema

1. kvasac otopiti sa malo mlijeka uz dodatak šećera
2. brašno pomiješati sa kvascem, jajima i žumanjcima
3. dodati šećer, koricu limuna i naranče i ostaviti tijesto da se diže
4. peći na 200C oko sat vremena

Posluživanje

Poslužiti za doručak uz toplo mlijeko ili čaj.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25srce kategorija: zuto

Dobar tek!


 

Krafne

krafne

Sastav

1 kg brašna,
4 jaje + 1 žutanjak,

2 dcl mlijeka,1 dcl ulja
1 pecilni prašak, 1 vanil šećer
marmelada ili čokoladna krema

Priprema

1. pomiješati sve sastojke
2. ostaviti tijesto da se digne
3. oblikovati krafne rubom čaše
4. peći u dubokom ulju (1 L)
5. puniti džemom ili čokoladom

Posluživanje

Poslužiti posuto sitnim šećerom uz šalicu toplog mlijeka.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25srce kategorija:choco

Dobar tek!


Slanutak varivo

 

slanutak

Sastav

500gr slanutka,
100gr krumpira,

1 mrkva,1 celer
1 žl. ulja, lovor
pelati, papar,sol

Priprema

1. namočiti slanutak večer prije, ocijediti i skuhati (može iz konzerve)
2. na maslinovom ulju prodinstati povrće, dodati skuhani krumpir i vodu
3. dio povrća izmiksati i umiješati nazad, dodati pelate, lovor i začine

Posluživanje

Po želji poslužiti uz dodatak mesa (kobasica, slanina, šunka...)

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25srce kategorija:zeleno

Dobar tek!


Pita krumpiruša

krumpirusa

Sastav

10 kora
500g krumpira,

2 gl. crv. luka,
1 žl. ulja,vegeta
sol,papar,crv.paprika

Priprema

1.Na zagrijano ulje dodati sjeckani luk, posoliti, te pržiti dok ne omekša.
2.Dodati nasjeckani krumpir, začiniti solju, paprom i paprikom, te pirjati 10-ak minuta.
3.Navlažene kore nadjenuti pripremljenim krumpirom, te zarolati krpom.
4.Role razrezati rubom tanjura i peći na 180°C, oko 20-ak minuta.
5.Prije kraja pečenja zaliti s 1 dcl vruće vode u koju je dodana žlica vegete.

Posluživanje

Poslužiti uz čašu hladnog mlijeka.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25srce kategorija:zeleno

Dobar tek!


Kesten torta

kesten-torta

Sastojci:

za tijesto:
3 jaja,

3 žl. mlj. oraha,
3 žl. šećera,
3 žl. brašna,

za kremu:
5 žlica šećera,
5 žumanjaka,
4 žlice brašna,
1 L mlijeka,
200 g maslaca,
150 g kesten pirea

Priprema

Tijesto-zamijesiti jaja i šećer, dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo; peći 30 minuta na temperaturi od 180°C.

Krema-šećer i žumanjke pomiješati s brašnom; dodati u toplo mlijeko; kad prokuha maknuti s vatre i ohladiti; kada je krema hladna dodati maslac i kesten pire.

Tijesto premazati kremom od kestena, ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i staviti hladiti u hladnjak.

Posluživanje

Poslužiti s naribanom čokoladom uz čašu toplog mlijeka.

sat25: 45 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija:choco

Dobar tek!


Pita od jabuka

pita-jabuka

Sastojci:

za tijesto"
2 jaja,

15 dg maslaca,
15 dg šećera,
30 dg brašna,
1 pecilni prašak,
1 vanil šećer,
malo soli,

za nadjev"
1kg kiselih jabuka,

15 dg šećera,
1 vanil šećer,
1 žl. narib. oraha,

Priprema

  1. Umutiti jaja sa vanil šećerom i šećerom
  2. Dodati maslac i prstohvat soli
  3. Dodati brašno sa pecilnim praškom
  4. Umijesiti srednje tvrdo tijesto
  5. Oblikovati u kuglu, zamotati folijom i staviti u hladnjak
  6. Izvaditi tijesto iz hladnjaka, podijeliti ga na dva dijela
  7. Tijesto tanko razvaljati
  8. Tepsiju obložiti razvaljanim tijestom
  9. Na tijesto staviti prethodno pripremljeni nadjev
  10. Drugi komad tijesta složiti po nadjevu
  11. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta

Nadjev od jabuke:

  1. Naribati i ocijediti jabuke
  2. Dodati šećer, vanil šećer, cimet, orahe i koricu limuna
  3. Sve dobro sjediniti i ravnomjerno rasporediti po tijestu

Posluživanje
Poslužiti posuto sitnim šećerom uz čašu toplog mlijeka.

sat25: 60 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija:zeleno

Dobar tek!


