Naslovnica
19.1.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Bolne menstracije

Bolna menstruacija ili dismenoreja označava bolnost koja se javlja kod menstruacije. Bol se može pojaviti istovremeno s... Više...
Slika
Fitoestrogeni-smanjenje rizika od raka

Fitoestrogeni su ženski spolni hormoni, spojevi biljnoga podrijetla koji pokazuju estrogensko djelovanje u organizmu... Više...
Slika
"Jakna za drugoga"

"Portal Dobrote" i "Ljudi za ljude" u suradnji sa knjižarom "Booksa" i ove zime u Zagrebu pokreću akciju "Jakna za drugoga". U... Više...
Slika
Zagreb Love Run 2019.

Utrka ZagrebLoveRun 2019. održat će se 10.02. u 10h na Jarunu. Utrke dužine 1km za djecu i 5 km za odrasle oduvijek je... Više...
Slika
Inventura zdravlja

U vrtlogu života mnogi maju najmanje vremena za sebe, zaboravljajući kako je briga o zdravlju – kako fizičkom, tako i... Više...
Slika
Prevencija raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva u Zagrebu s 450 novih slučajeva raka debelog crijeva godišnje (stopa 56,7/100.000) prema zadnjim... Više...
Slika
Test za tumor

U novoj studiji australski istraživači tvrde kako su razvili desetominutni DNK test koji je sposoban otkriti stanice raka u... Više...
Slika
Varaždinski maraton 2018.

Varaždin je jedan od nekolicine gradova u cijelom svijetu koji u Novu godinu ulazi – trčeći. Prva je novogodišnja utrka... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Stevija-prirodno sladilo
Stevija-prirodno sladilo PDF Ispis E-mail
Gastro
Subota, 21 Kolovoz 2010 08:53

stevijaStevia je biljka iz obitelji suncokreta (Asteraceae), porijeklom iz suptropskih i tropskih područja, a uspjeva od zapadne Sjeverne Amerike do Južne Amerike. Vrsta Stevia rebaudiana, obično poznata kao slatki list, uzgaja se kao sladilo i zamjena za šećer. Slatki okus stevie ima sporije pojavljivanje i dulje trajanje od šećera, iako neki njegovi ekstrakti mogu imati gorki okus u visokim koncentracijama.

 



Ekstrakti stevije imaju i do 300 puta vviše slatkoće od šećera, pa je stevia zbog toga stekla pažnju i porast potražnje kao prehrambena alternativa. Medicinska istraživanja pokazuju moguće koristi od stevije u liječenju pretilosti te visokog krvnog tlaka. Budući stevia ima značajan učinak na glukozu u krvi, atraktivna je kao prirodni zaslađivač za osobe na dijeti ugljikohidratima.

Laboratorijska istraživanja

stevijaŠvicarski botaničar Bertoni Moisés Santiago je 1899.g. tijekom istraživanja u istočnom Paragvaju prvi opisao izgled i slatki okus Stevije. Laboratorijsko istraživanje obavila su 1931.g. francuski kemičari koji su pronašli izolirane glikozide pod nazivom steviozid i rebaudiozida koji su 250-300 puta slađi od saharoze, te stabilne temperature, pH stabilni i ne-fermentabilni. Točna struktura aglycone i glikozida objavljena je 1955.g.

Dostupnost stevije varira od zemlje do zemlje. U nekoliko zemalja je dostupna kao zaslađivač već desetljećima i stoljećima, npr. u Japanu, dok je u drugima poput SAD-a označena kao dodatak hrani. U 1970-im Japan je počeo kultivirati steviju kao alternativu za umjetna sladila, kao što su ciklamat i saharin, koje se smatra karcinogenim. Japanci koriste steviju u prehrambenim proizvodima, bezalkoholnim pićima, kao i za stolom. Japan trenutno troši više stevia nego bilo koje druge zemlje, oko 40% tržišta zaslađivača.

Stevija se uzgaja i koristi u hrani i drugdje u istočnoj Aziji (Koreja, Tajvan, Tajland, Malezija), a Kina je najveći svjetski izvoznik steviozida. Također je se može naći i u dijelovima Južne Amerike (Brazil, Kolumbija, Peru, Paragvaj, Urugvaj i), te u Izraelu.

Ljekovita upotreba

stevijaStoljećima već Guarani plemena u Paragvaju, Boliviji i Brazilu koriste Steviju, koju su nazvali ka'a he'ê ("slatka biljka"), kao zaslađivač u yerba mate i drugim ljekovitim čajevima za liječenje žgaravice i sličnih bolesti. Novija medicinska istraživanja su pokazala uspjeh u liječenju pretilosti i hipertenzije. Stevia ima mjerljiv učinak na poboljšanje tolerancije glukoze. Mogući su lijekoviti učinci osteoporoze na temelju smanjenja lomova pilića dodavanjem Stevije u prehranu, kao i veći postotak kalcija u mesu svinja hranjenih Stevijom.

Wikipedija

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.