Naslovnica
19.4.2025.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
ADHD u odraslih

Poremećaj s nedostatkom pažnje i hiperaktivnošću (ADHD) svrstan je u razvojne poremećaje, premda se sve više smatra... Više...
Slika
Organ transplantations change personality

Scientists have found that organ transplants can have unexpected consequences, including profound changes to one's personality... Više...
Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Hrana za zdravlje crijeva

"Vi ste ono što jedete" nije samo drska fraza koju koriste liječnici i zdravstveni stručnjaci kako bi nas prevarili da se... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Stevija-prirodno sladilo
Stevija-prirodno sladilo PDF Ispis E-mail
Gastro
Subota, 21 Kolovoz 2010 08:53

stevijaStevia je biljka iz obitelji suncokreta (Asteraceae), porijeklom iz suptropskih i tropskih područja, a uspjeva od zapadne Sjeverne Amerike do Južne Amerike. Vrsta Stevia rebaudiana, obično poznata kao slatki list, uzgaja se kao sladilo i zamjena za šećer. Slatki okus stevie ima sporije pojavljivanje i dulje trajanje od šećera, iako neki njegovi ekstrakti mogu imati gorki okus u visokim koncentracijama.

 



Ekstrakti stevije imaju i do 300 puta vviše slatkoće od šećera, pa je stevia zbog toga stekla pažnju i porast potražnje kao prehrambena alternativa. Medicinska istraživanja pokazuju moguće koristi od stevije u liječenju pretilosti te visokog krvnog tlaka. Budući stevia ima značajan učinak na glukozu u krvi, atraktivna je kao prirodni zaslađivač za osobe na dijeti ugljikohidratima.

Laboratorijska istraživanja

stevijaŠvicarski botaničar Bertoni Moisés Santiago je 1899.g. tijekom istraživanja u istočnom Paragvaju prvi opisao izgled i slatki okus Stevije. Laboratorijsko istraživanje obavila su 1931.g. francuski kemičari koji su pronašli izolirane glikozide pod nazivom steviozid i rebaudiozida koji su 250-300 puta slađi od saharoze, te stabilne temperature, pH stabilni i ne-fermentabilni. Točna struktura aglycone i glikozida objavljena je 1955.g.

Dostupnost stevije varira od zemlje do zemlje. U nekoliko zemalja je dostupna kao zaslađivač već desetljećima i stoljećima, npr. u Japanu, dok je u drugima poput SAD-a označena kao dodatak hrani. U 1970-im Japan je počeo kultivirati steviju kao alternativu za umjetna sladila, kao što su ciklamat i saharin, koje se smatra karcinogenim. Japanci koriste steviju u prehrambenim proizvodima, bezalkoholnim pićima, kao i za stolom. Japan trenutno troši više stevia nego bilo koje druge zemlje, oko 40% tržišta zaslađivača.

Stevija se uzgaja i koristi u hrani i drugdje u istočnoj Aziji (Koreja, Tajvan, Tajland, Malezija), a Kina je najveći svjetski izvoznik steviozida. Također je se može naći i u dijelovima Južne Amerike (Brazil, Kolumbija, Peru, Paragvaj, Urugvaj i), te u Izraelu.

Ljekovita upotreba

stevijaStoljećima već Guarani plemena u Paragvaju, Boliviji i Brazilu koriste Steviju, koju su nazvali ka'a he'ê ("slatka biljka"), kao zaslađivač u yerba mate i drugim ljekovitim čajevima za liječenje žgaravice i sličnih bolesti. Novija medicinska istraživanja su pokazala uspjeh u liječenju pretilosti i hipertenzije. Stevia ima mjerljiv učinak na poboljšanje tolerancije glukoze. Mogući su lijekoviti učinci osteoporoze na temelju smanjenja lomova pilića dodavanjem Stevije u prehranu, kao i veći postotak kalcija u mesu svinja hranjenih Stevijom.

Wikipedija

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2025 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.