Choco muffin
muffinSastojci (za 12 komada):

"mokra smjesa"
1 jaje ,

125g mlijeka,
125g jogurta,
125g ulja,

"suha smjesa"
250g gl. brašna,

150g sm. šećera,
50g nasjeck. čokolade,
50g nasjeck. lješnjaka,
1 pecilni prašak,
1 žl. sode bikarbone,
1 žl. kakaoa

Priprema
Napraviti svaku smjesu zasebno, pomiješati ih, napuniti papirnate košarice u kalupu do 3/4 visine i peći 20min na 200C.

Posluživanje
Poslužiti s toplim mlijekom.

sat25: 45 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija:choco

Dobar tek!


Rižoto od bundeve

 

bundeva-rizotoSastojci:

500 g očišćene bundeve ,
1 šalice riže,
1 l mlijeka,
1/2 glavice luka,
10 g maslaca,
sol, kadulja, mušk. oraščić

Priprema:

  1. Narezati "meso" bundeve na kocke i pomiješati s lukom i začinima.
  2. Zakuhati mlijeko, usuti rižu i dodati kockice bundeve.
  3. Kuhati zajedno na laganoj vatri dok riža i bundeva ne upiju mlijeko.
  4. U rižoto dodati kockicu-dvije maslaca i pustiti da odstoji.
  5. Poslužiti toplo ili ohlađeno.

Posluživanje

Poslužiti uz naribani parmezan.

sat25: 45 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija:  zeleno

Dobar tek!


Tortilla Mexicana

tortilla

Sastojci (za 4 osobe):

200 g pilećih prsa ,
100 g crvenog graha,
100 g kukuruza šećerca,
100 g paradajz umaka,
100 g topljivog sira,
1 zelena paprika,
1 chilli papričica,
1 žl. Tabasco umaka

Sastojci za tortille:

200 g brašna,
2 žl. mlake vode,
1 žl. ulja,
1/2 žl. praška za pecivo

Priprema umaka

  1. Piletinu narezati na trakice, ispeći i ostaviti sa strane.
  2. Povrće narezati na kockice i ispeći na maslinovom ulju.
  3. Pomiješati piletinu i povrće u tavi i dodati paradajz umak.
  4. Začiniti sa soli, paprom, chilli papričicom i Tabasco umakom.
  5. Smjesom puniti tortilje, dodati naribani sir i zamotati.

Priprema tortilla

  1. Zamijesiti brašno sa vodom, uljem, praškom za pecivom i soli.
  2. Podijeliti tijesto u kuglice i razvaljati.
  3. Peći u tavi bez ulja na laganoj vatri.

Posluživanje

Poslužiti uz hladno pivo (Corona).

sat25: 60 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: crveno zeleno

Dobar tek!


Piletina s koprivom

piletina-kopriva Sastojci (za 4 osobe):

600 g pilećih prsa,
200 g kopriva, 2 jaja,
100 ml vrhnja za kuhanje,
1 žl krušnih mrvica

 

Priprema

  1. Oprane koprive kratko prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte.
  2. Koprivi dodajte jaja i mrvice, pa sve dobro izmiješajte.
  3. Piletinu uzdužno zarežite i napravite otvor za nadjevanje.
  4. Žličicom nadjenite prsa nadjevom od kopriva.
  5. Uvaljajte piletinu u brašno i pecite na ulju 10-15min.
  6. Podlijte vrhnjem, dodajte začine i nastavite pirjati 5min.

Posluživanje

Pileća prsa narežite, prelijte umakom i poslužite uz pržene krokete ili rižu.

sat25: 45 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: crveno zeleno

Dobar tek!


Mediteranske lasagne

 

lasagne

Sastojci (za 4 osobe):

400 g mljevenog mesa,
1 mrkva, 1 celer,
pasirana rajčica,
masline, kapare,origano

Bešamel umak:

3 žlice maslaca,
3 žlice brašna,
3 žlice parmezana,
3 dcl mlijeka,
začini (peršin)

1 paket lasagna

Priprema

Mesni nadjev:

  1. Na ulju popržiti mrkvicu i celer.
  2. Dodati mljeveno meso i podliti temeljcem.
  3. Umiješati pasiranu rajčicu, masline, kapare i začine.

Bešamel umak:

  1. Na maslacu kratko popržiti brašno.
  2. Zaliti hladnim mlijekom uz miješanje.
  3. U umak dodati naribani parmezan i sol.

Slaganje lasagna:

  1. Nauljiti posudu za pećenje i premazati bešamelom.
  2. Poslagati listove lasagna na dno i staviti nadjev.
  3. Stavljati naizmjenično listove, nadjev i bešamel.
  4. Posljednji sloj prekriti bešamelom i naribati parmezan.
  5. Peći u zagrijanoj pećnici na 200° C oko 30min.

Posluživanje

Poslužiti uz čašu toplog mlijeka.

sat25: 60 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: crveno
Dobar tek!


