Naslovnica
11.8.2020.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Opasni i bezopasni simptomi

Usprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama.... Više...
Slika
Sezona alergija

Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca... Više...
Slika
Corona Info kutak

U skladu sa nastalom zdravstvenom situacijom i u želji da bude na usluzi svojim prijateljima i posjetiocima, Medikus.hr je... Više...
Slika
Corona virus (Covid 19)

Koronavirusi (CoV) su velika obitelj virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade do težih bolesti poput... Više...
Slika
Doping u sportu

Što je doping i kako se boriti protiv njega? Pitanje dopinga u sportu posljednjih se tjedana široko raspravlja, ali o čemu se... Više...
Slika
Cijepljenje kod odraslih osoba

To što ste odrasli ne znači da ste imuni na određene bolesti. Cijepljenje je važno za očuvanje zdravlja kod djece i kod... Više...
Slika
Predavanje "Utjecaj predananalitičkih faktora na krvnu sliku"

Pozivamo vas na predavanje "Utjecaj predanalitičkih faktora na rezultate kompletne krvne slike" dr.sc. Vanje Radišić Biljak,... Više...
Slika
Što uzrokuje migrene?

Migrena je glavobolja karakterizirana intenzivnim lupanjem koje može trajati između nekoliko sati, pa čak i dana. Udarna ili... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Medicina 7 "zdravih" uputa
7 "zdravih" uputa PDF Ispis E-mail
Medicina
Utorak, 24 Ožujak 2009 21:19

prehranaDr. Michael Pollan, američki nutricionist, autor knjige "Manifest prehrane" komentira prehrambene navike svojih sunarodnjaka. “Francuski paradoks podrazumijeva dobro srčano zdravlje uprkos konzumaciji vina, masnoća i sireva. Američki paradoks podrazumijeva naciju pretjerano zabrinutu za prehranu koja se uprkos tome najlošije hrani.”

Rastući broj pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti uglavnom su posljedica nezdrave prehrane. Svježe voće i povrće, te neprerađena hrana najzdraviji su po naš organizam. Moderni gradovi trebali bi sačuvati svoje tržnice umjesto porasta broja fast-food restorana.

Upute

Dr.Pollan nudi nekoliko jednostavnih uputa za zdravu prehranu:

1.             Ne jedite ništa što vaša baka ne bi prepoznala kao hranu. Umjetno prerađena hrana obično ima nisku energetsku vrijednost.

2.             Ne jedite ništa što sadrži više od 5 sastojaka koje ne poznajete. Dodaci hrani u vidu umjetnih boja, konzervansa i drugi smanjuju nutritivnu vrijednost.

3.             Kupujte na rubovima supermarketa gdje stoji voće i povrće, a izbjegavajte srednji dio gdje stoji prerađene namirnice.

4.              Ne jedite hranu koja ne trune jer to znači da je obrađena konzervansima koji umjetno produžuju rok trajanja.

5.             Ne jedite do sitosti nego do ¾ punoće budući signal sitosti iz želuca do mozga stiže se zakašnjenjem od nekoliko minuta.

6.             Jedite u društvu ljudi koje volite, sa svojom obitelji, prijateljima ili kolegama na poslu umjesto pred TV ili PC.

7.             Ne kupujte hranu na benzinskim stanicama jer turbulencije u vožnji otežavaju probavu.

Mitovi

Dr.Pollan također navodi nekoliko uobičajenih mitova u vezi prehrane:

  • Smisao hrane je isključivo očuvanje i promicanje tjelesnog zdravlja. Hranom unapređujemo ili uništavamo naše zdravlje, smatraju fanatici zdrave prehrane, tvrdi Pollan i dodaje “zaboravljaju da hrana ima i ulogu zadovoljstva, druženja, a ne isključivo zdravlja."
  • Postoji dobra i loša hrana. Ukoliko konzumiramo redovito dobru hranu, bit ćemo zdravi i dostići visoku starost, međutim samo kombinacija svih namirnica omogućava optimalno zdravlje.
  • Zdrava prehrana je znanost. Potreban nam je savjet stručnjaka za odabir namirnica, međutim zaboravljamo da su naši “stari” intuitivno znali što jesti i kako očuvati dobro zdravlje.

 

 Dr. Pollan ističe da smo, pod utjecajem znanstvenih istraživanja, pretjerano usmjereni na nutritivne sastojke hrane, nego na nju samu. Dobrobit hrane postiže se uzajamnim djelovanjem svih sastojaka, kao i smirenom, opuštajućom atmosferom u kojoj objedujemo zajedno s voljenim osobama.


WebMD

facebook  youtube

 

 

 

 

 

 

Share
 
Copyright © 2020 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.