Naslovnica
19.3.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Medicina OMEGA masne kiseline
OMEGA masne kiseline PDF Ispis E-mail
Članci - Medicina
Autor Dina   
Srijeda, 06 Studeni 2019 17:27

omegaPotreban je niz različitih omega masnih kiselina da bi se održale i poboljšale mnoge moždane funkcije. Sposobnost da riješite nove probleme zove se "fluidna inteligencija". To je vaša sposobnost zaključivanja na licu mjesta, za razliku od "kristalizirane inteligencije", koja više ovisi o učenju. Nažalost, "fluidna inteligencija" počinje opadati već prije srednje dobi, dok se "kristalizirana inteligencija" vremenom poboljšava.

"Fluidna inteligencija"

"Fluidna inteligencija" ovisi o zdravoj funkciji frontalnog i parijetalnog korteksa, a studije pokazuju da se može optimalno sačuvati konzumiranjem specifičnih omega-3 masti. Omega-3 masne kiseline nisu isključivo one nama poznate koje se nalaze u ribama, EPA i DHA; nego i izvedene iz kopnene hrane. Omega-3 masti iz ribe još uvijek su važne, ali istovremeno su i ostale omega-3 masti neophodne za normalnu funkciju mozga.

Nutricionistička neuroznanstvenica Marta Zamroziewicz, zajedno s neuroznanstvenicom Aronom Barbey, na Sveučilištu u Illinoisu, proučavala je frontoparijetalnu mrežu mozga kod zdravih starijih osoba, u dobi od 65 do 75 godina. Ali za razliku od većine istraživača, izmjerili su niz polinezasićenih masti u krvi jer hranjive tvari ne djeluju izolirano. Mjereći razinu masnih kiselina u krvi, istraživači su zaobišli ograničenja većine prehrambenih istraživanja - pogrešno prisjećanje unosa hrane i varijabilnost apsorpcije hranjivih tvari.

Kao rezultat toga, dobili su jasnu sliku koji hranjivi uzorci najbolje čuvaju strukturu frontoparijetalne mozga. Pokazalo se da su to alfa-linolenska kiselina, stearidonska kiselina i eikosatrienoična kiselina. Osobe s visokim razinama tri omega-3 u krvi imali su veći lijevi frontoparietalni korteks. Također, veličina frontoparijetalnog korteksa predviđala je bolje rezultate na testovima fluidne inteligencije.

Orašasti plodovi, sjemenke i ulja glavni su izvori tri omega masne kiseline. Alfa-linolenska kiselina nalazi se u orašastim plodovima, te u sjemenkama i njihovim uljima, posebno u ulju uljane repice. Stearidonska kiselina se nalazi u sjemenskim uljima. Eicosatrienoična kiselina je najzastupljenija u lanenom ulju, a nalazi se i u žutom senfu. Unos ovih hranjivih sastojaka, pokazuju istraživanja, može spriječiti ili usporiti slabljenje kognitivnih funkcija.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline

U povezanom nizu studija, Zamroziewicz i Barbey otkrili su da mozđana struktura na koju najviše utječe starenje je fornix, a njegova cjelovitost ovisi o obilju omega-3 masti i omega-6 masti. Forniks je područje bijele tvari koje se nalazi između hipotalamusa i hipokampusa. Stanje njegove mikrostrukture, uključujući mijelinizaciju živčanih sastavnih dijelova i osjetljiviji je pokazatelj smanjenja pamćenja u odnosu na studije sive tvari svog susjeda, hipokampusa.

Istraživači su izmjerili razinu krvi u više od desetak polinezasićenih masnih kiselina i njihov odnos prema cjelovitosti bijele tvari forniksa i učinku na zadatke pamćenja kod 94 zdravih starijih ispitanika. Mješavina omega-3 i omega-6 masnih kiselina najjače je povezana kod boljeg rješavanja zadatka pamćenja i cjelovitosti bijele tvari forniksa. Hranjive tvari izravno pojačavaju procese pamćenja i neizravno utječu na njih održavanjem mikrostrukture fornixa.

Koliko god je pamćenje podložno padu povezanog s dobi, fornix reagira na prehrambene intervencije. Zapadna prehrana pretjerano sadrži omega-6 masti u odnosu na omega-3, što čini zdravu ravnotežu masnih kiselina neophodnim. Takva ravnoteža, kažu istraživači, omogućava optimalnu regulaciju dviju uloga masnih kiselina - ugradnju u stanične membrane i pretvorbu u upalne medijatore.

Masti za "fluidnu inteligenciju"

  • razina tri omega-3 masne kiseline u krvi korelira s inteligencijom tekućine i veličinom lijevog frontoparijetalnog korteksa.
  • alfa-linolenska kiselina nalazi se u sjemenkama i orasima.
  • stearidonska kiselina nalazi se u orasima i sjemenkama bundeve.
  • eicosatrienoična kiselina se nalazi u lanenom ulju.

Prehrana za jačanje ,fornixa,

Forniks je područje bijele tvari koje se nalazi između hipotalamusa i hipokampusa. Usavršavanja u tehnologiji snimanja mozga omogućila su neuroznanstvenicima da otkriju da je mikrostruktura forniksa pokazatelj zdravlja pamćenja. Njegova mikrostruktura podložna je prehrambenim intervencijama.

Činjenice o masnim kiselinama

  • omega-3 i omega-6 su dvije glavne klase polinezasićenih masti u ljudskom tijelu
  • oba su dugačka lanca ugljikovih atoma, ali se razlikuju u položaju dvostruke veze ugljik-ugljik
  • postoji 11 različitih omega-3 masnih kiselina i 11 omega-6 masnih kiselina
  • sve imaju dvije osnovne funkcije: ugrađuju se u plazma membrane i pretvaraju se u pro- i protuupalne čimbenike.
  • omega-3 masti imaju protuupalno djelovanje.
  • u prehrani trebaju biti zastupljene i omega-6 masne kiseline

U uravnoteženoj prehrani za zdravlje mozga trebaju biti zastupljene omega 3 masne kiselina iz morskih plodova i omega 6 masne kiseline iz orašastih plodova.

Psychologytoday.com

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.