Bakalar s krumpirom

bakalar

Sastojci (za 4 osobe):

400 g bakalara,4 krumpira,
temeljac,b.vino,
maslinovo ulje,
bijeli luk,lovor,
začini (peršin)

Priprema

1. Bakalar ostaviti močiti u vodi preko noći.

2. Staviti kuhati u lonac s hladnom vodom.

3. Skuhati krumpir, oguliti ga i narezati.

4. Kada bakalar omekša, očistiti ga i usitniti.

5. Na ulju propržiti češnjak, dodati bakalar, krumpir, podliti vinom i začiniti.

Posluživanje

Bakalar poslužite posut peršinom.

sat25: 40 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija:   riba

Dobar tek!


Pureća paella sa kozicama i kukuruzom

paella Sastojci (za 4 osobe):

200g purećih fileta, 300g kozica
200g riže, 150g graška, 100g kukuruza
200ml pasirane rajčice,

temeljac, vino
maslinovo ulje,
luk,peršin,
začini (šafran)

Priprema

  1. Puretinu narežite na manje komade, a kozice očistite. Luk i peršin sitno nasjeckajte.
  2. Na ugrijanom maslinovom ulju ispržite luk i dodajte puretinu. Izvadite je na tanjur i držite na toplome.
  3. Na preostalom ulju ispržite kozice i narezane oguljene rajčice. Podlijte temeljcem i sve lagano prokuhajte.
  4. Umaku dodajte puretinu, grašak i kukuruz. Zalijte vinom, dodajte šafran, malo posolite i popaprite.
  5. Umiješajte kuhanu rižu i peršin te prokuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri.

Posluživanje

Paellu poslužite posutu naribanim parmezanom.

sat25: 40 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: crveno riba

Dobar tek!



Rižoto od liganja

risoto-lignjeSastojci:

1kg liganja,
1/2kg riže,
250ml pasirane rajčice,

riblji temeljac,
maslinovo ulje,
vino,peršin,
začini

Priprema

1. na zagrijano maslinovo ulje staviti lignje

2. podliti temeljcem i pirjati 20min

3. dodati pasiranu rajčicu, sol, papar, peršin

3. skuhati rižu "al dente"

4. dodati rižu lignjama, podliti vinom

5. zajedno pirjati par minuta

 

Posluživanje

Poslužiti ukrašeno peršinom uz naribani parmezan.

 

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija:  plavo

Dobar tek!


File morskog psa u bijelom vinu

Vivax-morski pas

Sastojci:

morski pas,
krumpir,
maslinovo ulje,
bijelo vino,
limun,peršin,
začini

 

 

Priprema:

file morskog psa posoliti i popržiti na maslinovom ulju, zatim zaliti s bijelim vinom, te pustiti da malo prokuha; istovremeno skuhati krumpir, te poslužiti zajedno ukrašeno limunom i peršinom

 

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija:  plavo

 

Dobar tek!


Penne s piletinom i gljivama na gorgonzoli

Vivax-piletinaSastojci:

penne,
pileći file,
šampinjoni,
biljno vrhnje,
gorgonzola,
začini


 

Priprema:

piletinu narezati na kockice, popržiti na maslinovom ulju, dodati sitno nasjeckane šampinjone, prodinstati, zaliti s vrhnjem za kuhanje; dodati naribanu gorgonzolu i začine; dodati kuhane penne, pustiti da prokuha, ukrasiti s peršinom i poslužiti

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: crveno

Dobar tek!


Rižoto plodovi mora

Vivax-rizoto

Sastojci:

riža,
plodovi mora,
rajčica pelati,
bijelo vino,
riblji temeljac,
začini,
češnjak

 

Priprema:

plodove mora kratko prodinstati na češnjaku i maslinovom ulju, zatim zaliti sa temeljcem, dodati rajčica pelate, začine, bijelo vino te kuhanu rižu; kratko pustiti da prokuha, ukrasiti francuskim peršinom te poslužiti

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija:  plavo

Dobar tek!


Piletina s artičokama

piletina s articokama

Sastojci:


pileći file,
srce artičoke,
soja umak,
luk, začini
pileći temeljac

 

Priprema:

pileći file prerezati, potući, posoliti, ispeći na vrućoj tavi; nakon toga dodati sitno nasjeckan luk, kratko ga proržiti, dodati sojin umak, zaliti temeljcem, te dodati srce artičoke i začine po želji; kratko prokuhati, ukrasiti s mini rajčicom te poslužiti

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija: crveno

Dobar tek!


Pečena pastrva na žaru s blitvom

 

pastrvaSastojci:

pastrva,
blitva,
češnjak,
peršin,
maslinovo ulje

 

Priprema:

pastrvu očistiti, posoliti i pokapati maslinovim uljem; položiti na žar, okrenuti i maknuti kada je pečena, servirati s blitvom začinjenom češnjakom i ukrasiti peršinom

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kaloričnost: srce25srce25 kategorija:  plavo

Dobar tek!

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2017 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.